Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Vi i idrettslaget Mortensrud-Aker Sportsklubb har blitt kjent med gruppen unge minoritetsjenter gjennom ulike kanaler. Vi kjenner til og forstår oss på utfordringer og endringer disse går gjennom i fasen mellom barn, ungdom og voksen ungdom. Det sosiale livet begrenses og fokuset blir kun hjem, familie og skole. En av de tydeligste konsekvensene er at jentene slutter i idrett og dermed ikke får utfoldet seg i fysisk aktivitet. For å inkludere denne gruppen, har vi derfor opprettet «Mortensrud Sisterhood» som er et tilbud med sosiale kvelder for jenter. Dette er en lavterskel arena for jenter, for å bli kjent med idrett og ulike fysiske aktivitet. Uansett om de liker fysisk aktivitet eller ikke, her kan de være seg selv. De kan treffe og snakke med jevnaldrende ungdommer som jobber for MASK under kveldene, eller med de trygge voksne tilstede. Dette er et attraktivt, enestående åpent og gratis tilbud i bydelen for jentene. Målsetning er å gi nye grupper jenter i 2025 tilbud for å: – Skape en trygg arena Delmål: – Bygge relasjoner for å påvirke den psykiske helsen til å ta positive valg for egen framtid. – Tilstedeværelse for de mest sårbare – Forebygge fremtidige sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, hjerteproblemer og overvekt grunnet manglende aktivitet – Gi jobb mulighet
Aktivitet/tiltak/metode
Hovedaktivitet pågår hver fredag på Nærmiljøkontoret, som er en liten leilighet midt i blokkene på Lofsrud. Ungdom i jobb står for å planlegge og gjennomføre aktivitetene. Aktivitetene kan være alt fra kino kveld, brettspill, kahoot, konkurranser, fotball, volleyball, Innebandy, dans, cup cake workshop, følge med på trendene på sosiale medier, bake pepperkaker eller andre relevante aktiviteter som religiøse høytider. Det arrangeres også utflukter til kino, tusenfryd, bowling og andre attraksjoner. Det blir også hyttetur med jentene for opplevelsens skyld. Fokus her vil være å være trygg på hverandre og diskutere hva det vil si å være tilknyttet Mortensrud Sisterhood, forstå uskrevne regler, etikk, og gruppens formål. Målgruppen: Minoritetsjenter i alder 10-26 år Måloppnåelse: Vi tallfester de oppmmøtende hver gang. Dette prosjektet er basert på langtidsplan slik at det vil ta noen år før man begynner å se om man har oppnådd det faktiske målet med tiltakene. På vei til måloppnåelse evalueres prosjektet basert på relasjonsbygging og hvordan tilbudene utnyttes. Sikkerheten: Vi har valgt Nærmiljøkontoret som vårt fast tilholds sted for at deltakere og foreldrene kan føle seg trygge, da dette er et kjent sted for alle i området gjennom arbeidet til Oslo Sør satsingen. Til enhver tid har vi minst to voksne tilstede som holder seg tilbaketrukket, men er tilstede og følger med. Utfordringer: – Jenter generelt er en utfordring i seg selv. En dag kan være beste venner, men dagen etter er de uvenner og alt er urettferdig. Dette er en utfordring vi bevisst jobber med. – Uenigheter blant de unge jentene som jobber og har ansvar for aktivitetene kan føre til dårlig stemning. Dette jobber de voksne tilstede og prosjektleder bevisst med. – Gruppen vokser masse, og vi har ikke nok plass til alle. Da må vi ansette flere ungdommer og skaffe oss enda et nytt sted å være på. Idrettslaget forventer et midlertidig klubbhus i løpet av 2024, der deler av aktivitet kan flyttes.
Antall deltakere
20
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
– På kort sikt har prosjektet siden oppstart vært kjempe positivt. Vi har hatt en alenemor med sin 12 år gamle datter innom hver kveld. Dette er en liten familie på to som ikke har andre å tilbringe fritiden sin med. De vet at de ivaretas hos Mortensrud Sisterhood med tanke på personvern, taushetsplikt og ikke minst inkludering. Dette prosjektet gir et løft til nærområdet med å tilby gratis aktivitet, samtidig som man har mulighet til å bli medlem av et idrettslag. Alle jenter i organisert idrett hos Klubben er fritatt for å betale treningsavgift og betaler kun medlemsavgift på 100,- kr for hele året. Med trygge voksne tilstede er Mortensrud Sisterhood med på å inkludere de mest sårbare. Noe som også er med på å påvirke psykiske helse deres til det positive. Er de med på sosial kveld så kommer de seg ut av den boblen som sørger for at de kun trives hjemme. Dette prosjektet er et steg mot retningen for å endre den mentaliteten at jentene skal kun prioritere å være hjemme og de er svake ute blant folk. – Langsiktig mål vil bidra til å forebygge helsemessige ulemper. Vi vet at jenter generelt slutter i idrett i overgangsfasen fra barneskolen til ungdomsskole. Gjennom tett oppfølgning og tilknytning kan vi veilede dem til å balansere kravene fra skole, fritiden og familielivet. Langtidsvirkning med dette tiltaket er å gradvis bevisstgjøre målgruppen for de fordelene fysisk aktivitet og deltakelse i idrett innebærer. De kan velge mellom Innebandy, Futsal, Landhockey og badminton. De får låne utstyr og drakter gratis. Dermed vil de ha alt tilgjengelig for å bli en del av et eksisterende eller et nytt lag. Vi ønsker å fortsette med dette prosjektet i mange år slik at de 10 åringer vi inkluderer i 2025, er fortsatt en del av våre fysiske aktiviteter i år 2035 som 20 åringer.
Plan for gjennomføring
01.01.2025-31.12.2026 – Prosjektleder har ukentlig oppfølgning med arbeidsgruppen, deltar i ukentlig møte ved behov, oppfølgning av sosiale kanaler gruppen bruker, registrering av timene, budsjett oppfølgning, regnskap, utbetaling av lønn mm. – Gruppeleder planlegger møtene, aktivitetene, gjennomføring og evaluering med ungdommer ukentlig. Jobber kontinuerlig med løsninger og utvikling. – Ungdommer i samarbeid med gruppeleder planlegger, gjennomfører og evaluerer aktivitetene. Jobber kontinuerlig med rekruttering og utvikling av prosjektet. – Ansvar for de sosiale kanalene for klubben. Etter hver samling lages det en video og lastes opp på tiktok som så deles på andre kanaler. Jentene er svært sensitive mot fotografering og vi har stort sett ikke lov til å filme eller ta bilder av de fleste. Derfor filmes som regel aktiviteten og gjennomføringen. Dette gjør at vi får vist det fram samtidig som ingen ansikt vises. Denne markedsføring teknikken har hjulpet veldig med å gjøre tilbudet kjent. Det er minst 99,9% av målgruppen som bruker Instagram, derfor gjennomføres påmelding gjennom Instagram. (Ungdommer under tilsyn av prosjektleder og gruppeleder) – En til to åpne kvelder for foreldrene der de kan følge jentene til oppmøte slik at de selv kan se og slippe å være engstelige. Prosjektleder, gruppeleder, ungdommer) – Bruk av frivillige foreldre under utflukter og turer, slik at alle parter er trygge. (Gruppeleder) – Det planlegges aktiviteter for året, men er rom for endring etter ønske fra deltakere. (Prosjektleder, gruppeleder) – Arbeidsgruppe utvikler en strategiplan for utvikling av prosjektet, første kvartal av året. (Prosjektleder, gruppeleder, ungdommer) 01.12.2026-31.12.2026 Sluttrapportskriving og klargjøring av regnskap. (Prosjektleder)