Hos Oss – inkluderende fellesskap og idrettsglede

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Prosjektet bidrar til forebygging av psykisk uhelse blant barn og unge i Tysvær Kommune. Ungdataundersøkelsen gjennomført i Tysvær kommune i 2022 for ungdommer på ungdomsskoletrinnet viser at 8% føler seg mye plaget av ensomhet og 15% har hatt mye psykiske plager de siste 7 dager. Skjold IL er en breddeklubb som tilbyr allidrett, fotball og håndball for barn og unge i bygdene Skjoldastraumen, Aksdal og Grinde. Vi opplever at barn og unge faller utenfor organisert aktivitet. Det kan delvis forklares med dyrtid og etterdønninger etter covid med mangel på sosialt initiativ som utvikler seg til sosial angst og annen psykisk uhelse. Målsetningen med prosjektet er å bygge innenforskap gjennom gratis lavterskel fritidsaktiviteter på ungdommenes egne premisser, uten krav til medlemsskap, regelmessig oppmøte eller prestasjon. Klubben bidrar med å redusere barrierene for de som i dag ikke deltar i slike sosiale aktiviteter. Prosjektet fikk støtte i 2022. Vi har de siste 2 år fått gode erfaringer og ønsker å videreutvikle og forbedre konseptet. Våre 4 engasjerte ungdomsaktivitetsledere fått et stort eierskap til prosjektet. Vi vil bygge videre på gode nettverk som er etablert med skoler, idrettslag, Røde Kors og kommunens familieteam for psykisk helsehjelp til barn og unge.

Aktivitet/tiltak/metode

4 ungdommer i alderen 15-17 år er ansatt i prosjektet. De planlegger og gjennomfører aktivitetene. Våre 4 ungdomsaktivitetsledere har gjort seg gode erfaringer de siste to år og har et ønske om å videreutvikle konseptet «Hos Oss» inn i en ny periode. Planen er å arrangere minst en aktivitet per uke. Ungdommene arbeider i tospann, dvs. person 1 og 2 planlegger den ene uken og gjennomfører den andre. Person 3 og 4 arbeider sammen i motsatt «turnus». I tillegg planlegges større arrangementer, gjerne i samarbeid med andre, eksempelvis skole, kommune eller Røde Kors. Da deltar alle 4 både i planlegging og gjennomføring. Eksempler på aktiveteter: – Kaos i gymsalen (allidrettaktivitet) for 1. – 4. klasse – Bingo, spillkvelder, padeltennis, bowling og frisbeegolf for 5. – 10. klasse – Deltakelse i grupper på fotballkamper, kino og teater Alle aktivitetene gjennomføres i en sosial ramme der servering av et måltid er en viktig og relasjonsbyggende del av arrangementene. Aktivitetene er åpne for alle med åpen påmelding i forkant. Målsetningen er å tilby aktivitet for de som ellers ikke deltar på andre organiserte aktiviteter. Vi ønsker likevel at tilbudet skal være tilgjengelig for alle. Vi tror dette bidrar til å senke terskelen for de mest sårbare ved at de ikke føler seg stigmatiserte. Prosjektet ønsker å nå flere av de som virkelig har behov for det. Det ønsker vi å oppnå ved personlig invitasjon (i tillegg til åpen påmelding) og tilbud om transport. Eksempler på grupper vi kan nå bedre ut til er ungdommer fra Ukraina og grupper av ungdommer med psykiske helseutfordringer i tiltak ved kommunen. 50% av søknadsbeløpet skal brukes til avlønning og 50% skal brukes til aktivitet og materiell. To voksne personer i klubben fungerer som mentorer for ungdommene og bidrar med veiledning og hjelp til gjennomføring av aktivitetene. Prosjektleder og mentorer har kvartalsvis evaluering for løpende å vurdere effekt av av tiltakene og tillpasse/optimalisere ved behov.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Tilgang på arbeidsplasser for unge mennesker er begrenset. Tiltaket vil bidra til at 4 eller flere unge i alderen 15-19 år får prøve seg i arbeidslivet. Det at arbeidet de får utføre inkluderer kontakt og omsorg for andre barn og unge gir en tilleggsdimensjon som kan være positivt på en cv. Arbeidstrening i trygge rammer gir mestringsfølelse og økt selvtillit som igjen vil ha en positiv effekt på det sosiale liv for den/de det gjelder. Tiltaket vil aller mest ha en positiv effekt på de barn og unge aktivitetene er planlagt for. Det er en trend i samfunnet at unge ønsker å drive med uorganisert aktivitet i stedet for organiserte lagidretter som håndball og fotball. Eksempel på det er at mange unge skaffer seg abonnement på treningsenter og bruker dette som en sosial arena mer enn å drive strukturert trening. Tiltaket vil bidra til at det etableres en arena der barn og unge får anledning til å møtes sosialt gjennom delvis uorganisert aktivitet. Prosjektet har allerede tiltrukket seg barn og unge som ellers ikke deltar i organisert aktivitet. Disse deltar mer eller mindre regelmessig på «Hos Oss» arrangementene.

Plan for gjennomføring

Sist gang vi søkte hadde vi satt av et halvt år til forberedende aktiviteter som ansettelse og opplæring. Det behøver vi ikke nå når vi skal videreføre prosjektet og har ansatte som er interessert i å fortsette. Vi planlegger likevel med å bruke det første kvartalet til å oppsummere erfaringer fra 2023/2024 til å forbedre prosjektet. Derfra er det fokus på gjennomføring av aktiviteter da det er disse som bidrar til effekt av tiltaket. Første fase, 3 måneder – Prosjektinitiering – Erfaringsoppsummering – Tilpasning av aktivitetsprogram – Gjøre nødvendige innkjøp for gjennomføring av tiltaket Andre fase, 20 måneder – Gjennomføring av aktiviteter – Gjennomføre oppgaver i henhold til arbeidsplan med mentor som kontaktperson ved behov – Kvartalsvis evaluering av prosjektet med justering av aktiviteter ved behov Tredje og siste fase, 1 måned – Gjennomføre evaluering av prosjektet med aktivitetsledere, mentorer og prosjektgruppen – Skrive sluttrapport

Prosjektleder

Rune Baustad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Hos Oss – inkluderende fellesskap og idrettsglede
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2025: kr 200 000, 2026: kr 200 000
Startdato
15.01.2025
Sluttdato
31.12.2026
Status
Under gjennomføring