Home-Start – utvikling Telemark 2025-2026
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Det er et stort behov for lavterskel forebyggende tiltak for småbarnsfamilier i kommunene våre. Det har den nye barnevernsreformen satt fokus på og sammen med det offentlige kan vi klare å få til arbeidet med tidlig innsats og forebygging. Home-start (HS) sitt mål er at alle småbarnsfamilier i sårbare faser skal få nødvendig støtte for å få trygge og gode oppvekstsvilkår. Metoden forebygger belastninger og stress i familier. HS vil gi støtte til foreldre på det de mestrer, og avlaste etter familiens behov. Der du bor har i samarbeid med HS Norge, etablert 2 HS avdelinger med lokal forankring i Skien og Porsgrunn kommune. Vi har samarbeidsavtale med disse og får økonomisk støtte, men ikke tilstrekkelig. Bamble og Drangedal kommune ønsker seg HS avdelinger og derfor vil vi nå utvikle arbeidet. Kommunene søker selv Bufdir midler og vi er drifter. For å opprette avdelingene må vi ha et forprosjekt med kommunene som en fagkoordinator/avdelingsleder skal ha ansvar for. Tiltaket vil også kunne bidra til å forebygge utenforskap og hjelpe familiene /frivillige med å bygge nettverk. Gjensidig frivillighet er grunnpilaren i arbeidet og for å sikre god kvalitet og langsiktig positiv effekt er en koordinator viktig for å ivareta familiene og familiekontaktene.
Aktivitet/tiltak/metode
HS er en metode for forebyggende arbeid. Et familiestøtteprogram som er et supplement til det offentlige hjelpeapparatet. HS er et lavterskeltilbud for småbarnsfamilier i sårbare livsfaser. Frivillige familiekontakter kommer inn i en familie 2-4 timer per uke på en periode på 4-6 mnd. For å drive en avdeling må det minimum ansettes en koordinator på 50% med utdanning på bachelor nivå, som godkjennes av HS Norge. Arbeidet til koordinator går ut på å kurse og rekruttere frivillige slik at de kan kobles til familier som søker avlastning og støtte i hjemmet. Koordinator skal ha tett oppfølging av både familie og familiekontakt og tilby andre aktiviteter og sosialt påfyll. Nettverksbygging er et nøkkelord for å få ønsket effekt. Alle familier får et hjemmebesøk og tilbud om veiledning av koordinator. Alle frivillige som er blitt sertifisert må levere politiattest og skrive under en taushetserklæring. Målgruppen: Familier som selv ønsker hjelp og støtte som ved oppstart har minst ett barn under skolealder. Det kan være familier med lite sosialt nettverk, som opplever belastninger og kriser, aleneforeldre, familier med dårlig økonomi og familier med psykososiale vansker. HS Norge har strenge GDPR systemer, prinsipper og retningslinjer for de som etablerer HS avdelinger. De har egen opplæring av koordinatorer som ansettes og oppfølging av dem gjennom året. DDB plikter å følge disse prinsippene og utføre metoden i tråd med HS Norge og HS World Wide sine retningslinjer. Årsrapporter til HS Norge og egne rapporter til DDB styret og kommunene sikrer at vi jobber etter de mål vi er enige om. Vi har samarbeidsmøter og andre enhetsmøter i helse-og oppvekst sektoren. Vi har en PR plan som også skal sikre at HS blir synlig med mål om å få flere frivillige.
Antall deltakere
250
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Forskning viser (www.homestartnorge.no) at denne metoden virker. Familier opplever selv etter 10 år etter intervensjon positive endringer. 79,3% rapporterer om et forbedret forhold til barna sine. Metoden er også blitt anerkjent av EU, som en av kun to , til «best practice» for sin beviste effektivitet og langvarig virkning. At familier får oppleve at noen står der med de i en sårbar livsfase vil gi dem mulighet til å mestre hverdagen bedre gjennom støtten og avlastning de mottar av den frivillige. Dette motvirker stress og belastninger og på den måten er det et forbyggende barnevern og psykisk helsevern som og igjen gir en sunn samfunnsøkonomi. Den positive effekten er at barna får trygge og gode oppvekstsvilkår slik at de kan utvikle seg normalt og ta del i samfunnslivet. Foreldre kan også klare å være en større del av samfunnet gjennom deltakelse på aktiviteter de blir invitert til gjennom Home-Start og nettverket rundt. Når en familie kommer ut av en sårbar situasjon klarer man igjen å bidra positivt i samfunnet gjennom jobb, skole, fritidsaktiviteter og venner. Nye relasjoner vil kunne gi positiv endring også over tid, flere får livsvarig vennskap. Frivillige familiekontakter vil også oppleve dette som en meningsfull og givende oppgave, et positivt påfyll i hverdagen. De betyr en forskjell for noen og får nye nettverk og relasjoner både gjennom arbeidet med familiene, men også med andre familiekontakter som møtes jevnlig og er invitert til aktiviteter og faglig påfyll. Familiene og familiekontaktene kan oppleve økt livsglede og mestring som forebygger ensomhet, utenforskap og psykisk uhelse. De får mulighet til å bli kjent med nærmiljøene og skape nye nettverk gjennom aktiviteter HS avdelingene inviterer de til i DDB systemet.
Plan for gjennomføring
-I forprosjektet skal fagkooridinator ha møter med politiske utvalg og oppvekst sektor først i Bamble og så i Drangedal kommune 2025: Q1 Dialog om intensjonsavtale med Bamble kommune signeres Q2 Signere samarbeidsavtale Q3 DDB rekruttere koordinator og arbeid med etablering av HS Bamble, få på plass ressursgruppe. Q4 Klargjøre til kurs for frivillige, informasjons arbeid. PR ut til alle i lokalsamfunnet. Både frivilig,-og ideell sektor samt det offentlige. 2026: Samme plan for Drangedal og fortsette oppfølgings og utviklings arbeid av alle avdelinger. Påberegnes mye møtevirksomhet og planlegging i forbindelse med dette arbeidet. Godt samarbeid med nettverket i DDB og våre samarbeidsparter. Bruker erfaringene vi har med oss fra arbeidet med forarbeid,- og oppstart av HS Skien og Porsgrunn.