Utvikling av rullestolhåndball i Nordstrand IF
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Nordstrand IF Parasport har startet opp rullestolhåndball for personer med bevegelseshemminger. I dag har vi ett lag for voksne, og som eneste klubb i Norge ett eget lag for barn. Vi har i dag ca. 15 voksne og 12 barn på våre rullestolhåndballag. Det er et begrenset idrettstilbud for personer med bevegelseshemming, og spesielt innen lagidretter. Forskning viser tydelige sammenhenger mellom aktivitetsdeltakelse og forbedret livskvalitet, men at personer med nedsatt funksjonsevne har lavere deltakelse og oftere møter barrierer, sammenliknet med funksjonsfriske. Dette ønsker vi å gjøre noe med! Vi ønsker å skape meningsfulle og viktige aktivitetstilbud for barn, ungdom og voksne med bevegelseshemming. Gjennom tilbudet vil utøverne og deres familier bli en del av et fellesskap, ha en trenings- og kamparena og treffe andre i lignende situasjoner. Dette vil kunne bidra til tilhørighet, aktivitet, vennskap og glede. Vi søker prosjektstøtte til å videreutvikle rullestolhåndballen hos oss ut 2026. Dette vil gi oss mulighet til å sikre forutsigbarhet og kontinuitet til å utvikle kvaliteten på tilbudet, sikre økonomisk bærekraft i tilbudet vårt etter endt prosjektperiode, og rekruttere nye utøvere og styrke andre rullestolhåndballklubber i Norge med rekruttering og kvalitet.
Aktivitet/tiltak/metode
Innhold Vi søker midler for å videreutvikle rullestolhåndballtilbudet vårt ut 2026. Sportslig innebærer dette ukentlige treninger for barn og voksne, utvikle kamparena, utvide treningstilbudet for voksne og rekruttere flere utøvere til egen klubb og andre klubber. Sosialt betyr det å skape en arena for vennskap, aktivitet, glede og mestring. Økonomisk kan vi tilby et forutsigbart tilbud gjennom prosjektperioden og knytte til oss samarbeidspartnere som kan bidra til å holde kostnadene lave for utøvere etter endt prosjektperiode. Målgruppen Målgruppen vår er personer med en bevegelseshemming i alle aldre. Vi ønsker først og fremst å prioritere barn og ungdom, men også voksne. Vi har som mål om å rekruttere 30 nye utøvere i løpet av perioden som får rullestolhåndball som fast ukentlig aktivitet. Måloppnåelse/evaluering Vi vil måle resultater gjennom antall utøvere rekruttert i løpet av prosjektperioden og om vi lykkes med å knytte til oss samarbeidspartnere som kan sikre økonomisk bærekraft i tilbudet etter endt prosjektperiode. Utfordringer Å rekruttere utøvere med bevegelseshemming er ressurskrevende. Vi har erfart at ved å treffe de der de er samlet, på steder som Beitostølen Helsesportsenter eller Sunaas er gode møteplasser for å bli kjent og vise frem idretten. Samtidig er det ikke gitt at de man treffer er bosatt i Osloområdet eller i nærheten av en annen rullestolhåndballklubb. Det er heller ingen garanti for at vi lykkes med å knytte til oss samarbeidspartnere som ønsker å bidra i dette tilbudet/prosjektet etter endt prosjektperiode. Gjennom prosjektstøtte vi nå søker kan vi tilby lave kostnader for utøverne ut 2026, slik at økonomi ikke blir en barriere og det gir oss forutsigbarhet til å prioritere å jobbe med samarbeidspartnere gjennom hele prosjektperioden. Sikkerhet Våre trenere og driftsavdeling i Nordstrand IF vil ivareta utstyret som rullestoler i god stand og vi tar hensyn til utøverne ønsker med hensyn til bildebruk og personopplysninger.
Antall deltakere
30
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
For de utøverne vi har i dag og de vi ønsker å rekruttere vil vi bidra til forbedret livskvalitet gjennom aktivitetstilbudet, både gjennom fysisk aktivitet og sosialt. Vi vil videreutvikle den ukentlige møteplassen slik at utøverne kan utvide sitt nettverk og dele erfaringer med hverandre, dette gjelder også for foresatte eller andre nære den enkelte utøver. Gjennom aktivitetstilbudet vårt og rekrutteringstiltakene som er planlagt vil vi bidra til at målgruppen opplever å bli prioritert og at vi kan bidra til å gi mange flere i målgruppen et meningsfylt aktivitetstilbud enten i egen klubb eller hos andre klubber. På lengre sikt vil flere utøvere inn rullestolhåndballtilbudet bidra til å avdekke behov for andre eller nye idrettstilbud som vi kan skape for å treffe målgruppen bredere.
Plan for gjennomføring
Prosjektet består av tre hoveddeler: Rekruttering av utøvere, sikre økonomisk bærekraft og kvalitet på tilbudet. Prosjektgruppen vil ha kvartalsmøter for å sikre fremdrift og løse utfordringer. Prosjektleder vil ha ansvar for rekruttering av utøvere. Dette er en kontinuerlig prosess lokalt og gjennom nettside og sosiale medier. Samtidig erfarer vi at det mest effektive er å oppsøke institusjoner og har planlagt å besøke Beitostølen Helsesportsenter tre ganger i løpet av prosjektperioden (3 dagers besøk) og til sammen seks ganger på Sunaas og CatoSenteret (dagsbesøk). Her vil man treffe mulig utøvere, bli kjent og prøve ut aktivitet. De vi møter på disse stedene kommer fra hele landet. Det betyr at vi ikke bare vil jobbe med rekruttering til egen klubb, men til klubber nær der de bor. Besøkene vil fordele seg gjennom prosjektperioden. Prosjektleder sammen med Christopher Knudsen i administrasjonen til Nordstrand IF Parasport vil jobbe med å sikre økonomisk bærekraft i løpet av prosjektperioden. Det ene er gjennom flere utøvere som betaler treningsavgift, men det viktigste er å knytte til oss samarbeidspartnere. Rullestolhåndball er en dyr idrett, og vi ønsker ikke at alle kostnadene skal belastes utøverne. Dette er et arbeid som vil jobbes med kontinuerlig gjennom hele prosjektperioden, slik at vi kan finansiere satsningen på rullestolhåndball uten tilskudd. Prosjektleder sammen med trenere og prosjektgruppen vil ha ansvar for å sikre kvalitet på tilbudet. Det handler om at trenere skal være kompetente, rekruttere flere utøvere, samarbeide med andre rullestolklubber i trenings- og kampsammenheng og arrangere sosiale arrangementer internt og sammen med andre klubber. Prosjektleder vil ha ansvar for å rapportere på prosjekt underveis og avslutningsvis.