Lederprogram for utøvere i el-innebandy
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Norges Bandyforbund (NBF) organiserer bandy, innebandy og landhockey, med nær 300 klubber og 30.000 medlemmer. NBF er det femte største forbundet innen paraidrett, hovedsakelig gjennom el-innebandy og super-innebandy. El-innebandy er en idrett for personer med store funksjonsnedsettelser, med nær 20 klubber og 170 utøvere. Det er Norges største lagidretten for rullestolbrukere, fordi den inkluderer dem med størst hjelpebehov. Super-innebandy er en tilrettelagt variant av vanlig innebandy for personer med utviklingshemming. Her har vi også over 20 klubber og nærmere 320 spillere. Vi søker prosjektmidler til å utvikle et lederprogram for el-innebandyspillere, der målet er å styrke dem som likepersoner for nye utøvere med funksjonsnedsettelser. Mange møter barrierer for å engasjere seg aktivt, men med riktig støtte kan de finne sin plass på sine premisser. Gjennom programmet får deltakerne verktøy til å veilede og inspirere andre, samtidig som de bygger relasjoner til familier, søsken og lokalmiljøet. Ved å synliggjøre muligheter og redusere barriere åpner de dører for at flere kan bli en del av idretten. Målet er å rekruttere seks utøvere til programmet, som deltar på åtte workshops, gjennomfører tre tiltak hver og rekrutterer minst tre nye utøvere med funksjonsnedsettelser.
Aktivitet/tiltak/metode
Målgruppen er utøvere med funksjonsnedsettelser som spiller el-innebandy og er medlemmer i en av våre klubber. Gjennom lederprogrammet bevisstgjør vi dem verdien om å dele erfaringer og kompetanse som funksjonshemmet og hvordan de lever sine liv, for å hjelpe andre i samme situasjon. Ingen kjenner idretten bedre enn utøverne selv – de er de beste til å formidle hva den betyr for dem og kan bidra til å åpne dører for flere. Konkrete mål og innhold: 1, Rekruttere seks utøvere til lederprogrammet gjennom direkte kontakt med våre klubber. Utøvere fra ulike deler av landet velges for å øke rekkevidden. 2, De seks utøverne deltar på åtte digitale workshops med opplæring, verktøy og veiledning. 3, Hver deltaker gjennomfører minst tre tiltak i prosjektperioden, noe som gir 18 tiltak totalt over to år. 4, Hver deltaker skal rekruttere minst tre nye utøvere, totalt 18 nye medlemmer – som gir en økning med 10%. En mentor følger opp deltakerne ukentlig i deres roller og oppgaver. I dette prosjektet samarbeider vi med Unge Funksjonshemmede (UngFunk), en paraplyorganisasjon som representerer unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer. De skal bidra med kompetanse og faglig innhold i lederprogrammets workshops. Evaluering: – Antall og effekt av tiltak. – Involvering i lokalmiljøet. – Rekrutterte utøvere. – Økt engasjement på sosiale medier. – Økt mediedekning og deling av suksesshistorier. – Tett oppføling fra mentor, som gir innsikt i utøvernes erfaringer, utfordringer og suksesser underveis. Workshops blir viktig samling for erfaringsutveksling og refleksjon. Utfordringer kan inkludere individuell tilrettelegging for utøverne som deltar i programmet, med hensyn til varierende funksjonsnedsettelser og helse. Vi tilpasser oppgaver og tar høyde for utfordringer med BPA-tjenester og transportkostnader. Vi følger retningslinjene fra Norges idrettsforbund for sikkerhet og personvern, og utøverne har assistenter som ivaretar deres behov på reiser og tiltak.
Antall deltakere
6
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
For personer med funksjonsnedsettelse kan det være en barriere i seg selv å bidra, særlig i arbeidslivet. Lederprogrammet gir deltakerne en ny og meningsfull rolle i idretten, verdifull erfaring som rollemodeller og i likepersonsarbeid, samt en plattform for å bruke sine evner. De styrker mestringsfølelsen, personlig utvikling og egenverdi. De får økt kompetanse om idrettens organisasjon, barrierer for deltakelse, CRPD (konvensjonen om rettar til menneske med nedsett funksjonsevne). I tillegg gir programmet erfaring som kan sammenlignes med en mindre jobb og som kan føres på CV-en. Gjennom ulike tiltak sprer de kunnskap om el-innebandy, tilgjengelighet og rettigheter. De ufarliggjør idretten og synliggjøre muligheter fremfor begrensninger. Overgangen fra passive mottakere til aktive bidragsytere blir tydeligere – de viser at det er mulig å engasjere seg og leve selvstendige liv, og inspirerer andre til å gjøre det samme. NBF får flere ressurspersoner som bidrar lokalt og nasjonalt. De bidrar med praktisk kunnskap, styrker både rekruttering og trenerkompetanse, og opplæring av frivillige. Vi får et mer nyansert bilde av barrierer som eksisterer. Programmet viser hvilken viktig rolle personer med funksjonsnedsettelse kan ha i idrettsmiljøet, og bidrar dermed å fremme positive holdninger. Vi som forbund kan lære mye av deltakerne, og deres perspektiver. Lederprogrammet omsetter CRPD artikkel 30 (retten til deltakelse i kultur, fritid og idrett) i praksis og støtter artikkel 27 om arbeidserfaring. UngFunk får også verdifull kunnskap tilbake, i møte med deltakere som er eksperter på egne utfordringer i hverdagen. El-innebandy inkluderer personer med de sterkeste funksjonsnedsettelsene og har uvurderlig betydning som møteplass, med felleskap, mestring og tilhørighet.
Plan for gjennomføring
Rekruttering og oppfølging av utøvere: Vi rekruttere seks utøvere til lederprogrammet gjennom kontakt med spillere i våre klubber. Ved å velge utøvere fra ulike deler av landet skaper vi muligheter for lokale tiltak. Det er viktig at de har riktig engasjement, verdier og holdninger, samt er personlig egnet. I prøveprosjektet hadde vi 12 deltakere, men det ble for mange for å sikre god oppfølging. Derfor har vi redusert antallet til 6 deltakere. Mange har lite arbeidserfaring. Vi ønsker å sikre nødvendig støtte for at de skal mestre rollen. Gjennomføring av lederprogram og workshops: Utøverne deltar på åtte digitale workshops fordelt på to i 2025, fire i 2026 og to i 2027. Første halvår (mai-des 2025) brukes til å bli kjent, avklare forventninger og introdusere lederrollen og likepersonsarbeid. Vi avklarer tiltak og styrker kompetansen rundt sentrale idrettsfaglige temaer som trenerrollen, paraidrettsstrategi, barneidrettsbestemmelser og idrettens organisering. Det andre året (2026) øker vi fokuset på praktisk anvendelse. UngFunk bidrar med workshops om barrierer for deltakelse i idrett, inkludert CRPD, som gir deltakerne innsikt i rettigheter og hvordan disse kan formidles. Vi benytter også UngFunks «Inkluderingsveileder» for å bli bevisste på hvordan vi kan tilrettelegge for mer inkluderende aktivitet og diskuterer temaer som BPA. Siste halvår (jan–mai 2027) brukes til erfaringsdeling, evaluering og utvikling av programmet. Gjennomføring av oppgaver og tiltak: Deltakerne utfører tiltak gjennom prosjektperioden, som lokalt oppsøkende arbeid, spredning av informasjon, rekruttering, innholdsproduksjon for SoMe, rekruttering, og gjestetrening i klubber. De bistår også nye klubber med kompetanse. Mentor har ukentlig dialog med deltakerne for veiledning og støtte.