Paralangrenn i Midt-Norge

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I Midt-Norge er det mangel på tilbud for funksjonshemmede som ønsker å prøve ut langrenn. Jeg er blitt kontaktet personlig og via Paraidrettsenteret i Trøndelag vedr. funksjonshemmede som ønsker prøve ut aktiviteten. Dette gjelder både synshemmede og bevegelseshemmede. At funksjonshemmede kan få komme ut på ski på lik linje som funksjonsfriske er viktig. Det gir også bedre helse, mestringsfølelse og gode naturopplevelser. Vi ønsker å opprette og utvikle et langrenns tilbud for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Aktivitet/tiltak/metode

I forbindelse med etterspørsel fra funksjonshemmede etter å prøve ut langrenn, ble det avholdt et møte med Byåsen IL langrenn. På møtet deltok representanter fra Paraidrettssenteret, Sør-Trøndelag skikrets, prosjektleder og sportlig leder i Byåsen. Temaet for møtet var om Byåsen IL ville integrere para langrenn i klubben. Det sa de ja til. Sportslig leder i Byåsen, Frode Sundal og prosjektleder vil sitte i prosjektgruppen. Vår målgruppe er syns og bevegelseshemmede. Vi har startet opp ukentlige treninger i Granåsen skistadion, der er det spesielt god tilgjengelighet for rullestolbrukere. Vi ser nå at vi trenger en del utstyr for å hjelpe de som ønsker å prøve ut para langrenn. Vi må kjøpe inn piggekjelker til de som sitter i rullestol, ski og staver til stående bevegelseshemmede samt rulleski for å opprettholde aktiviteten på sommeren. Vi trenger også noe skileik utstyr for å trene inn teknikk og balanse. Når det gjelder aktiviteter så skal vi ha sosiale infomøter hver måned. Dra på samlinger for å bygge lagfølelse og utvikling. Delta på Ridderuka, verdens største vintersports uke for funksjonshemmede. Prosjektleder er med å arrangerer rekrutteringssamlinger, og vi vil delta på trenerkurs. Prosjektet skal evalueres via evalueringsskjema ved prosjektperiodens slutt. Sikkerhet er viktig, gjennom et tett og nært samarbeid med Paraidrettssenteret vil vi sørge for at utøverne og utstyret være tilpasset hver enkelt utøver. Personvern er strengt, hver utøver må godkjenne at det publiseres bilder av vedkommende. Utfordringer vil være store snømengder og tilgang til treningsområdet, her har vi en tett dialog med Trondheim Bydrift som er behjelpelig med å legge til rette for oss. Utstyr til den enkelte utøver må tilpasses i forhold til skadeområde. F.eks. så har noen rullestolbrukere magemuskler og andre ikke. Det kreves her en bedre støtte til de uten magemuskler. Paraidrettssenteret ved Svein Bergem vil være behjelpelig med tilpassing av utstyr til den enkelte.

Antall deltakere

15

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil gi utøverne økt styrke og bedre helse, gode naturopplevelser og gjennom mestringsfølelse en sterkere psyke. Ved å vise hva disse utøverne får til, vil de bli utøvere som andre funksjonshemmede ser opp til og at det faktisk er mulig for andre og oppnå det samme. At det nettopp ble arrangert en para øvelse under VM på ski i Trondheim vil forsterke budskapet.

Plan for gjennomføring

Byåsen IL langrenn vil markedsføre den nye aktiviteten på sine hjemmesider, samt SoMe. Paraidrettssenteret i Trøndelag informerer om det nye prosjektet gjennom sine nyhetsbrev og sine hjemmesider. Para langrenn i Byåsen IL vil ha ukentlig treninger på Granåsen skistadion og Saupstad skistadion i Trondheim. Ansvarlig prosjektleder Terje Holm På begge arenaer er det asfalterte rulleskiløyper slik at øvelser i sommerhalvåret for nybegynnere skjer i trygge omgivelser og ikke ute i trafikken. Viktige elementer i oppstarten vil være: tilvenning av utstyr, grunnleggende teknikk og balanse. Ansvarlig for trening og tilrettelegging er prosjektleder Terje Holm. Vi vil legge til rette for at de som ønsker skal få delta i konkurranser. Vi ønsker å dra på samlinger for å bygge nære relasjoner og lagfølelse. NSF, Sør- og Nord Trøndelag ski krets i samarbeid med Paraidrettssenteret og Byåsen IL para langrenn arrangerer en barmark samling og 3 vintersamlinger med tanke på rekruttering. Prosjektleder er med på disse samlingene. Neste vinters store mål er deltakelse på Ridderuken 2026. Ridderuken er verdens største årlige vintersportsuke for para utøvere og arrangeres i mnd. mars/april på Beitostølen. Her deltar opptil 500 deltakere fra hele verden. For mange funksjonshemmede er Ridderuken årets høydepunkt, her knytter du nye vennskaper, deler erfaringer og det gir opplevelser for livet, Prosjektet ferdigstilles vår 2026 hvor vi også vil evaluere prosjektet. Prosjektleder sitter i styret i Byåsen IL langrenn og rapporterer om aktiviteten i styremøtene.

Prosjektleder

Terje Holm

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Paralangrenn i Midt-Norge
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2025: kr 320 000, 2026: kr 80 000
Startdato
19.05.2025
Sluttdato
30.04.2026