– Sosial bærekraft handler om hvordan vi bruker samfunnets ressurser best mulig
Stiftelsen Dam lanserer rapport og gratis kartleggingsverktøy for sosial bærekraft.
DAM Redaksjonen • 7 mai. 2025


Sosial bærekraft i helsefrivilligheten
- Stiftelsen Dam gir ut rapporten «Sosial bærekraft i helsefrivilligheten» 7. mai 2025.
- Rapporten baserer seg på datainnsamling gjennom spørreundersøkelser, dybdeintervjuer og tilgjengelig litteratur om sosial bærekraft.
- I rapporten foreslås fire konkrete mål for å kartlegge sosial bærekraft; 1. Sosial rettferdighet, 2. Hindre utenforskap, 3. Betydningsfullhet og 4. Samskaping.
- Hensikten er å komme fram til et felles språk og rammeverk for å dokumentere samfunnsnytten av aktivitetene i frivilligheten.
- Sammen med rapporten lanseres også et gratis kartleggingsverktøy, som skal munne ut i en egen sosial bærekraft-monitor.
- Her kan du laste ned rapporten
– Helsefrivilligheten er en stor bidragsyter til utviklingen av et sosialt bærekraftig samfunn med like og reelle muligheter for alle. Vi ser denne verdien når vi besøker prosjekter, men vi må finne en måte å dokumentere det på, slik at flere vil investere i frivilligheten, sier fagrådgiver i Stiftelsen Dam, Sigrid Hegna Ingvaldsen, og legger til:
– Vi tror at sosial bærekraft kan fungere som et godt verktøy for dette.
Ingvaldsen er forfatteren bak rapporten «Sosial bærekraft i helsefrivilligheten», som Stiftelsen Dam lanserer onsdag 7. mai. Rapporten baserer seg på innspill fra organisasjoner, forskere, fagfolk, politikere og andre med kunnskap om sosial bærekraft.
Gjennom å analysere spørreundersøkelser, dybdeintervjuer og relevant forskning, har Dam kommet fram til fire ulike mål for sosial bærekraft. Disse er:
- Sosial rettferdighet
- Hindre utenforskap
- Betydningsfullhet
- Samskaping
Statssekretær fikk rapporten
Rapporten fikk god mottakelse på seminaret 7. mai, blant annet fra Helse- og omsorgsdepartementet. Statssekretær Usman Mushtaq deltok på seminaret, og mottok rapporten på vegne av departementet.
Han understreket viktigheten av en sterk frivillig sektor på helsefeltet, som skal utfylle det offentlige tjenestetilbudet.
– Jeg er veldig glad for at vi får denne rapporten. Dere skal vite at vi ser på frivilligheten som en kjemperessurs, og ikke en erstatning, for å nå de langsiktige målene om å bekjempe ungt utenforskap, sosial mobilitet og forskjeller, sa han fra scenen.
Gratis kartleggingsverktøy
I tillegg til rapporten har Dam laget et gratis kartleggingsverktøy for sosial bærekraft. Dette skal implementeres i stiftelsens utlysninger i løpet av 2025. Verktøyet er fritt tilgjengelig for andre, enten det er organisasjoner, finansiører, næringsliv eller det offentlige. Fra og med 2026 vil alle resultater lagres i en egen sosial bærekraft-monitor.
– Vi håper mange vil ta det i bruk dette verktøyet. Jo flere som benytter det, jo mer kraftfulle resultater får vi, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, og fortsetter:
– God dokumentasjon kan bidra til at vi bruker ressursene våre riktig. Det gjelder både oss i Dam, i organisasjonene, for andre finansiører, næringsliv og det offentlige. Det betyr at monitoren i seg selv bidrar til et mer bærekraftig samfunn, sier han.
Siden 1997 har Dam støttet over 15.000 prosjekter med mer enn sju milliarder kroner. Bak disse tallene ligger det en betydelig avkastning i form av sosial bærekraft, som er vanskelig å måle i kroner og øre.
Mer enn økonomisk gevinst
Lillehagen understreker at en sosial bærekraft-monitor kan bidra til å dokumentere både den menneskelige og samfunnsnyttige avkastningen.
– Sosial bærekraft betyr hvordan vi som samfunn tar vare på hverandre og stiller opp for fellesskapet, hvordan vi er i stand til å sørge for at alle har en reell sjanse, gjennom alle livets faser, og hvordan vi bruker samfunnets ressurser best mulig, sier han og fortsetter:
– Det er ikke pengene som skal telles, men hvordan vi har det og hvordan vi inkluderes i samfunnet. Det handler om å skape muligheter for mennesker til å leve gode, meningsfulle liv i et samfunn som verdsetter hver enkelt og som legger til rette for deltakelse, aktivitet og mestring, uavhengig av forutsetning.