20-års jubileum NES

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Røde Kors aktiviteten Nettverk etter soning (NES) fyller 20 år i 2024! 20 år med tilbakeføringsarbeid – det er på tide å se oss selv i kortene – og inn i fremtiden. Vi skal i den anledningen markere arbeidet vårt gjennom disse årene i siste halvdel av 2024. Vi ønsker å belyse de humanitære utfordringene innsatte står i på vei ut fra soning, med økt isolasjon, psykiske utfordringer, og manglende ressurser for å få til en god tilbakeføring. Sivilombudsmannen og Riksrevisjonen har kommet med en knusende kritikk av innsattes soningsforhold. Vi ønsker å være et talerør for vår målgruppe, og vil gjennom siste halvdel av 2024 sette søkelyset på innsatte soningsforhold og tilbakeføring. NES sitt tilbakeføringsarbeid etter 20 år er viktigere nå enn noensinne. Målsettingen i dette prosjektet er å øke samfunnets forståelse for de utfordringene innsatte, løslatte og pårørende står overfor. Å bedre innsattes psykiske helse er en viktig fanesak for oss. Vi skal belyse suksesskriterier og utfordringer rundt dette arbeidet, samt å prøve og forutse hva vi kommer til å møte på av utfordringer i Kriminalomsorgen de neste årene. Dette ønsker vi å belyse med en rekke arrangementer; jubileumsarrangement, kunstworkshop/utstilling og Tilbakeføringskonferansen.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal gjennomføre: * En jubileumsarrangement for deltakere, frivillige og samarbeidspartnere på Røverstaden i Oslo. * Et kunstprosjekt; Kunst fra innsiden – 4 kreative verksteder og en bok som tar sikte på å utvikle tekster og illustrasjoner av innsatte, løslatte og pårørende. Boken skal lanseres og illustrasjonene stilles ut på vår årlige Tilbakeføringskonferanse. Forfatterne bak tekstene vil inviteres til å lese opp sine verk, og boken vil være tilgjengelig for salg til publikum. * Rock & røvere; en fotoutstilling med tilhørende kulturarrangement i Tilbakføringssenteret vårt Arrangementene er for alle våre deltakere og frivillige, gamle og nye, men målgruppa er særlig dem som kan ha nytte av NES’ tilbud, og som ikke kjenner tilbudene fra før. Vi kommer også til å invitere samarbeidspartnere som har bidratt både med frivilligarbeid og økonomiske midler opp igjennom årene. Prosjektet er en informasjonskampanje gjennom en rekke arrangementer på forskjellige arenaer, som bunner ut i Tilbakeføringskonferansen 2024. Arrangementene i forkant av konferansen skal være gratis og kan være en effektiv metode for å gjøre folk oppmerksomme på vårt tilbud. Her vil vi synliggjøre hvilke tiltak vi har for folka i byen vår. Vi ønsker å nå ut til deltakere, frivillige og samarbeidspartnere i Kriminalomsorgen og institusjoner. Målet er å gjøre innsatte bedre rustet å håndtere livet og utfordringene som følger med etter endt soning. Prosjektet vil evalueres både kvantitativt mht. antall deltagere og frivillige på arrangementene, og hvor mange som kommer til våre tilbud i etterkant. I tillegg til GDPR har Røde Kors strenge etiske retningslinjer som både ansatte og frivillige må følge. Utfordringen med dette prosjektet vil være at det er store arrangementer å gjennomføre, så det krever mye av organisasjonen. Vi vil imøtekomme dette med å etablere en eventgruppe av frivillige som vil bistå ansatte med praktisk og strategisk planlegging og gjennomføring.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Gjennom arrangementene prosjektet rommer, håper vi å gi en stemme til de som ofte er marginalisert, og å stimulere til dialog og refleksjon rundt viktige samfunnsspørsmål. Vi forventer at prosjektet vil gi oss økt synlighet innad i fagmiljøet Kriminalomsorg, o.l. og at vi gjennom et arrangement for deltakere, frivillige og samarbeidspartnere kan nå flere som trenger tilbudene våre, gjennom å informere om arbeidet vårt på ulike arenaer og med ulike metoder. Vi ønsker også å øke frivilligengasjementet gjennom å engasjere frivillige og deltakere i gjennomføringen av de forskjellige arrangementene. Vi forventer at deltakere og frivillige får innholdsrike dager, hvor deltakere kan få økt kunnskap om hvor man kan henvende seg for å få hjelp, alt etter hvilken situasjon de befinner seg i. Røde Kors er en nøytral organisasjon som kan favne alle, uansett religion, legning, alder og livssituasjon. Prosjektet søker å: – Skape en plattform for uttrykk og bearbeiding av erfaringer relatert til kriminalitet og soning. – Øke samfunnets forståelse og empati for de utfordringene innsatte, løslatte og deres pårørende står overfor. – Gjennom kunstarrangementet fremme rehabilitering og reintegrering gjennom kreative uttrykk og felles prosjekter. De ferdige tekstene og illustrasjonene vil bli samlet og publisert i en bok. Denne boken vil gi innsikt i ulike perspektiver på kriminalitet, soning og rehabilitering. Måltall: Vi har som mål å nå 40 nye frivillige gjennom synlighet som media, informasjonsarbeid i forkant og underveis i prosjektet. Vi har som mål å nå 150-200 potensielle deltakere gjennom prosjektet. I tillegg ønsker vi å nå beslutningstakere og myndighetspersoner for å belyse de humanitære utfordringene til målgruppen.

Plan for gjennomføring

September-oktober: Planleggingsfase. Vi vil bruke tid på å forankre og informere om prosjektet hos frivillige, deltakere og samarbeidspartnere. I planleggingsfasen vil vi også lage og trykke opp informasjonsmateriell, planlegge og gjennomføre kampanje på sosiale medier, jobbe med å få presse til selve dagen og kanskje også en sak i forkant for å skape oppmerksomhet. Vi vil samarbeide med Kriminalomsorgen, og andre instanser som vi samarbeider med for å spre informasjon. I planleggingsfasen vil vi også definere og planlegge det konkrete innholdet i jubileumsarrangementet, kunstutstillingen og Tilbakeføringskonferansen. Fotoutstillingen Rock & Røvere vil også planlegges i september/oktober, men har ikke fastsatt dato ennå. 15. oktober: Gjennomføring av jubileum. De frivillige vil sammen med prosjektgruppa være med på å definere hvilke aktiviteter vi skal ha på jubileumet, og så fordeles ansvaret. Det vil være mange frivillige som bidrar i den praktiske gjennomføringen av arrangementet. 6. november: Gjennomføring av Tilbakeføringskonferansen, samt kunstutstilling. Frikvarteret står for workshopene i fengslene og vil ta seg av rekrutteringen av deltakere til kunstprosjektet. Dette gjøres i samarbeid med ansatte i Kriminalomsorgen. Resultatene fra workshopen stilles ut i lokalene til Tilbakeføringskonferansen på Norges Røde Kors. Deltakere rekrutteres gjennom en informasjonskampanje som retter seg mot fengslene, institusjoner og andre organisasjoner der vi kan nå målgruppen. Frivillige rekrutteres ved en informasjonskampanje på sosiale medier. Vi ønsker også å nå ut til ulike bedrifter vi allerede har samarbeid med, for å kunne rekruttere frivillige blant de ansatte i bedriftene. Desember: Evaluering av prosjektet. Rapportskriving gjøres av prosjektleder.

Prosjektleder

Stian Estenstad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
20-års jubileum NES
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.09.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring