Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ingen vet hvem som vil få Parkinsons sykdom i løpet av livet, når sykdommen vil inntreffe eller hvordan den oppstår. Jo yngre en er når man får sykdommen desto viktigere er det å raskt tilpasse sin livsstil til sykdommen. Livssituasjon, sosiale faktorer og ulike former for tilrettelegging har derfor mye å si for hvordan en kan leve med sykdommen og ikke minst stagnere utviklingen. Norges Parkinsonforbund ser det som særs viktig å nå ut til personer som får sykdommen tidlig i livet med motivasjon, informasjon om fysisk aktivitet, god helseinformasjon, rollemodeller og nettverk med likesinnede
Målsetting for prosjektet
Dette prosjektet skal være med å tilrettelegge nettverksbygging, motivere til trening, samt gi nyttig informasjon om sykdommen gjennom aktiviteter. I tillegg vil målet være å engasjere til liknende tiltak lokalt ved å gi inspirasjon og nyttige verktøy til videreføring.
Målgruppe
Personer med parkinson under 55 år og deres nærmeste pårørende. I tillegg ønsker vi å engasjere og inspirere foreningenes ambassadører.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
470
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
I dette prosjektet er det tenkt parkinsonforbundets yngrekontakter skal mobiliseres sammen med medlemmene gjennom en nasjonal aktivitetssamling. Her vil yngrekontaktene få inspirasjon, lærdom og verktøy for å kunne gjennomføre aktiviteter lokalt i samarbeid med foreningene, i tillegg til å bygge nettverk lokalt. Samlingen vil være inspirert av det populære TV-konseptet 71 grader nord og gjennom oppgaver, teambuilding og konkurranser ønsker vi å gi deltakeren inspirasjon, kunnskap og verktøy for å takle sykdommen bedre. Aktivitetene kombineres og suppleres med foredrag, workshops og samtalegrupper. Alle øvelser og foredrag vil bli fulgt av et filmteam som dokumenterer hver aktivitet. I etterkant vil dette klippes sammen til inspirerende og instruktive filmer som kan brukes som verktøy til å hjemmomføre liknenede aktvitetsdager lokalt med svært lave kostnader.
Fremdriftsplan for prosjektet
Jan: Prosjektmøte og fordeling av oppgaver. Feb-mar: Inngå avtaler med bidragsytere. Program utarbeides, påmeldingsskjema lages og tiltaket annonseres. Mar-Apr: Planlegging av filmer, samt videre annonsering og mottakelser av påmeldinger. Sept: Samlingen går av stabelen. Okt-Nov: Oppfølging av deltakerne, evaluering og klipping av filmmateriale. Des: Resultat formidles og sluttrapportering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Stadig flere får konstatert sykdommen når de er yngre enn 55 år. Denne gruppen regnes som ”yngre med parkinson” og anses som en betydelig minoritet innenfor Norges Parkinsonforbund målgruppe. Flere yngre med parkinson har uttrykt at de vegrer seg for å delta på lokale medlemsmøter der de bor, på grunn av aldersforskjellen til de øvrige lokale medlemmene. Dette prosjektet ble gjennomført med en målsetting om å tilrettelegge for nettverksbygging, motivere til trening, samt gi nyttig informasjon om sykdommen gjennom aktiviteter og foredrag på en nasjonal samling på på Pellestova Høyfjellshotell. I tillegg var målet å engasjere til liknende tiltak lokalt ved å gi inspirasjon og nyttige verktøy til videreføring ved bruk av video. Målgruppen var personer med parkinson under 55 år og deres nærmeste pårørende.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
I dette prosjektet har vi mobilisert og engasjert yngrekontakter sammen med medlemmene (parkinson-rammende og pårørende) gjennom en nasjonal aktivitetssamling. Seminaret ble gjennomført på Pellestova Høyfjellshotell 24-26 mai 2019 og var fulltallig. 59 deltakere har gjennom foredrag, gruppesamtaler og aktiviteter fått informasjon om sykdommen, motivasjon til trening og muligheter til å etablere nettverk med andre i samme situasjon. Yngreutvalget og yngrekontaktene var godt involvert både i gruppesamtalene og som ansvarlige på de forskjellige postene i uteaktivitetene. De har også fått tilgang til verktøykassen av filmer bestående av opptak fra foredragene og aktivitets-filmer de kan bruke til å gjennomføre liknende arrangementer lokalt.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
375
Prosjektgjennomføring/Metode
Yngreutvalget bestående av 5 deltakere har vært sterkt involvert i utforming av søknad, samt i planlegging og gjennomføring av seminaret på Pellestova 24-26 mai. Alle 5 har bidratt på helt frivillig basis og er alle yngre rammet av parkinson. Deres bidrag har vært svært viktige. Prosjektgruppen var tidlig i kontakt med foredragsholdere som skissert i søknaden, og alternativer ble funnet for de som ikke kunne stille. Det ble jobbet mye med å lage gode uteaktiviteter som sto i tråd med konseptet «61 grader nord» og som passer for personer med parkinson. Alt fra melkespannholdning, quiz og støvlekast er noen av aktivitetene som ble gjennomført lagvist basert på geografi, ledet av en yngrekontakt fra samme område. På programmet var det også gode faglige foredragsholdere som nevrolog, ernæringsfysiolog, fysioterapeut og parkinsonssykepleiere. Markedsføring av seminarene ble gjort via parkinson.no, på mail direkte til medlemmer under 55 år, på facebook og gjennom annonse i parkinsonposten. Egen invitasjon ble sendt til yngrekontaktene. I ettertid ble det sendt ut et evalueringsskjema for å sikre tilbakemelding fra deltakerne. 92 % oppgav at de var «svært fornøyd» eller «fornøyd».
Resultater og resultatvurdering
I dette prosjektet har vi mobilisert yngrekontakter sammen med medlemmene gjennom en nasjonal aktivitetssamling. Seminaret gikk for seg som planlagt, og vi er fornøyde med gjennomføringen og måloppnåelser som følgende: Delmål 1: Vi har inspirert og engasjert forbundets yngrekontakter. Det ble gjort opptak av alle foredrag og uteaktiviteter som senere kan benyttes til liknende tiltak lokalt. Dette er satt sammen til en «arrangementsverktøykasse» som er supplert med informasjon om hvordan man best mulig planlegger og gjennomfører arrangementer. Delmål 2: Vi har gitt nyttig informasjon og inspirert deltakerne til å takle sin hverdag med parkinson bedre. Dette ble gjort ved nøye utvalgte foredrag om trening, ernæring og om sykdommen, samt tilpassede aktiviteter. Delmål 3 og 4: Vi har lagt til rette gjennom gruppesamtaler og foredrag for etablering av nettverk for både personer rammet av parkinson og for de pårørende.
Oppsummering og videre planer
Det var en vellykket samling som deltakeren satte stor pris på. Det å få møte andre i samme situasjon, være i aktivitet og få informasjon om sykdommen har vært svært verdifullt for de som deltok på samlingen. Det at vi også har fått til en verktøykasse for arrangementer med innhold som foredrag, inspirasjons-filmer til aktiviteter, sjekkliste for arrangementer og markedsførings-filmer er et godt resultat som vil kunne bidra til at foreningene lokalt videre kan gjennomføre liknende type arrangementer uten for store kostnader. Dette vil vi videre oppfordre foreningene til å benytte.