Å leve med løpsk tale
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Løpsk tale er en rytmeforstyrrelse i talen, kjennetegnet av at talen til den som snakker blir oppfattet for rask og utydelig. Til tross for at løpsk tale er en diagnose i ICD-10, er den fortsatt en ukjent vanske for folk flest, også for fagpersoner som lærere, yrkesveiledere, psykologer og andre helsearbeidere. Det finnes svært lite informasjon om hvordan lærere, foreldre, logopeder og andre nærpersoner best kan støtte en person med løpsk tale, og som tar utgangspunkt i personens egne vurderinger. Hva personer med løpsk tale selv vurderer som god støtte, vil spesielt bli vektlagt i prosjektet.
Målsetting for prosjektet
Målsettingen er å styrke vårt innsyn i hvordan personer med løpsk tale håndterer situasjoner i hverdagen. Prosjektet ønsker å bidra til mer faktabasert kunnskap om hvordan ungdom og voksne med løpsk tale møter utfordringer og muligheter, og hvordan de selv ønsker å bli støttet.
Målgruppe
Målgruppen er ungdom og voksne med løpsk tale. Løpsk tale er en taleflytvanske som bidrar til at talen til den som snakker blir oppfattet for rask og utydelig.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
80
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet vil basere seg på flere datakilder: Kvantitative data (spørreskjema), fokusgruppeintervjuer og samtaler fra hverdagslivet. Ved å kombinere ulike datakilder vil prosjektet både belyse erfaringer med å leve med løpsk tale, og dokumentere hvordan løpsk tale påvirker og håndteres i hverdagslige sosiale situasjoner. Disse tilnærmingene vil utfylle hverandre for å kunne frembringe en mer nyansert forståelse om hvordan det er å leve med løpsk tale. En spørreundersøkelse vil bli gjennomført (Overall Assessment of the Speaker’s Experience of Cluttering (OASEC)). Dette skjemaet vil bli tatt i bruk for å finne et normgrunnlag for personer med løpsk tale i Norge. Videoopptak av hverdagssamtaler vil bli samlet inn av deltakerne selv, og etter samtykke vil disse opptakene danne grunnlaget for fokusgruppesamtaler samt samtaleanalyse. Temaer som vil bli belyst, er temaer som er utarbeidet av personer med løpsk tale (brukerrepresentanter) i samarbeid med fagpersoner. Prosjektet vektlegger betydningen av å utvikle, samt å spre ny kunnskap om en vanske som er ukjent for folk flest. Forsknings- og informasjonsformidling utgjør derfor en stor del av arbeidet, også i tiden etter prosjektslutt.
Fremdriftsplan for prosjektet
Informere NSD og innhente REK-godkjennelse. Oversette og ferdigstille OASEC spørreskjema: Vår 2022. Gjennomføre spørreundersøkelse: Høst 2022. Analysere kvantitative data: Vår 2023. Publisere normdata: Høst 2023. Rekruttere til fokusgrupper: Vår og høst 2022. Gjennomføring av fokusgrupper og samle videoopptak av hverdagssamtaler: Høst 2022 og vår 2023. Klargjøring av data og publisering: 2023. Informasjons- og forskningsformidling: 2023-2024