#ViErUngStammen 2018

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

NIFS har lenge vært en organisasjon for voksne. Etter en serie med årlige familiesamlinger fra 2013 til 2017 opplevde vi et ønske fra en økende andel ungdommer å ha et eget arrangement. Pilotprosjektet “UngStammen 2017” ble en suksess med 10 ungdommer som deltok. Det er denne erfaringen vi nå tar med oss inn i denne søknaden og dette arrangementet .Dette prosjektet skal gi unge personer som stammer og/eller løpsk tale en føle av mestring gjennom en helg med ulike oppgaver. Samtidig som man får venner man kan snakke med som vet hvordan det er føles å ikke kunne snakke flytende/rent.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet har 3 delmålsettinger som vi evaluerer prosjektet fra. 1. Få en mestringsfølelse hos ungdom som stammer/løpsktale. 2. Utvikle kunnskap som skal bidra til at ungdom som stammer og/eller med løpsktale. 3. Samtidig som man skaffer nye venner som gjør at man har noen å snakke med som forstår.

Målgruppe

Ungdom mellom 14-25 som stammer og/eller løpsk tale.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

14

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi møter opp fredag på hotellet, før vi går og spiser middag, sosialisere oss. Så tar vi å spille litt bowling (slik det ser ut nå). Videre går vi tilbake og snakker om stamming/løpsktale. Lørdag skal vi ha en green hat challenge hvor vi blir delt inn i grupper. Her skal vi løse oppgaver som team. etter dette skal vi ha en lunsj før vi skal prøve oss på dart. Dette er en mestringsoppgave som veldig sjeldent folk har kjennskap til, men er også veldig sosialt. Søndag skal vi få enn en fagperson/coach som skal gi oss ulike oppgaver/utfordringer som vi skal løse. Her jobber vi alene og/eller i team for å hjelpe hverandre. Tilslutt skal vi evaluere helgen og komme med forslag til neste år.

Fremdriftsplan for prosjektet

Dette er et prosjekt som skal være årlig. Vi hadde det i høstes, som vi gjennomførte uten støtte fra noen. Vi vil gjøre dette årlig, slik at flere unge kan vite at de ikke er alene. Neste år skal denne helgen bli tatt sammen med høstweekend som er mest for voksne. Det vil være eget program for ungdommene men de får møte voksne slik at man får delt erfaring.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet går ut på å samle ungdommer som stammer og/eller har løpsk tale en helg. Her skal vi jobbe med mestring og knytte vennskap. Når man har disse utfordringene vi har kan dette gå på selvtilliten løs. Derfor skal denne helgen bidra til at ungdommer ser at man ikke er alene. Sammen skal vi løse oppgaver som gir oss selvtillit og viser at vi kan klare det vi vil, selv om vi kan ha litt språkelig utfordringer. NIFS har lenge vært en organisasjon for voksne. Etter en serie med årlige familiesamlinger fra 2013 til 2017 opplevde vi et ønske fra en økende andel ungdommer å ha et eget arrangement. Pilotprosjektet “UngStammen 2017” ble en suksess. Det er denne erfaringen vi nå tar med oss inn i denne søknaden og dette arrangementet .Dette prosjektet skal gi unge personer som stammer og/eller løpsk tale en føle av mestring gjennom en helg med ulike oppgaver. Samtidig som man får venner man kan snakke med som vet hvordan det er føles å ikke kunne snakke flytende/rent.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Deltakerne deltok i diskusjonene og det oppleves at de fikk mange positive mestringsopplevelser, da mange hadde store vansker med å delta i diskusjoner. Det er flere av deltakerne som ble mer pratsomme og turte å ta mer ordet som helgen gikk. Det var tydelig at denne erfaringen var viktig for en del med lav selvtillit på grunn av stamming og / eller løpsk tale. Vi fikk snakket en del om taleflytvansker og ungdommene delte villig av sine erfaringsbaserte kunnskaper til ulike situasjoner, for eksempel skole, jobb, dating – livssituasjoner som mange opplever som vanskelig. Det ble en sammensveiset gjeng som fortsatt holder kontakten. Fremheves spesielt at selv om man er ulike, er man fortsatt i samme båt, siden man finner ett fellesskap i taleflytvanskene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi møttes på hotellet fredagen før vi gikk og spiste en felles middag. Her var første muligheten for deltakerne å bli kjent. Videre hadde vi leid ett rom på hotellet hvor man ble mer kjent. Her begynte vi også å snakke nærmere om livet med stamming og / eller løpsk tale. Lørdag hadde vi Green Hat Challenge hvor deltakerne ble delt inn i grupper. Bakgrunnen for dette var å bygge relasjoner og samarbeide for å løse ulike oppgaver. Dette er ulike oppgaver med fokus på samarbeid og relasjonsbygging. Etter dette spiste vi en deilig lunsj. Etterpå fikk deltakerne gå rundt i Oslo sammen med gruppene før vi møttes for middag og senere alkoholfritt sosialt samvær. Søndag fikk vi besøk av Alexander Mørland Karlsen. Han er mental trener og jobbet en del med stressmestring, øke selvtillit og styrking av selvfølelsen. Dette ble gjennomført gjennom gruppearbeid, dialog mellom deltakerne og mentaltreneren, samt undervisning med ulike prinsipper. Vi avsluttet med å evaluere helgen muntlig. En uke etterpå fikk deltakerne tilsendt spørreskjema på e-post. Dessverre kom det ikke inn så mange svar, men vi var i kontakt med alle deltakerne på telefon i etterkant av samlinga.

Resultater og resultatvurdering

Mot slutten av helgen var folk mer trygge og komfortable med seg selv og sin stamming og / eller løpske tale. Flere som gav tilbakemeldinger om at de hadde behov for en slik helg, for at de kunne bli gjort i stand til å mestre hverdagen på en bedre måte. Deltakerne fremhevet også viktigheten av å møte andre i samme situasjon, da flere fortalte at de ikke hadde møtt andre i samme situasjon tidligere. Vi fikk svært positive tilbakemeldinger fra både deltakere og deres foreldre i etterkant. Vi sitter igjen med ett inntrykk av at vi har gjennomført et svært vellykket arrangement.

Oppsummering og videre planer

Vi sitter igjen med et inntrykk av at vi har gjennomført et svært vellykket arrangement. Denne helgen ble svært populær blant deltakerne og alle fremhevet at de gjerne ønsket å være med igjen ved en senere anledning. Det eneste de hadde til felles var at de hadde taleflytvansker og helgen gikk ut på å mestre kommunikasjon på tross av utfordringene og legge til rette for mestring og gode taleopplevelser. Vi ønsker å gjenta dette arrangementet også i 2019, da vi får svært mange tilbakemeldinger på viktigheten av å ha et slikt arrangement, da mange av de ikke kjenner andre med taleflytvansker.

Prosjektleder

Morten Hagen Blokkdal

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
#ViErUngStammen 2018
Organisasjon
Norsk Interesseforening for stamming og løpsk tale
Beløp Bevilget
2018: kr 30 000
Startdato
03.10.2018
Sluttdato
11.10.2018
Status
Avsluttet