Aktiv alene

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Parkinsons sykdom gjør at tilstanden stadig forverres. Svært mange blir etter hvert mer og mer avhengig av hjelp i hverdagen fra de nærmeste pårørende. Samtidig bor anslagsvis 18% alene i eget hjem, og har ingen ektefelle/samboer å støtte seg på til dagligdagse gjøremål. Søsken, venner og andre pårørende får ofte lite informasjon om sykdommen og om hvordan være gode støttepersoner. Den vet best hvor skoen trykker, som har den på. 40 personer med parkinson som bor alene vil her fokusere på hvordan vi har det i hverdagen og hvordan vi når ut til andre med motivasjon og nyttig informasjon.

Målsetting for prosjektet

Arrangere et verkstedseminar for 40 personer som bor alene og har Parkinsons sykdom. Deltakerne: – utarbeider info til nett for andre i målgruppen. – får faglige råd. – etablerer nettverk (både de m/parkinson og støttepersoner). – bidrar til organisasjonens fremtidige satsninger for målgruppen.

Målgruppe

Personer som selv har parkinson og bor alene i eget hjem.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Verkstedseminaret vil gå over 3 dager, med 40 hoveddeltakere og 25 av deres støttepersoner (vi antar at 15 vil komme alene). Deltakerne fordeler seg på ulike mini-verksteder: Foto, sosiale medier, boksing, enkel trening innendørs, bassengtrening, tai chi. Foto- og sosiale medier-verkstedene vil bidra med tekster om det å bo alene med parkinson, nyttige lister for motivasjon, bilder fra seminaret og liknende som også publiseres i organisasjonens ulike medier. Treningsverkstedene bidrar til at deltakerne som har parkinson kan finne treningsformer de kan være motivert for å fortsette med i hverdagen, for å ivareta sin egen helse. Foredragene rettet mot personer med parkinson vil fokusere på hverdagsmestring og ansvar for eget liv. Støttepersonene vil ha egne foredrag og samtalegrupper for faglig informasjon og for nettverksbygging, og vil ellers delta i verkstedene sammen med den som har sykdommen, slik at de kan finne aktiviteter de eventuelt kan fortsette å ha sammen og ikke kun fokusere på sykdom når de møtes. Detaljert program finnes i den vedlagte prosjektbeskrivelsen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan-feb: Første prosjektmøte. Avtaler med hotell og foredragsholdere. Annonsering og påmeldingsstart. Mar-apr: Oppfølging av hotell og påmeldte. Praktisk planlegging. Prosjektmøte og gjennomføring av seminaret. Mai-okt: Oppfølging av deltakerne. Publisering av utarbeidet materiell på nett – både i organisasjonens interne medier og i deltakernes egne grupper eller sider på sosiale medier. Nov-des: Evalueringsmøte og rapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

De aller fleste med pakinsons sykdom sier de aldri ville klart seg uten den nærmeste pårørende og vi vet derfor at de som bor alene har en ekstra utfordring i hverdagen. Med dette som bakgrunn ønsket forbundet å gjøre noe ekstra for denne målgruppen. Målet var å arrangere et verkstedseminar for 40 personer med parkinson som bor alene og deres støttepartnere med følgene delmål; 1: Utarbeide nyttig, lettlest og visuell informasjon på nett til andre personer i målgruppen. 2: Gi faglig og praktisk nyttig informasjon til deltakerne som de kan ta med seg videre hjem, og der det er aktuelt til sine lokalforeninger. 3: Etablere nettverk for deltakerne, basert på alder, geografi og/eller interesser. 4: Lage en oversikt over behov hos målgruppen via deltakerne på verkstedseminaret, til videre arbeid for gruppen om temaer vi ser mange mangler eller ønsker mer informasjon om. 5: Gi nyttig informasjon til og oppfordre til erfaringsutveksling mellom støttepersoner som er med som ledsagere.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Nyttegraden ble målt med et evalueringsskjema etter arrangementet. Her har vi fått mange nyttige tilbakemeldinger fra deltakerne som har gitt oss gode indikasjoner på at tiltaket har vært og er nødvendig. Dette støttes også opp av foredragsholderne i form av muntlig tilbakemeldinger av tiltaket. Vi ser også at flere av deltakerne i etterkant holder kontakt og har tatt opp aktiviteter de ikke trodde de klarte mer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

45

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppen har bestått av 2 personer som selv er i målgruppen, samt en person fra forbundsstyret og 2 fra administrasjonen. Prosjektgruppen deltok i utformingen av søknaden og programmet for seminaret, mens administrasjonen hadde ansvaret praktiske for- og etterarbeidet med seminaret. Prosjektet ble tidlig annonsert gjennom følgende kanaler som facebook, hjemmesiden, parkinsonposten og mail direkte til medlemmene. Selve seminaret ble avholdt på Wadahl Hotell på Vinstra helgen 3-5 november 2017 med totalt 56 deltakere. 33 av deltakerne var personer med parkinson og som bor alene, 12 deltakerne var ledsagere/pårørende og resterende var kursholdere, foredragsholdere og prosjektgruppen. Programmet ble utformet og gjennomført etter prosjektets opprinnelige plan med et faglig program, samt korte verksteder som gav deltakerne muligheter til å lære nye ting, samt lære eller utvikle egne hobbyer. I tillegg kunne de også velge mellom trening i basseng, fotokurs og boksning. Deltakerne fikk få dager etter seminaret muligheter til å gi oss en evaluering av seminaret som igjen har blitt evaluert av prosjektgruppen.

Resultater og resultatvurdering

Som en del av prosjektet var det definert 4 delmål som alle ble gjennomført og som har gitt oss gode erfaringer og kunnskap. Alle mål som satt ble oppnådd på best mulig måte og kan leses i detalj i den vedlagte rapporten.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har gitt oss en god indikasjon at det er vanskelig for personer som bor alene. Erfaringene og tilbakemeldingene på evalueringen etter samlingen gir oss en klare signaler på at det er behov for slike arrangementer hvor de kan møte likesinnede og motta oppdatert informasjon. Forbundet vil fokusere enda mer på målgruppen og eventuelt få det inkorporert i forbundets arbeidsprogram i neste periode. Oppsummeringen fra gruppearbeidene vil brukes som et grunnlag for et større informasjonsprosjekt rettet mot gruppen, som blant annet å utarbeide eget brosjyremateriell med råd og tips.

Prosjektleder

June Alexandersen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Aktiv alene
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2017: kr 334 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
30.12.2017
Status
Avsluttet