Aktiv i kreftbehandling og rehabilitering, et sykkelprosjekt

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Kreftpasienter og deres pårørende kan oppleve store utfordringer både fysisk og psykisk i løpet av et sykdomsforløp. Prosjektet er skissert for å kunne gi brukere av Vardesenteret en mulighet for bevegelse og frisk luft tilpasset den enkeltes nivå. Målet er at flere pasienter og pårørende kommer seg ut i frisk luft og får beveget kroppen. Vi vet fra forskning at kreftpasienter som er i fysisk aktivitet tåler behandlingen bedre og kommer seg fortere etter endt behandling. Pårørende trenger også pauser og hyggelige innslag under unntakstilstand. Vi vil skape et tilbud for å opprettholde og øke aktivitetsnivået. Samt bidra til fysisk aktivitet som skal være tilgjengelig for flest mulig, med ulik grad av utfordring. Vi håper at pasienter eller pårørende drar på tur sammen. Samt at frivillige/likepersoner kan ta med brukere av Vardesenteret på tur. Å sykle sammen bidrar positivt psykososialt og det kan være en trygghet i å være to på tur. En bonus er gode opplevelser og minner. Ved sosiale turer ønsker vi å tilby muligheten til å ha med mat slik at de kan sykle til en destinasjon og kanskje finne en benk for kaffedrikking og litt niste. Vi må også kjøpe inn gode låser for å forebygge tyveri, sykkelhjelmer, sykkelpumpe, drikkeflaskeholder og sekker til en ekstra klær, mat etc.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen er brukere av Vardesenteret: kreftpasienter og pårørende. Prosjektet innebærer å kjøpe inn 2 el-sykler og annet nødvendig utstyr for å komme seg ut på tur, enten som trening, miljøforandring eller en pause fra sykehushverdagen. Vi ønsker å kunne tilby opplevelser, samtidig som man får beveget kroppen. Derfor har vi skissert opp ulike turmål som destinasjon. Turmålene har vi delt inn i ulike nivå etter hvor krevende de er: Nivå 1 er lavterskelturer som de aller fleste klarer på el-sykkel. Det er få bakker og korte avstander. Et eksempel på nivå 1 destinasjon: botanisk hage. Nivå 2 er litt lengere turer. Nivå 3 er enda lengere distanser, for eksempel «Sydspissen» som er et flott turområde med badestrand i Tromsø. Prosjektet skal evalueres ved å dokumentere hvor mange dager syklene var utlånt i løpet av prosjektperioden. Prosjektet vil i hovedsak foregå i månedene mai-september, vi planlegger ikke utlån i vinterhalvåret. I tillegg oppfordrer vi de som benytter seg av syklene til å svare på en kort undersøkelse i Microsoft Forms. Spørsmålene vil bla være: om de har lånt sykkelen tidligere, hvordan de opplevde sykkelturen, hvilket nivå de valgte og destinasjon. Denne spørreundersøkelsen vil være anonym, og selv om vi oppfordrer til å svare på den vil det ikke være et krav. Når en bruker kommer for å låne sykkel vil de få nødvendig utstyr, samt informasjon om sykkelruter, beskrivelse av nivået, destinasjonen og info om spørreundersøkelsen. Sykkelrutene skal være tilgjengelig både digitalt (fil) og fysisk (laminert informasjon i sekken). Det er ikke et krav om at brukere må sykle til de nevnte destinasjonene, og i spørreundersøkelsen vil det også være et alternativ for de som ikke benyttet seg en av turforslagene. Forventede utfordringer at begge syklene er utlånt når en tredje person ønsker å låne sykle. Vi vil da kontakte den som har lånt sykkelen lengst, slik at alle som ønsker å benytte seg av tilbudet skal kunne få sjangsen.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kreftpasienter får en mulighet til å dra på tur og utfolde seg fysisk på deres egne premisser. De vil kunne kjenne mestring, oppleve nye steder og utløse endorfiner av fysisk utfoldelse. Kreftforeningen er opptatt av fysisk aktivitet og vi har utarbeidet en anbefaling for fysisk aktivitet og hva det kan bidra til: – begrense tap av muskelstyrke og gi bedre kondisjon – redusere bivirkninger som kvalme og fatigue (tretthet) – redusere angst og depresjon – dempe symptomer på stress – gi bedre søvn – holde en stabil kroppsvekt – gi økt energi, overskudd og styrke selvbildet – bedre immunforsvaret og reduserer risikoen for infeksjoner etter ferdig behandling (kilde er kreftforneingen.no) De samme fordelene kan også pårørende og etterlatte oppleve, og de er også velkommen til å låne sykler. Pårørende/etterlatte kan ha redusert kapasitet pga krise og sorg og da kan el-sykkel være en fin måte å komme seg rundt på. Det å kunne ta en sykkeltur alene for å klarne hode, mosjonere og få frisk luft kan være godt for de både kroppslig og mentalt. Det er også en mulighet for å ha med en turvenn i form av en pårørende eller for eksempel en frivillig likeperson når begge syklene er ledige. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge kommer det pasienter fra hele Nord-Norge. Disse pasientene har ikke tilgang til eget privat utstyr, da synes vi det er fint å kunne gi de noe av «normalen» ve då kunne tilbyt å låne utstyr som feks sykler. Vi har allerede skiutstyr som leies ut vinterhalvåret som ble støttet av dere, samt at vi både har strikke tøy, bøker og annet hobbyutstyr tilgjengelig til de som måtte ønske å drive med hobbyer, men som ikke hadde med seg nødvendig utstyr når de ble innskrevet ved UNN.

Plan for gjennomføring

Rådgiver i Kreftforeningen har allerede vært i kontakt med to ulike sykkel-leverandører angående anbefalinger på modell tilpasset vårt bruk. Vi har fått svar fra en leverandør, og venter på svar fra den andre leverandøren. Innkjøp har rådgiver i Kreftforeningen hovedansvar for. I påvente på svar på denne søknaden jobber vi videre for fult med prosjektet og skal ferdigstille materiell til turløypene med beskrivelser, samt fullføre utformingen av spørreundersøkelsen. Dette gjør enhetsleder, rådgiver og klinisk ernæringsfysiolog sammen. Vi skal ferdigstille alle turbeskrivelsene før vi ferdigstiller spørreundersøkelsen. Vi håper selvfølgelig på tildeling, og så snart vi får svar på søknaden vil vi ved positivt svar gå til innkjøp av sykler og annet nødvendig utstyr. Vi vet fra leverandøren som har svart oss på anbefaling at vi trolig må bestille sykkelen (den er ikke på lager per nå), men at dette ikke skulle ta alt for lang tid (estimert max 14 dager), pris per sykkel (anbefalt fra leverandør) er 42.000NOK. Da vi trolig ikke har syklene klare i det årets sykkelsesong er i gang ønsker vi å ha prosjektet frem til høsten 2025. Tildeles vi midler vil dere etter endt prosjektperiode motta data fra oss med besvarelser på undersøkelsene, samt statistikk på hvor mange dager syklene var utlånt i løpet av prosjektperioden.

Prosjektleder

Marie Knutsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Aktiv i kreftbehandling og rehabilitering, et sykkelprosjekt
Organisasjon
Kreftforeningen
Beløp Bevilget
2024: kr 162 000, 2025: kr 62 000
Startdato
03.06.2024
Sluttdato
30.09.2025
Status
Under gjennomføring