Aktiv i tet – Årstad

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Under nedstengingen grunnet korona-pandemien har mange unge blitt mer isolerte og i ulik grad utviklet spillavhengighet. De har lite sosial omgang og lite aktiviteter skjer i nærområdet deres. Flere barn og unge har utviklet sosialangst etter så lang tid i en relativt isolert hverdag. Pandemien har gått sterkt utover barn og unge og deres sosiale fritid. Levekårsundersøkelsen i Bergen kommune i både 2018 og 2019 viser også at Slettebakken kommer dårlig ut i forhold til helse og levekår. Over 20% av unge vokser opp i barnefattigdom på Slettebakken, som fører til mindre fritidsdeltakelse.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet skal bedre både den fysiske og den psykiske helsen til ungdom gjennom forskjellige hverdagsaktiviteter. Deres hverdag skal bli mer sosial, trygg, aktiv og innholdsrik og motivasjonen skal øke. Slik kan vi oppnå mindre antall skole drop-outs og antall personer som sliter fra dårlig helse.

Målgruppe

Dette tiltaket retter seg mot ungdom i alderen 13-19 år, både norske og innvandrere, i den lavt rangerte levekårssonen Slettebakken.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

600

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Dette prosjektet skal ha base på vårt aktivitetssenter Femmeren på Slettebakken, rett ved Langhaugen VGS. Blant annet har vi tilgang til dansesal, hobbyrom med utstyr, kjøkken og spisesal, sykkelgarasje, musikkstudio og filmvisning. 4 aktiviteter skal arrangeres ukentlig så lenge prosjektet pågår. Aktivitetene som skal arrangeres er matlaging, sykkelverksted, musikkstudio og turer til fots eller med sykkel. Hver aktivitet har en spesiell plass i målet om å bedre helsen både fysisk og psykisk hos målgruppen. Nye metoder utviklet for tilpassing til koronavennlig drift vil bli implementert i alle aktiviteter. Aktivitetene er videre beskrevet i vedlegg. Fase 1: Oppsøking og dialog med målgruppen / potensielle deltakere på skoler og andre sentrale oppholdssteder. Fase 2: Behovsundersøkelse og tilpasninger av aktiviteter samt videre rekruttering. Fase 3: Gjennomføring av ukentlige aktiviteter, samt aktiviteter i ferien. Fase 4: Evaluering og forbedringsfase hver 6. måned

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart: Rekruttere ungdom til prosjektet og gjennomføre skriftlige undersøkelser om behov og ønsker angående aktiviteter. Etter rekruttering og undersøkelser vil ukentlige aktiviteter bli iverksatt. Vi vil fortsette kontinuerlig med rekruttering gjennom prosjektet. Dette vil skje gjennom venner og bekjente av allerede rekruttert ungdom. Evaluering vil skje hver 6. måned, og lede til forbedringer. Repetisjon med forbedrede aktiviteter i år 2.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Way Forward har i samarbeid med Norsk Folkehjelp gjennomført Aktiv-i-tet – Årstad, et tiltak rettet mot ungdom i alderen 13-19 år med både norsk- og innvandrerbakgrunn i den lavt rangerte levekår sonen Slettebakken. Det 2 årige prosjektet gikk ut på å få ungdom inn i nye ukentlig aktivitetstilbud som sykkelverksted, musikkstudio, matlaging med fokus på sunne matvaner og turdager til fots eller på sykler fra verkstedet. Hensikten var å legge til rette for positive sosiale nettverk, mestring og utvikling og dermed redusere risikoen for ensomhet, isolering og skolefravær. Under pandemien slet mange med lite fysisk aktivitet og lite sosial omgang. Mange på Sletten vokste opp i lavinntekt husstander hvor få hadde mulighet til å betale for å delta i eksisterende fritidstilbud eller idrett. Dette skapte grunnlag og behov for prosjektet. Gjennomføringen av aktivitetene resulterte i et bedre forankret sosialt nettverk i nærmiljøet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmålene som ble satt i søknaden var å bedre både den fysiske og mentale helsen til ungdom på Sletten i Bergen. Bakgrunnen til denne målsettingen var lav deltakelse i eksisterende idrett og andre fritidstilbud. Dette av forskjellige årsaker som økonomi, språklige utfordringer og faktumet at mange foreldre ikke lar sine barn delta på fritidsaktiviteter før leksene er gjort. Samtidig sliter mange foreldre språklig og kan ikke hjelpe til med leksene. Med tanke på at det å være aktiv og sosial på sin fritid spiller en stor rolle for helsen, valgte vi å sette opp et gratis, lavterskeltilbud av fritidsaktiviteter for å kunne forbedre situasjonen til mange. Dette har blitt gjennomført og mer ungdom deltar nå i våre fritidstilbud eller, med hjelp fra Way Forward, i idrett og andre eksisterende fritidstilbud. Mange vennskap har blitt stiftet gjennom aktivitetene, og vi vil med det kunne konkludere med at effektmålene er blitt nådd i høy grad.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

650

Prosjektgjennomføring/Metode

Dette prosjektet har pågått siden slutten av pandemien. Starten av prosjektet var begrenset i mindre grad av restriksjoner. Dette løste vi med å ha påmeldinger på aktivitetene for å lett kunne regulere antall deltakere. Turgruppen, sykkelverkstedet og musikkstudioet var lite påvirket av pandemien ettersom aktiviteten enten skjedde utendørs eller innendørs med få deltakere. Ved matlagingen satt vi strengere krav til oss selv for å holde god hygiene og risiko for smittespredning nede. Her benyttet vi oss av flere kjøkken i lokalet slik og fordelte oppgaver deretter for å ha god avstand. Det var også et krav til håndvask og munnbind. Etter pandemien har aktivitetene gått veldig bra med stort oppmøte. Sykkelverkstedet har vært åpent onsdager etter skoletid, og ca. 10-15 personer har vært innom ukentlig. Dette tilbudet har vært mest populært om sommeren, og kun vært åpent etter avtale om vinteren. Turgruppen har gått mye på tur på Stoltzekleiven i Sandviken ettersom dette er en rask og svært effektiv måte å komme seg i form. De fleste deltakerne har blitt rekruttert gjennom en kontaktliste av telefonnumre Way Forward har bygget seg opp gjennom tidligere prosjekter.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom prosjektet har vi oppnådd mye suksess med å få ungdom til å delta aktivt i fritidsaktiviteter. Vi har nådd enormt mange fra Sletten og andre nære bydeler. Aktivitetene musikkstudio, turgruppe, sykkelverksted, matlaging med fokus på sunne matvaner har blitt gjennomført ukentlig og vi har bedret hverdagen til mange. Gjennom aktivitetene har vi fått tilbakemeldinger på gjennomføringen som oftest har vært positive. Vi har prøvd å involvere deltakerne i utformingen av aktivitetene løpende med tanke på matretter, turer og hvilke aktiviteter innad i musikkstudioet som har vært mest ertterspurt. Ved hjelp av tilbakemeldinger og innspill har vi videre utviklet aktivitetene til å bli bedre enn ved oppstart. Dette har hjulpet organisasjonen i stor grad med utvikling av et solid fritidstilbud. Erfaringer skal tas med videre til fremtidige prosjekter. Det har vist seg at mange har deltatt grunnet gratis deltakelse og mulighet for å spise god og sunn mat.

Oppsummering og videre planer

Gjennom Aktiv-i-tet – Årstad har mange ungdommer deltatt og fått en mer aktiv og sunn hverdag. Way Forward har også lært mye gjennom prosjektet og kan videreføre erfaringer og metoder til fremtidige prosjekter. Det skal søkes videre midler både hos Stiftelsen Dam og andre tilskuddsgivere for å videreføre aktiviteter på Sletten og opprettholde et stabilt og bredt tilbud av gratis lavterskel aktiviteter. Sykkelverkstedet og musikkstudioet har hittil gått videre på midler fra andre tilskuddsgivere. Turgruppen og matlagingsgruppen søkes det midler til nå i høst.

Prosjektleder

Richard Kiwanuka

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Aktiv i tet – Årstad
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2021: kr 543 000, 2022: kr 509 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
01.07.2023
Status
Avsluttet