Aktiv ung

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er enkelt å skape aktivitet for ungdom. Men hvordan skaper man vedvarende aktivitet, sosiale møteplasser og frivillige som de unge ser opp til? Dette er kjernen i prosjektet. Ungdommens psykiske helse har blitt et fokus for fremtiden. Derfor er det viktig å legge til rette for arenaer hvor det er mulig for ungdommen å slappe av og arbeide med grunnleggende sosiale ferdigheter og få tanket opp til hverdagen. Samtidig å kunne speile seg i en voksen person som man kanskje ser opp til og som kan fungere som en signifikant annen.

Målsetting for prosjektet

Gjennom hele prosjektperioden er målet å opprette unggrupper i 8 kommuner i Telemark. Dertil skal der utvikles og finnes 10-15 nye frivillige. samtidig vil vi gå for å ha 900 unge deltakere totalt i prosjektet. Oppnå større sosial aktivitet og psykisk helse blant ungdommer i de ulike kommuner.

Målgruppe

År 1 er målgruppen 12-16 åringer der de bor. I år 2 og 3 vil muligheten for å utvide med 16-20 åringer. Nye frivillige i alderen 30-45.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

900

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet skal fokusere på rekruttering av nye frivillige i lokalområdene. Dette skjer gjennom en omfattende mediestrategi samt ved avholdelse av møter hvor interessenter kan få informasjon og melde seg som frivillige på prosjektet. Denne del av prosjektet skjer i samarbeid med lokale aktører i DNT systemet i kommunen og kommunen selv. Metoden for frivillige rekruttering har avsett i fysisk tilstedeværelse fra prosjektlederen i lokalområdet. Prosjektet må selges direkte til både frivillige og deltakere for å kunne gjennomføres. De frivillige «lønnes» gjennom ulike kurs og aktiviteter hvor de har mulighet for å heve kompetansene sine for å kunne oppfylle egne og deltakernes ønsker om aktiviteter. prosjektet skal forsøke å lette kravene til de frivillige om blant annet rapportering, styre-virksomhet, budsjett og regnskap. Derved flyttes fokus til aktivitetene og tiden sammen med ungdommen. Prosjektleder vil stå for den administrative del i prosjektet og derved skape fokus i de enkelte grupper på den «sosiale virksomhet» mellom ungdommene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Aug18 – okt18 Oppstart og rekruttering av frivillige. Okt18 – jan19 Fortsatt rekruttering samt kartlegging av ønsket kompetanse for de frivillige, kurs. jan19 – aug19 Kurs frivillige, aktivitetsprogrammer, struktur og strategi. Rekruttering av ungdommer Aug19 – aug20 Gjennomføring av årsprogram og aktiviteter Rekruttering 12-16år Aug20 – aug21 Gjennomføring av årsprogram. Utvikling av konsept materiale og evaluering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det er en utfordring å engasjere ungdom i frivillig arbeid. Samtidig viser stadig flere undersøkelser at ungdom fortsatt sliter med den fysiske og psykiske helse. Stadig høyere krav til ungdom setter enkeltindivider under press på flere arenaer som skole, hjem, fritid og venner. Friluftsliv gir mulighet for å skape vennskap, og er en arena for mestring og læring for alle uansett bakgrunn. Samtidig viser forskning at naturopplevelser har stor betydning for vår psykiske helse. Og nettopp gjennom friluftsaktivitetene ønsket vi i Aktiv Ung-prosjektet å sette søkelyset på ungdommens psykiske og fysiske helse, der hvor ungdommen bor og går på skole – i nærmiljøet. I Aktiv Ung ville vi jobbe for å starte opp lokale unggrupper i 8 kommuner i Telemark, og dermed nå minimum 10-15 nye frivillige voksne i alderen 30-40 år. Ved å gjøre det ville tilbudet om friluftslivs- og sosiale aktiviteter kunne nå ut til ca. 900 ungdommer i alderen 12-16 år.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Når det gjelder målet om å opprette 10 juniorgrupper i løpet av prosjektperioden, så er det dessverre lite annet å gjøre enn å konkludere med at det målet ikke er nådd. Korona kom rett og slett og tok oss. Pr. nå er det altså 4 mer eller mindre aktive juniorgrupper oppe og går, i tillegg til 3 såkalt «lavthengende frukter». Men det er ingen tvil om at vi tar med oss en del viktig lærdom på veien videre. Dessuten nådde vi målet om 10-15 nye frivillige i alderen 30-40 år underveis i prosjektet, selv om vi dessverre mistet en del av dem igjen grunnet korona. Vi fikk bekreftet vår antakelse om at de rette frivillige, trygge omsorgsfulle voksne – som helst ikke er mamma eller pappa, vil fungere godt for denne gruppa, og bidra til både spennende aktiviteter og et godt sosialt miljø. Dessuten så vi at denne aldersinndelingen fungerer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

300

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi kom godt i gang etter at første prosjektleder startet i februar i 2019. I løpet av det første året var det rekruttert frivillige til oppstart av DNT junior Grenland, DNT junior Midt-Telemark og DNT junior Kragerø, og alle var i gang med aktiviteter for målgruppa. Dette ble oppnådd via samarbeid med skoler, FAU, turlag og andre samarbeidspartnere. Da koronaen traff i mars 2020 ble prosjektleder permittert, og sa deretter opp. Ny prosjektleder startet i september 2020, og måtte fortsette jobben fra hjemmekontoret. Da ble det enda mer fokus på samarbeid med turlagene, samt å ta vare på de frivillige vi hadde igjen på daværende tidspunkt. 3 nye juniorgrupper ble opprettet – DNT junior Seljord, DNT junior Kviteseid og DNT ung junior Notodden.

Resultater og resultatvurdering

For det første – dette tilbudet fungerer for målgruppa! I alle fall om man legger opp til litt ekstra spennende og kanskje til og med actionfylte aktiviteter, i samarbeid med ungdommene. For å fenge dem gjelder det nok å tenke litt mindre tradisjonelt friluftsliv, og bittelitt mer action. Gode eksempler på aktiviteter som har fenget ungdommen er hundekjøring, via ferrata, kajakkurs etc. Og så ligger kunsten i å balansere disse aktivitetene med hengekøyeturer og bålkos (det enkle friluftslivet), etter hvert som man får med seg en stabil gjeng på tur. For der ligger «resten» av nøkkelen – det å skape et sosialt og godt fellesskap for ungdommene. For det andre – selv om dette er like viktig, om enn ikke hakket viktigere(?)enn det første punktet – er å bruke nok tid og ressurser på å finne de rette frivillige, nysgjerrige, rause og trygge voksne, som klarer å videreformidle sin friluftsglede på en fengende måte til ungdommene. Unge voksne som brenner for at ungdom skal ha det bra.

Oppsummering og videre planer

Vi kommer ikke til å slutte å jobbe for å opprette flere velfungerende juniorgrupper, da vi ser at dette fungerer. I 2022 har prosjektleder jobbet for å få på plass ny finansiering for å opprettholde arbeidet. Dessuten har DNT Tønsberg og Omegn latt seg inspirere av arbeidet vi har gjort, og i tiden som kommer skal vi samarbeide om rekruttering av frivillige, markedsføring og opprettelse av nye juniorgrupper. DNT sentralt er også koblet på, og Sparebankstiftelsen DNB har uttrykt en viss interesse for en større nasjonal søknad/satsing på alderssegmentet 12-16 år/juniorgrupper.

Prosjektleder

Solveig Rauan Holten

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Aktiv ung
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Beløp Bevilget
2018: kr 364 000, 2019: kr 319 000, 2020: kr 279 000
Startdato
14.06.2019
Sluttdato
29.06.2022
Status
Avsluttet