Aktivisering og økt psykisk velvære på sykehjemmet

Søknadssammendrag

Foreningen Klokkeklovnenes kjernevirksomhet er personsentrert interaksjon og 1:1 kontaktskapende besøk på sykehjem for personer med demensdiagnose. Klokkeklovnene har forskningsbaserte metoder som fremmer positive emosjoner og derved psykisk velvære hos beboere på sykehjem.

Besøk tilpasset smittevern og besøksreglements gjennom 2021 og 2022 på følgende sykehjem: Kantarellen bo- og behandlingssenter, Nesoddtunet Sykehjem og Bråset bo- og behandlingssenter. Besøks / aktiviseringstjenestene som presenteres i dette prosjektet er «robuste» og vil kunne gjennomføres ved innføring av strengere smitteverntiltak og innstramninger enn i dag.

Aktivitetstjenester / besøkstilbud i prosjektet:

  • Fysiske hagebesøk – utendørs (12 besøk): KK jobber i par, besøker hage/. Under utendørsklovning tar klovnene i bruk virkemidlene sang, dans, musikk, improvisasjon og dialog. Slik skapes kommunikasjon og kontakt med beboeren fra utsiden til innsiden, gjennom glass eller forsvarlig avstand utendørs. Innholdet er improvisert, men besøket er alltid godt planlagt gjennom tett dialog mellom KK og avdelingsledere.
  • Digitale besøk via Robot Berntsen (12 besøk): Klovning digitalt, «direktesendt» digitalt via robot er nytt og innovativt. Klovnene oppsøker pasientene via Berntsen, dvs. via fjernstyrt kommunikasjonsrobot, og smittevern ivaretas fullt ut ved at man ikke må fysisk inn på sykehjem. Dette er et nytt formidlingsformat for å gi klovneomsorg til en sårbar gruppe.
  • Fysiske innedørsbesøk – (24 besøk): Innendørsklovning er det ordinære aktiviseringstilbudet fra KK. Klokkeklovnene besøker mennesker som bor på sykehjem der de er, og ofte på rom.
    Metoden er enkel; to klovner med hjerte på nesa besøker en avdeling. Besøket er alltid improvisert og vi har fokus på kontakt og interaksjon med beboerne. Vi holder altså ingen forestilling, men ønsker å fremstå som et «hyggelig og uventet besøk». Beboerne er hovedpersonene og vi føler oss forsiktig fram med stor respekt for deres opplevelsesverden. Hvert besøk er unikt, og alle besøkene er spesielt tilpasset institusjonen vi samarbeider med.
Prosjektleder/forsker

Vibeke Stølen

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Aktivisering og økt psykisk velvære på sykehjemmet
Organisasjon
Kiwanis International District Norden
Beløp Bevilget
Kr 456.000
Startdato
17.09.2021