Prosjektet går i utgangspunktet ut på å tilby varmtvannstrening i terapibasseng med instruktører, etterfulgt av strikkekafé. Men Norsk Revamtikerforbund avdeling Sogn og Fjordane lot seg ikke stoppe der.
– Ved hjelp av en liten egenandel har vi utvidet prosjektet, for å tilby medisinsk yoga og antiinflammatorisk matkurs, forteller prosjektleder Hege Molin.
– Dette inkluderer også de som ikke kan møte på dagtid fordi de jobber.
Mange får glede av prosjektet
Treningen gjennomføres i Lustrabadet, som har både jacuzzi, steambadstue og badegrotte. Instruktørene passer på at deltakerne får trent både de store og små muskelgruppene.
Videre forteller Molin at de ulike tilbudene treffer ulike personer, slik at det totalt sett er mange som får glede av prosjektet.
– Det har vært viktig å fordele kursene utover ulike dager og tidspunkt for å treffe flest mulig, uavhengig av om de er i jobb eller er uføre eller pensjonister.
Trangt i bassenget
– Vår målgruppe har veldig god nytte av å være i terapibassenget, sier Molin, og legger til:
– Før var det kanskje fem deltakere, mens nå fyller vi bassenget så det nesten blir litt trangt!
Prosjektet har nådd mange, og ved å hente folk hjemme har terskelen blitt lavere også for de som sliter med å komme seg ut på egenhånd.
Lustrabadet ligger i kommunesenteret Gaupne, og det er lange avstander. Derfor ble det satt opp biler til å hente og bringe.
Det sosiale aspektet
– Vi ønsker å oppnå økt aktivitet hos våre medlemmer, økt livskvalitet, bedre helse og inkludering, sier Molin, og legger til:
– Det sosiale er vel så viktig, og dette har vi allerede oppnådd. Vi har det utrolig kjekt sammen og mange som før var ukjente har nå blitt en stor gjeng som koser seg sammen. Det har vært så positivt og vi har økt medlemsmassen med flere hundre prosent.
– Vi får utrolig mange positive tilbakemeldinger og vi håper å få inngått avtaler med kommunen for å fortsette prosjektet slik vi gjør i dag.
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Luster kommune er en langstrakt kommune med mange ensomme eldre med ett høyt antall revmatikere. Luster revmatikerforening har ett tett samarbeid med Luster treningssenter, Lustrabadet og FFO. Revmatikerforeningen jobber som frivillig og har i mange år gitt tilbud om basseng trening for våre medlemmer, men vi ser nå at det er vanskelig for de å komme seg til bassenget, grunnet lang og til dels utfordrende vei og ingen offentlig transport. Prosjektet vil bidra til økt folkehelse gevinst både fysisk og mentalt.
Aktivitet/tiltak/metode
Eksisterende aktivitet og som vi ønsker å utvide/fortsette er basseng trening i terapi bassenget . Strikkekafe og badebuss. Målgruppen er 65 +og hovedsakelig eldre med nedsatt funksjonsevne/muskel og ledd plager. Øke antall nye deltagere til de eksisterende aktivitetene, som er forhindret grunnet transport eller fysiske problemer til å ta seg frem. Vi har flere eldre som har kurs som instruktører i basseng og erfarende strikke damer, som alle ønsker å bistå i det frivillige arbeidet. Kommunen har tilrettelagte mini busser med kapasitet på dagtid, da disse bussene ikke er i rute.
Antall deltakere
80
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Medlemmer eller andre med muskel og ledd sykdommer vil få en felles «plattform» for å treffes i ett tilrettelagt terapi basseng. Dette vil øke terskelen for deltagelse for alle de som sitter hjemme og som ikke kommer seg ut. De trenger ingen forhåndskunnskap, og alt er lagt til rette også for de med større handikapp. De vil oppleve sosialisering og lindring av smerter i terapibasseng mm. På lang sikt er det håp om varig deltagelse i den organiserte aktiviteten. Målgruppen : Tilbudet vil øke inkluderingen i ett allerede eksisterende aktivitet og inkludere de som ikke klarer de som ikke klarer å ta seg frem. De vil oppleve å bli inkludert i bygda og få muligheten til å være både aktiv, fremme helse og være sosiale. De vil kunne skape nye relasjoner og bekjentskap. Styrke både det psykiske og fysiske . Bygden/samfunnet vil gi økt frivillig deltagelse og en følelse av tilhørighet for en gruppe som ønsker å bidra men som mangler ressurser og riktig kompetanse , feks leie inn folk med kompetanse i bassenget. Prosjektet vil gi en fantastisk mulighet for å forebygge og lindre smerter og øke trivsel og sosialt samvær . Og hindre ensomhet.
Plan for gjennomføring
Utvikling av tiltaket: Styret i Luster revmatikerforening. Som har god dialog med frivilligheten og de nevnte instanser. Foreningen vil drive prosjektet fremover , ivareta trygghet og sikkerhet i gruppen. Deltagende og sikre inkludering og fremme god og forebyggende tilrettelagte aktiviteter. Rekrutering vil skje gjennom medlemslistene, lokale butikker og helseforetak, samt rådhuset sin oppslagstavle. (felles plattform for alle lokale aktiviteter) Gjennomføring av aktiviteter: Kjøre en liten testperiode , før en starter opp for fult. Sørge for korte ( hyppige) møter med god dialog / lavterskel med de aktuelle samarbeidspartnere under veis. God dialog med de som benytter tilbudet for å få tilbakemelding på opplevelsen av prosjektet under veis. Rapportere oppmøte av medlemmer og nye medlemmer/ andre med ledd og muskelsykdom . Revmatikerforeningen vil stå for rapporteringen.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Aktiv i Luster hadde som mål å aktivisere og sosialisere personer med nedsatt funksjonsnivå, muskel og ledd sykdommer. Alle har de en kronisk sykdom, ufør eller pensjonister, Siden det er påvist at personer med slik sykdom, har stor utbytte av terapi og varmt vanns trening, var hoved fokuset dette, med basseng trening en gang hver onsdag. Vi har også hatt strikke kafe, dette for det psykiske, mange sliter veldig og isolerer seg. Vi økte medlemsmassen vår med 300 % . Samtidig med strikke kafeen, satte vi i gang ett strikke prosjekt. Vi strikte to store sekker med prematur strikk, Amanda, for er det noe disse damene kan, så er det å strikke. Strikket ble overlevert til Førde nyfødt intensiv og andre halvpart, skal leveres til Haukland i august. Dette har vært så samlende og kjekt, at vi går i gang med ett nytt prosjekt, strikke sokker til Frelsesarmeen. Bassenget fortsetter, da vi ser hvor bra dette har for våre vonde kropper. Så prosjektet har vært fantastisk. Vi har også kurset to som er basseng instruktør.
Gjennomføring
Gjennomføringen gikk strålende, eneste problemet var at vi ble så mange i bassenget at det til tider ble noe trangt. Men det er ett Luxus problem. Lustra badet la alt til rette for oss, slik at vi fikk komme kl 12 og være til 13:30 og fikk bruke fritt hele badet med alle fasiliteter. Feks varme grotte, Jacuzzi, steam, idrettsbassenget, terapibasseng og badstua. Vi startet strikke kafeen på Bestaos Beste, her hadde vi det kjempe kjekt, liten koselig kafe, dessverre ble den lagt ned men vi fikk ordnet oss ny plass i samme senter, og selv om denne kafeen var mye større, ordnet de det slik at vi fikk sitte i eget rom og de kjøpte inn ekstra puter, da de hadde stoler som ikke var helt gode for oss å sitte på. Så de personene som sliter sosialt, kom også da vi satt skjermet. Dette var kafeen på pyramiden senter i Luster. Så gjennomføringen av prosjektet har gått kjempe fint, samarbeidspartneren i Luster, har vært veldig positive hele veien og lagt til rette. Det eneste som ikke er bra, er at kommunen ikke ser nytten ved denne forebyggingen når det gjelder bedre helse og økt livskvalitet. Vi kjørte rundt og hentet medlemmer til aktivitetene, slik at alle kom med.
Resultater og virkninger
Resultatet var strålende. En dame som hadde sittet inne i flere år, 52 år gammel og full av spasmer i kroppen, ringte meg og lurte på om hun kunne prøve å komme på trening dersom hun klarte det…Det som er så bra er at det skal passe for alle, om en så bare klarer å komme seg ned i det varme vannet. Hun kom og de første gangene sto hun kun i vannet og ristet i hele kroppen av spasmer, etter hvert ble det bedre og bedre og hun kom også på strikke kafeen og koste seg sammen med oss. Ingen snakker sykdom, alle har en egen forståelse av at andre har sitt. Vi er støttende samtidig som de ser på aktivitetene våre som et fristed. Så vi har fått mange nye medlemmer, også yngre medlemmer som ikke har fått seg til å komme før, vi er blitt som en stor familie og jeg vil påstå at mange har fått bedre livskvalitet og bedre helse. Alt dette positive har vi fått ut i lokal avis og radio. Vi vil gjøre alt vi kan for å fortsette prosjektet vårt men da med en større egenandel og håper vi ikke mister mange, da mange har uføretrygd og sliter økonomisk. Strikke kafeen vil også fortsette da dette er en super viktig sosial arena for veldig mange.