Aktivitet og fellesskap for nye pensjonister

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

DNT Sunnmøre dekker Sunnmøre (13 kommuner). Vi har 16 hytter til en verdi av totalt ca 40-60 millioner, som ivaretas av frivillige. Vi har økende mengde aktivitet, og spesielt ønske om mer næraktivitet (der folk bor) – som passer ypperlig for målgruppa. Mål: rekruttere 100 «ny-pensjonister» i alderen 55-70 år til frivillig arbeid i DNT Sunnmøre. De kan rekrutteres til hytteverter, hyttedugnader, hyttekomiteer, stifaddere, brufaddere eller ulike typer turledere. Bakgrunn; – Gjennom frivillighet vil de oppnå bedre helse. – All vår frivillighet er basert på fysisk arbeid, enten i form av å gå eller praktisk arbeid. – Redusere ensomhet gjennom at de får et felleskap. Alt arbeid gjøres ilag med andre, og skape lokale treffpunkt. – Økt aktivitet i DNT vil også gi ringvirkninger gjennom økt antall deltakere (f.eks nye turledere vil gi økt antall turer og flere deltakere). Spesielt fokus på turer for «ny-pensjonistene. Utfordring spesielt: vi trenger nye frivillige til hyttekomiteene. Alle våre hytter har en «hyttekomitee» som ivareta hyttene. Det er i disse komiteene nå mange eldre. Vi trenger et generasjonsskifte av nye «yngre» som vil bidra med å ivareta våre hytter. Hyttene har en samfunnsmessig verdi gjennom at alle hyttene er tilgjengelige for den generelle befolkning.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen er nye pensjonister (55-70 år), rekruttere de frivillig innsats i DNT. Tiltakene: – Forankring i egen organisasjon at vi skal ta inn flere «ny-pensjonister». – rekruttering av frivillige: kommunikasjonsstrategi på web og sosiale medier, lokale frivilligtreff som er åpne, kommunisere ut behov og om kurs, samarbeide med relevante aktører – Skolering; Turledere: ambassadørkurs og Turlederkurs (ei helg), samt praksis og turlederturer. hyttedugnad: ambassadørkurs, introduksjon til hyttedugnad, mentorordning, stifaddere og brufaddere; stikurs og brukurs. Hytteverter: Hyttevertmøte. – Ivaretakelse: lokale frivilligtreff 2 ganger i året, f.eks ved en gapahuk. Stor region så det blir 4-6 ulike steder vi kan ha «frivilligtreff» lokalt. frivilligtreffene kan være rusletur og kaffe, men det kan også ha relevante temakvelder hvor man lærer noe nytt. Hytteturer eller dugnadshelger 2 ganger i året for frivillige. Evalueres; Vurdere hvor mange nye frivillige vi får med i vårt system i aldersgruppa (kan måles), hvor mange av de som blir skolert, hvor mange som blir aktive og hvor mye mer økt aktivitet vi kan skape (antall turer). Sikkerheten: De frivillige blir godt ivaretatt gjennom DNT og vi har fullt fokus på sikkerhet på alle områder. Sikkerhet ligger i opplæringa. Utfordringer; – Rekruttering – kan være vanskelig å nå igjennom kommunikasjonsmessig, så vi må ut å snakke med folk – Mottakelse: vi må sikre at våre eksisterende frivillige er ekstra obs på god mottakelse av frivillige slik at de føler seg velkommen – Kapasitet: Vi er en liten organisasjon så vi må sikre at får med de frivillige i prosjektgruppa til å bistå i arbeidet, og at vi ikke mister fokus på veien. – Stort område: Sunnmøre er stort så det blir vanskelig å rekruttere fra hele regionen.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Positive ringvirkninger; De frivillige; – får et felleskap og potensielt nye venner, bedre helse både fysisk og psykisk, gode opplevelser gjennom turer på hytter og i fjellet, og kvalitetstid (det å gjøre en god dugnad med hyggelige folk må regnes som kvalitetstid). – Det å gi av sin tid til en god sak er også en undervurdert gave, som kan gjøre hverdager og livet mer meningsfylt. – De frivillige blir kanskje kjent i områder som de ikke er kjent, noe som gjør at de kommer seg mer ut på tur utover frivillig arbeid. – Gjennom temakvelder, frivilligtreff og dugnad vil de frivillige lære noe nytt (læring er alltid bra). – Vi har flere muligheter for frivillighet, hvor vi oppfordrer at de frivillige kan bidra med det de kan best/vil gjøre (de kan få brukt ferdigheter de er gode på): liker man å snekre kan man lage bruer, liker man å vaske trengs hyttevask, liker man å gå på tur kan man lede andre. Befolkning/deltakere; – God ivaretakelse av DNT hytter og stier gjør at flere kan komme seg til fjells og besøke DNT hytter. Hvis stiene ikke ivaretas er det vanskeligere for folk å komme seg avgårde. – Det viser seg at aktive frivillige inspirerer andre til aktivitet eller frivillig innsats – Når vi får flere aktive pensjonister kan vi øke turtilbudet vårt, noe som vil andre et bredere turtilbud i DNT. Det igjen gjør at flere kommer seg ut på tur, og kanskje også kommer inn i et turmiljø.

Plan for gjennomføring

Tiltak – Oppstartsmøte prosjekgruppe, inkludert prosjektmandat ferdigstilt. Også avklaring på administrasjonsstøtte og roller/ansvar på personene i gruppa. – Kampanje digitalt for rekruttering – Kartlegge samarbeidsaktører, og hvem man kan samarbeide med – Lokale frivilligtreff, åpne for nye interesserte – Opplæringstiltak planlegges og gjennomføres – Gjøre dugnadsinnsats – Invitere til hytteturer, hyttesamligner og turer for frivillige – Evaluering etter år 1, og evt gjøre korrigeringer Fortsette arbeidet i år 2

Prosjektleder

Lasse Hoel

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Aktivitet og fellesskap for nye pensjonister
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Beløp Bevilget
2025: kr 200 000, 2026: kr 200 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2026
Status
Under gjennomføring