Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Finnerud aktivitetssenter tilbyr tur, aktiviteter og opplevelser hele året rundt for grupper med mennesker som trenger tilrettelegging for å ha en flott dag i naturen. De besøkende, 3000-3500 årlig, kommer fra bl.a. dagsenter, sykehjem og senter for funksjonshemmede. Elektriske rickshawsykler vil gi også mange av våre minst mobile gjester muligheten til å delta som andre, å komme seg på tur rundt på eiendommen hos oss, inn blant trær og blomster. Dermed søker vi Extrastiftelsen om støtte til innkjøp av to slike sykler. Med 55 frivillige tilknyttet senteret, har vi mange potensielle syklister.
Målsetting for prosjektet
Først og fremst en positiv opplevelse og økt livsglede. At flest mulig av våre gjester skal kunne være med på tur rundt på eiendommen, inn blant trær og blomster. Ett konkret mål om at syklene er i bruk hver gang vi har et sykehjem eller et senter for funksjonshemmede på besøk.
Målgruppe
Besøkende fra sykehjem og dagsenter/aktivitetshus for funksjonshemmede som trenger ekstra tilrettelegging for å kunne komme seg rundt på tur.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
1000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Når vi har fått midler til innkjøp av syklene, vil alle potensielle besøksgrupper få informasjon om dette. En invitasjon sendes ut i starten av august 2017, hovedinvitasjonen hver januar. Så fort syklene er kjøpt inn og på plass, vil frivillige ved senteret begynne å trene/opplæringen av bruk av syklene. Hver besøksgruppe vil få beskjed i forkant av besøket om syklene, og disse vil stå synlig fremme når besøket ankomme Finnerud.
Fremdriftsplan for prosjektet
– Informasjon om aktiviteten legges ved i invitasjon til besøksgrupper, med utsendelse første uka i august 2017 – Syklene m/tilleggsutstyr og verktøy for vedlikehold kjøpes medio august – Opplæring av frivillig i bruk av sykler begynner siste halvdel av august – Oppstart bruk av sykler i september 2017 – Blir en fast aktivitet på Finnerud og en del av tilbudet nevnt i hovedinvitasjonen som sendes ut i januar 2018.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Finnerud aktivitetssenter ligger innerst i Sørkedalen og tilbyr tilrettelagte naturopplevelser for eldre og funksjonshemmede. Senteret drives av Oslo Røde Kors. Mange av våre gjester kommer fra sykehjem og senter for funksjonshemmede. Flere av disse har problemer med å komme seg på tur rundt på vår eiendom og blir sittende inne eller rett utenfor senteret. Med elektriske rickshaw-sykler kan vi få med alle som ønsker det ut på tur. Med 55 flotte frivillige tilknyttet senteret har vi mange potensielle syklister. Vi ser at elektriske sykler har skapt mye glede for eldre og bevegelseshemmede andre steder i landet, og ser store muligheter for tilsvarende suksess her vi ligger nydelig plassert ute i naturen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Syklene ble satt frem synlig til nesten alle besøk der vi så at syklene ville kunne komme til nytte. De ble ikke alltid brukt pga vær, mer interesse for spaserturer, manglende lyst/trygghet. Men som oftest ble de benyttet, og antall deltagere på 111 stk må sies å våre positivt i den første sesongen vi har disse syklene.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
111
Prosjektgjennomføring/Metode
Alle besøksgrupper skal være informert om tilbudet før besøket, først gjennom invitasjon i forkant av besøket og deretter gjennom direkte korrespondanse i forbindelse med et konkret besøk. Syklene vil alltid stå synlig fremme og klare til bruk, med frivillige ved senteret til disposisjon. Alle gjester som ønsker det skal få mulighet til å være med ut på tur med en rickshaw-sykkel i løpet av besøket. Det vil være en begrensning på antall brukere av tilbudet samtidig, så en potensiell køordning eller kjøreliste vil måtte lages i forkant av hvert besøk med revidering etter ankomst. Deltakerne vil få muligheten til å komme med ønsker, innenfor en gitt ramme, om hvor turen skal gå.
Resultater og resultatvurdering
Vi har et konkret mål om at syklene skal være i bruk hver gang vi har gjester fra et sykehjem eller senter for funksjonshemmede på besøk. For å måle effekten, vil vi ha en liste der vi registrerer hvor ofte syklene er i bruk. Vi vil måle bruken fortløpende og kunne lage enkel statistikk på bruken i slutten av prosjektet.
Oppsummering og videre planer
Vi er veldig godt fornøyd med syklene og bruken av disse denne første sesongen. Vi er glade for at flere av våre frivillige har syklet gjester rundt, og sier at de trives med denne aktiviteten. Er altså en berikelse også for våre frivillige. Vi er også positivt overrasket over at såpass mange av personalet i besøksgruppene tok sine egne med på sykkelturer. Vi satser på enda mer bruk neste år, med flere frivillige som lærer seg bruken av disse rickshawsyklene.