Arbeid med mening
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Fattigdom og uhelse går hånd i hånd. Innvandrere har dobbelt så høy sannsynlighet for å oppleve psykiske problemer, har lavere helsekompetanse og oppsøker sjeldnere hjelp sammenlignet med den øvrige befolkningen. Innvandrerkvinner er også i større grad utsatt for vold i nære relasjoner. Samtidig lever en større andel av innvandrere i vedvarende fattigdom, jobber ufrivillig deltid eller er arbeidsledige. Integreringsbarrierer, som diskriminering og lave norskferdigheter, fører til vanskeligheter med å komme inn på arbeidsmarkedet, svak tilhørighet til samfunnet og økt risiko for uhelse. Samtidig er arbeid nøkkelen for å fremme god helse og levekår. “Arbeid med mening” har som mål å fremme psykisk helse og forbedre levekår for innvandrerkvinner gjennom søm. Ved å tilby en daglig møteplass for kompetanseheving, nettverksbygging, og jobbkvalifisering er det overordnete målet å øke selvtilliten, mestringsfølelsen og selvstendigheten til kvinnene, samt gi de en varig tiknytning til arbeidslivet gjennom jobbplassering. Prosjektet har en helhetlig tilnærming for å adressere de sammensatte utfordringene som skaper psykisk uhelse og arbeidsledighet. Målet er at minst 70 % av kvinnene har kommet i jobb, praksis eller studier og at samtlige rapporterer en forbedring i psykisk helse.
Aktivitet/tiltak/metode
Deltakerene deltar på aktiviteter mandag – fredag fra kl. 10.00 – 14.00, utenom skoleferier. All virksomhet foregår på norsk for å forbedre norskkunnskaper. Prosjektet består av: – Introduksjonskurs i søm og tekstil – Produksjon og reparasjonen av tekstilprodukter som vesker, bagger, klær m.m. – Foredrag innen norsk helsevesen, psykisk helse, vold i nære relasjoner, diskriminering og rasisme i arbeidslivet, personlig økonomi, intervjutrening og kurs i CV- og søknadsskriving, samt innføring i normer, regler og rettigheter i norsk arbeidsliv. – Individuell veiledning; én-til-én samtaler med prosjektleder. Dette inkluderer likepersonssamtaler, emosjonell støtte, hjelp til å navigere i NAV –systemet og andre offentlige tjenester, samt karriereveiledning. – Salg av tekstilproduktene på markeder, stands m.m. Inntekten går uavkortet til kvinnene. – Jobbplassering innen tekstilbransjen eller annen relevant bransje. Målgruppa er innvandrerkvinner uten høyere utdanning som står utenfor arbeidslivet. Deltagerne gjennomfører en midtveis- og sluttevaluering av prosjektet. Det gjennomføres en kartlegging av deltagernes jobbstatus og psykiske helse ved prosjektslutt. For å sikre personvern har prosjektleder og andre ansatte på LIN taushetsplikt. Målgruppa har ofte nedsatt helse og et betydelig omsorgsansvar. For å hindre frafall, utformer vi et fleksibelt opplegg med rom for individuell tilpasning. Slik sikres en reel mulighet for deltakerne til å delta og forbedre sin helse og kapasitet gradvis. For å sikre tilstrekkelig oppfølging gjøres det tydelig for deltakerne at LIN ikke tilbyr psykologisk behandling, men er et lavterskeltilbud basert på omfattende erfaring med målgruppen. Vi henter inn ekstern kompetanse der nødvendig. Det er en risiko for fortsatt arbeidsledighet/sosial ekskludering avhengig av deltagernes personlige utfordringer. LIN er godt rustet med et bredt nettverk og har god erfaring med å sikre jobbplassering for innvandrerkvinner.
Antall deltakere
20
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Økt mestringsfølelse og selvtillit gjennom kreativ utfoldelse samt produksjon og salg av tekstilprodukter. Kvinnene bestemmer selv hva som skal produseres, utformer design, og koordinerer og samarbeider seg imellom for å nå målene de har satt. Gjennom daglig deltagelse på samlinger og sy-verksted vil kvinnene få et fast møtepunkt utenfor hjemmet, bli en del av et fellesskap, og få et bredt nettverk. De vil også forbedre sine norsk kunnskaper. Dette er svært verdifullt da mange i vår brukergruppe grunnet språkbarrierer og andre utfordringer ofte kan oppleve sosial isolasjon og mangel på nettverk i Norge. Gjennom karriereveiledning vil kvinnene lære seg å sette ord på sine ferdigheter og legge en realistisk plan for hvordan de kan få en varig tilknytning til arbeidslivet. I tillegg til at vi bistår med å finne arbeid, mottar deltagerne en attest og kan bruke LIN som referanse i videre jobbsøking. Inntektsgivende arbeid vil øke grad av selvstendighet, fremme psykisk helse, og redusere risikoen for fattigdom. Kvinnene vil også oppleve å være viktige bidragsytere i familien og samfunnet. Det finnes en rekke hjelpe- og informasjonstilbud innen tema som vold i nære relasjoner, helse, diskriminering, rasisme m.m. som er tilgjengelig for den norske befolkningen. Utfordringen er at mange innvandrer ikke vet om eller av ulike grunner velger å ikke oppsøke disse. Gjennom tematiske foredrag minskes avstanden mellom hjelpetilbudene og målgruppa. Kvinner er viktige endringsaktører og bidragsytere i sine familier, omgangskrets og lokalsamfunn. Ferdighetene og kunnskapen kvinnene mottar gjennom prosjektet kan hjelpe andre innvandrere som opplever sosial eksudering og psykisk uhelse. På et overordnet samfunnsnivå vil prosjektet bidra til bedre integrering og folkehelse.
Plan for gjennomføring
Mars: Prosjektleder utarbeider en detaljert kursplan. Mars – april: Rekrutteringen gjennom vår hjemmeside, nyhetsbrev, sosiale medier (rekkevidde ca. 9400 brukere), foredrag og stands på Voksenopplæringene, samt andre samlingspunkter i Oslo og omegn. I tillegg informerer vi våre samarbeidspartnere. LINs sentrale beliggenhet i Oslo sentrum gjør det enkelt å komme seg til våre lokaler. April: Prosjektleder kartlegger deltakernes sosiale og helsemessige utfordringer, språknivå, interesser, ferdigheter, samt mål for deltagelse i programmet. Individuell tilrettelegging og tilpasning basert på dette. Individuell veiledning (ukentlig): Gjennomføres med prosjektleder ved drop-in eller etter avtale. Deltagerne bestemmer selv hva de ønsker å ta opp, samt fast oppfølging av progresjon og karriereplan. Samlinger (ukentlig): Workshops med fokus på psykisk helse, levekår og arbeidsliv. Gjennomføres av prosjektleder, LINs øvrige ansatte, eller eksterne aktører med spisskompetanse. Mai – juni: Sy-kurs ledet av frivillige instruktører. Introduksjon i teknikker, utstyr, design og tekstiler. Produktutvikling og målsetting for sy-arbeidet. Aug. – des.: Produksjon og reparasjon av tekstilprodukter med bistand fra frivillige sy-instruktører. okt. – des.: Salg og markedsføring. Utforming av markedsføringsmateriale samt deltagelse på messer og markeder. Særlig satsning mot julemarkeder. okt. – des. Jobbplassering. Prosjektleder finner arbeid eller praksisplass innen tekstilindustrien eller annen bransje for kvinnene som ønsker dette. des.: Evaluering og rapportering. Tilbakemelding fra deltakerne, samt kartlegging av jobbstatus og psykisk helse.