Bedre diabeteshverdag for unge voksne

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Diabetes type 1 krever tett oppfølging av den enkelte 24-timer i døgnet. Alderen 16 – 22 er særlig utfordrende. Mange flytter hjemmefra og løsriver seg fra familie og støttespillere, og går fra å få tett oppfølging i barnehelsetjenesten til én kontroll i året i voksehelsetjenesten. En høy andel oppnår ikke anbefalte behandlingsmål og er i faresonen for å utvikle komplikasjoner. En studie konkluderer med at behandlingen som tilbys ikke er optimal, og særlig gjelder dette for de som er i slutten av tenårene.

Målsetting for prosjektet

I pilotprosjektet ønsker vi å utvikle et kursopplegg der psykosisal støtte, inspirasjon og mestring er i fokus. I tillegg er det et mål å gjennomføre 6 samlinger hvor de unge voksne og deres nærmeste støttespiller møtes.

Målgruppe

Primærmålgruppe: unge i alderen 16 – 22 år med diabetes type 1. Sekundærmålgruppe: nære støttespillere, som for eksempel foreldre, kjæreste, søsken, venn e.l.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

48

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Unge voksne er en målgruppe det kan være vanskelig å nå p.g.a løsrivelse osv. Barne- og ungdompoliklinikken på Ullevål sykehus vil være en viktig samarbeidspartner. De er jevnlig i kontakt med målgruppen og benytter trafikklys som hjelpemiddel i vurderingen av de unges mentale tilstand. De som befinner seg på «gult» og «rødt» vil få tilbud om å delta på samlingene i denne piloten. De regionale poliklinikkene vil bli invitert til å delta i samarbeidet, i form av å rekruttere unge voksne som er i faresonen til de 6 samlingene. Overlegene Hans-Jacob Bangstad og Torild Skrivarhaug på Ullevål sykehus vil ta initiativ til samarbeid. Unge voksne med psykiske utfordringer er nok ikke de som engasjerer seg i organisasjonsarbeid eller deltar på kurs. En kombinasjon av oppsøkende virksomhet og overtalelse er en strategi som vil bli benyttet for å få de til å delta på samlingene. Psykolog Jon Haug skal utvikle kursopplegget i samarbeid med Ungdiabetes. Kursopplegget vil skille seg ut fra andre læring- og mestringstilbud ved at fokuset er på psykososial støtte og at det er diagnosespesifikt. Læring- og mestring er bra, men det må sterkere virkemidler til for å unngå at unge voksne med diabetes utvikler komplikasjoner.

Fremdriftsplan for prosjektet

Fase 1 – januar til juni – Formalisere det etablerte samarbeid med poliklinikkene. – Utvikle kursopplegg i samarbeid med psykolog og Ungdiabetes. Fase 2 – august til desember – Gjennomføre 6 samlinger ulike steder i landet. – Sende ut spørreskjema til deltakerne i etterkant for å evaluere samlingene. – Ferdigstille og tilpasse kursopplegget for lokal videreføring. – Skrive erfaringdokument – Rapportere til ExtraStiftelsen

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting: Å utvikle et kursopplegg der psykososial støtte, inspirasjon og mestring er i fokus. I tillegg gjennomføre 6 samlinger for målgruppen. Målgruppe: Primær: 24 unge voksne med diabetes type 1 – 16 – 22 år. Sekundær: 24 støttespillere Bakgrunn: Manglende psykososialt tilbud til unge voksne med diabetes har i flere år bekymret Ungdiabetes og overlege Hans-Jacob Bangstad ved Oslo Universitetssykehus, initiativtakere til prosjektet. For de som sliter psykisk er det ekstra vanskelig å håndtere den daglige behandlingen, og på lengre sikt vil dette øke risikoen for å utvikle komplikasjoner senere i livet. Alderen 16 – 22 år er utfordrende. Mange flytter hjemmefra for å studere eller jobbe, de skal løsrive seg fra familien og viktige støttespillere, og de går fra å få tett oppfølging i barnehelsetjenesten til én kontroll i året i voksehelsetjenesten. En høy andel av unge oppnår ikke anbefalte behandlingsmål i denne fasen og er i faresonen for å utvikle komplikasjoner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er utviklet et kursopplegg med fokus på psykososial støtte, inspirasjon og mestring. Det ble gjennomført to helgesamlinger i september på Hurdalsjøen hotell. Selve kursopplegget har fått navnet – VENDEPUNKTET – inspirasjonshelg for unge voksne med diabetes. Kursopplegget vil bli videreført av Ungdiabetes, som en del av Diabetesskolen. Etter at invitasjonene ble sendt ut har vi fått flere positive tilbakemeldinger fra foresatte og helsepersonell om at dette er et etterlengtet tilbud. Det å kunne ha med en støttespiller gjorde terskelen for å delta lavere for flere. Noen hadde med seg kompis, venninne, kjæreste eller søsken. Tilbakemeldinger vi fikk var svært gode. Flere sa at dette var deres første møte med andre unge i samme situasjon. De reiste hjem fra samlingene med ny lærdom og nye venner, samt vissheten om at de ikke er alene. Det ble opprettet både Snapchat-gruppe og lukket FB-gruppe (Diasnakk) for å holde kontakten etter samlingen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

37

Prosjektgjennomføring/Metode

Det ble gjennomført tre prosjektgruppemøter der to psykologer, to overleger, to Ungdiabetes-representanter deltok sammen med prosjektleder. Her ble innhold i kursopplegget, rekruttering av deltakere og den praktiske gjennomføringen drøftet. Det ble fort bestemt at det var mest hensiktsmessig å gjennomføre to samlinger – en for unge voksne 16 – 18 år og en for aldersgruppa 19 – 22 år. Det er enklere å få unge til å delta på en samling der det er flere enn 8 deltakere. I tillegg ble det bestemt at støttespiller måtte være i samme alder som være i samme alder, og ikke en foreldre. Innholdet og metode for kursopplegget ble utarbeidet av psykolog Jon Haug og Ungdiabetes. Deretter ble det sendt ut invitasjon via Norsk Diabetikersenter, som følger opp unge voksn som sliter med sin diabetes, samt barne- og ungdomspoliklinikken på Ullevål universitetssykehus. Deltakere ble også personlig rekruttert av sin lege. De to samlingene tok utgangspunkt i samme program, men tilpasset aldersgruppen. På programmet stod gruppesamtale, refleksjon i grupper og plenum, erfaringsutveksling, utendørsaktivitet og sosial hygge.

Resultater og resultatvurdering

Det er utviklet et kursopplegg med fokus på psykososial støtte, inspirasjon og mestring. Det ble gjennomført to helgesamlinger i september på Hurdalsjøen hotell. Responsen og tilbakemeldingene vi har fått etter at invitasjonene ble sendt ut tyder på at vi har lykkes med å nå målgruppen i pilotprosjektet. Invitasjonene ble laget med eget design – en rettet mot unge kvinner og en mot unge menn (se vedlegg). Det ble sendt ut evalueringsskjema på e-post til deltakerne samme dag som de to samlingene ble avsluttet. Denne måtte de svare på før de reiste hjem. Tilbakemeldingene tyder på at de unge har lært nye mestringsstrategier, samt hentet inspirasjon fra andre. Det å ha en støttespiller med seg har også hatt stor betydning.

Oppsummering og videre planer

Det er et stort behov for slike samlinger i årene fremover. Derfor vil Ungdiabetes videreføre kursopplegget, som en del av Diabetesskolen. Invitasjoner vil bli sendt ut i god tid og vil også bli distribuert via regionale barne- og ungdomspoliklinikker. Dette for å nå ut til unge voksne over hele landet.

Prosjektleder

Anette Skomsøy

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Bedre diabeteshverdag for unge voksne
Organisasjon
Diabetesforbundet
Beløp Bevilget
2017: kr 469 000
Startdato
06.01.2018
Sluttdato
09.12.2018
Status
Avsluttet