Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Mange personer med demens (PMD) kjenner seg utenfor, og har mistet mye av sitt nettverk. Det er en mangel på frivillige organisasjoner som har aktiviteter for PMD, noe som kan knyttes til usikkerhet rundt hva som kreves av den enkelte frivillig og hvilke aktiviteter som treffer både PMD og frivillige. Innen demensomsorgen har man også lite dokumentasjon av frivillighetens rolle og betydning ovenfor PMD.
Målsetting for prosjektet
Hovedmålsettingen for prosjektet er å teste ut ulike modeller for frivillighet inn i et pasientforløp for hjemmeboende personer med demens.
Målgruppe
Målgruppen Hjemmeboende personer med demens som bor i Kristiansand.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Røde Kors ønsker i prosjektperioden å teste ut ulike modeller av frivillighet rettet mot målgruppen PMD. En del av prosjektet vil være å tilby én-til-én besøk. I tillegg vil en viktig del av innovasjonen i prosjektet være å finne lavterskel møteplasser som besøksvenn- og vert kan delta på og som ikke utfordrer at PMD må kunne kommunisere normalt, men at samværet likevel kan gjennomføres uanstrengt for begge parter. Arenaene vil kunne dreie seg om alt fra (følge til) trim og trening, til turer, samtalegrupper, koble på Besøksvenn med hund i regi av Røde Kors, kulturtiltak osv. Prosjektleder vil i samarbeid med frivillig ledere rekruttere frivillige inn i prosjektet, og de skal kobles på hjemmeboende PMD i tre grupper, hvor det i hver gruppe er ca 30 personer.
Fremdriftsplan for prosjektet
Ansettelse av prosjektleder juli 2019 Aug 2019, oppstart av første gruppe deltakere i prosjektet (hjemmeboende PMD) ca 30 stykker. Feb 2020, oppstart av andre gruppe deltakere (hjemmeboende PMD) ca 30 stykker. August 2020, oppstart av tredje gruppe deltakere (hjemmeboende PMD) ca 30 stykker. I alle tre gruppene vil frivilligheten kobles på, og ulike modeller av aktiviteter vil testes ut. I 2021 vil ekstern og intern formidling stå i fokus
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bedre med Besøksvenn ble opprettet som et samarbeidsprosjekt mellom Kristiansand Røde Kors og Kristiansand kommune, etter samarbeid med forskningsprosjektet LIVE@home.path. Prosjektet er finansiert av midler fra Stiftelsen Dam, Kristiansand kommune og Kristiansand Røde Kors. Hovedmålet i prosjektet var å koble sammen besøksvenner med besøksverter i en-til-en koblinger for å redusere ensomhet blant hjemmeboende personer med demens (PMD), og å teste ut koblingene inn i andre aktiviteter. Bedre med Besøksvenn startet opp i juni 2019, og var i første omgang ment å vare i tre år, ut juni 2022. På grunn av en rekke uforutsette utfordringer underveis i prosjektet som koronapandemien, personal- og rekrutteringsutfordringer valgte Kristiansand Røde Kors å utvide sin del av prosjektperioden med ett år til juni 2023. Kristiansand kommune og forskningsprosjektet LIVE@home.path avsluttet sin del av prosjektet i juni 2022.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Gjennom prosjektperioden ble det klart at begrensningene satt av forskningsprosjektet på målgruppen gjorde det vanskelig å rekruttere nok deltagere til prosjektet. Kristiansand Røde Kors valgte derfor å også inkludere PMD, både hjemmeboende og på institusjon, som ble rekruttert gjennom Røde Kors sine vanlige kanaler inn i prosjektet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
500
Prosjektgjennomføring/Metode
Over 500 PMD deltok gjennom prosjektperioden i ulike aktiviteter arrangert av Kristiansand Røde Kors. Gjennom aktiviteten forsøkte Røde Kors å finne ut hvilke aktiviteter det er best å rekruttere denne målgruppen inn i, hva som skal til for at PMD og deres pårørende føler seg trygge i aktivitetene og hva de frivillige trenger for å føle seg trygge i sin rolle som frivillig for PMD. PMD er en målgruppe med svært forskjellige individer, noe som viser viktigheten av å kunne tilby ulike aktiviteter basert på fysisk form, interesser og fremskreden av demens. En av de viktigste læringspunktene i prosjektet har dermed vært at man ikke kan tilby målgruppen en bestemt aktivitet, men at PMD heller bør få en naturlig del i en rekke av aktivitetene vi tilbyr gjennom Kristiansand Røde Kors. For at dette skal være mulig er det viktig at vi som organisasjon ruster våre frivillige til å føle seg komfortable i rollen som frivillige for PMD ved blant annet å tilby temakurs Demens, fagdager og lignende om temaet, og muligheten til å kontakte ressurspersoner innen demens som de kan snakke med ved behov.
Resultater og resultatvurdering
Organisasjonen som helhet må dermed rustes for å arbeide med målgruppen og på denne måten kunne ta inn PMD i et bredt spekter av våre aktiviteter. Likevel er det uvurderlig hvor viktig det er for denne gruppen, men også for andre frivillige og deltagere i gruppene de kommer inn i, at PMD har en egen frivillig som følger dem spesielt gjennom aktivitet der andre deltagere til stede. Dette vil gi deltager en form for trygghet, samt at PMD ikke blir et uromoment for resten av gruppen. Prosjektet har også vist viktigheten av aktivitetene ikke bare for deltagerne selv, men også for de pårørende til PMD. Både i form av å gi dem et viktig avbrekk fra omsorgsbyrden de står i, men også ved å kunne få en fin opplevelse sammen med PMD, noe flere opplever at det kan være vanskeligere og vanskeligere å skape selv des lengre ut i sykdommen PMD kommer.
Oppsummering og videre planer
Fremover vil Kristiansand Røde Kors bruke erfaringene fra prosjektet til å fortsette opplæringen av våre frivillige for å kunne ta imot PMD inn i de ulike aktivitetene vi driver, samt å tilrettelegge for at målgruppen kan delta i aktiviteter ut fra deres individuelle forutsetninger og interesser. Rapporten er også overlevert til nasjonale fagansvarlige på eldrefeltet i Røde Kors, som vil ta med erfaringene i deres kompetansehevende tiltak tilknyttet det å være frivillig for personer med demens, og hvilke forebyggende og inkluderende tiltak man kan utføre for målgruppen.