Bestemor med vind i håret

To el-sykler og engasjerte frivillige var alt som skulle til for å piffe opp hverdagen til beboerne på Abildsø sykehjem.

I samarbeid med

Mandag 8.mai besøkte eldrebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, sykkelprosjektet på Abildsø sykehjem.

– For et fantastisk prosjekt! Alle har rett til å komme seg ut i naturen og kjenne litt vind i håret, uansett alder, forteller en storfornøyd byråd!

Inspirert av Danmark

Abildsø sykehjem er et kommunalt sykehjem som ligger i Bydel Østensjø i Oslo, ikke langt unna Østensjøvannet. Her er de plass tilt 60 beboere, og området har flotte turstier i nærheten, samt en sansehage som også er tilpasset bevegelseshemmede.

Ideen om å skaffe elektriske sykler kom fra Karin Andersen, som er frisør på sykehjemmet og leder for frivillighetssentralen på Manglerud.

– Vi var på besøk i Danmark hvor vi så at de hadde elektriske sykler på sykehjemmet, og da ble jeg tent på ideen og sa at «det må vi få til på Abildsø», forteller Karin og smiler.

Med støtte fra Stiftelsen Dam kom syklene på plass i juni i år.

Stråler av glede

Thomas Moe Kristiansen er avdelingsleder og fagutviklingssykepleier, og har sett hva syklene betyr for beboerne på sykehjemmet

– Vi ligger jo idyllisk til her, rett i nærheten av Østensjøvannet. Syklene gjør at det blir lettere for oss å bruke nærområdet og gi beboerne flere opplevelser. De kommer seg ut, kjenner at det blåser litt, snakker om været, årstidene og det som de ser i naturen. Når de kommer tilbake fra tur ser man hvordan de bare stråler, forteller Thomas.

Sykehjemmet har også pasienter som er sterkt demente og som har utfordringer med dårlig gange. Også for disse pasientene har sykkelprosjektet nytteverdi.

– Blant de sykeste pasientene våre er det nok mange som ikke husker så mye. Vi merker likevel en endring i atferd hos disse pasientene, de blir roligere og virker mer tilfreds, sier Thomas.

Høytidelig snorklipping

De to elektriske syklene ble innviet med grillfest og snorklipping.

– Både pasienter og pårørende synes dette er et flott tiltak. Det har jo også vært et ønske fra pasientene om å komme mer ut, forteller Thomas. En friluftsbarnehage er nærmeste nabo, og de tok også del i feiringen. Syklene har altså ført til mye glede for både store og små.


Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport for prosjektet sykkel uten alder.pdf

Prosjektleder/forsker

Kjersti E.R. Jenssen

Detaljer
Program
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Sykkel uten alder
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Org.ledd
Manglerud Frivilligsentral
Beløp Bevilget
2016: kr 175 000
Startdato
01.01.2016
Sluttdato
31.12.2016
Status
Avsluttet