Bevegelsestrening for parkinsonrammede

I samarbeid med

Søknadssammendrag

1. Bakgrunn for prosjektet:


Mennesker med Parkinson sykdom opplever at balanse- og bevegelsesevnen gradvis svekkes. Kroppen blir stiv og ubevegelig noe som resulterer i en lut framoverlent posisjon. Studier viser også at et flertall av parkinsonrammede opplever smerter2. Prosjektets målsetting:


Prosjektets mål er å motvirke og/eller forsinke svekkelsen i balanse- og bevegegelsesevnen ved trening med bruk av Tai chi og Qi-gong. Videre å redusere smertene hos parkinsonrammede. Dokumentere og analysere endringene samt utvikle et kompendium med anbefalinger.

3.

Prosjektets målgruppe:


Prosjektets målgruppe er parkinsonrammede i Vestfold med ulik svekkelsesgrad.Tai chi og Qi-gong er en rolig treningsform som også vil passe for de hardest rammede.

Ønsker parkinsonrammede fra nærliggende områder å delta vil prosjektet være åpne for det.

4.

Beskrivelse av gjennomføring:


Prosjektet vil bli gjennomført med paralelle treninger i Tønsberg og Sandefjord. I Tønsberg med vekt på Tai chi og i Sandefjord med vekt på Qi-gong. Vi vil ha mellom 10 og 15 deltakere pr. sted. Instruktør i Tønsberg vil være Inger Johanne Vesje og i Sandefjord Karin Rød. Det vil bli gjennomført ukentlige treninger 20 uker vår og høst begge steder. Hver trening vil vare en time. Noen av timene vil bli samlet til helgesamlinger. I tillegg vil det i en halvårsperiode bli gjennomført 2 treninger i uken.

Ved start og senere hvert halvår vil deltakerne bli evaluert. Evalueringen vil bli gjennomført med EPDA PDQ39 (European Parkinson,s Desease Association).

Under gjennomføringen vil det bli utviklet et kompendium for denne form for trening. Kompendiuet

vil bli stilt til rådighet for andre foreninger som ønsker å tilby dette til sine medlemmer. Det vil også bli tilbudt spredningssamlinger.

5.

Prosjektets betydning:
Vår forening mener det er ualminnelig viktig å finne fram til måter å minimere plagene og problemene for parkinsonrammede. Vi er
overbevist om at denne form for trening vil være til stor hjelp for mange av de parkinsonrammede. En overbevisning som styrkes av internasjonale undersøkelser.

6.

Framdriftsplan:
Prosjektstart er satt til 1.1.2014.(Vestfold Parkinsonforening har da drevet med forsøksvirksomhet i ett år.) Prosjektets varighet er 2 år og avsluttes 31.12.2015. Fram til 1.1.2014 vil foreningen organisere opp prosjektet og inngå aktuelle avtaler med deltakere, instruktører, lokaliteter etc.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport for ekstrast kladd.pdf

Prosjektleder/forsker

Egil von Hafenbrädl

Detaljer
Program
Rehabilitering (2013)
Prosjektnavn
Bevegelsestrening for parkinsonrammede
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2014: kr 130 000
Startdato
01.01.2014
Sluttdato
31.12.2014
Status
Avsluttet