Bloggerne

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Å lære hvordan man kan gå fra redsel til å oppleve kontroll i hverdagen igjen er en viktig forutsetning for å kunne leve et godt liv med epilepsi. Ideelt sett, burde dette være noe som læres bort i helsevesenet, men mange får ikke dekket dette behovet. Derfor har enkeltpersoner startet en rekke grupper på facebook og private bloggsider. Dette er et gode, men en utfordring er at det er vanskelig for uerfarne besøkende å vurdere kvalitetene på rådene som gis der. Epilepsiforbundet vil derfor opprette en egen blogg drevet av frivillige, hvor vi har redaktøransvar og kan kvalitetssikre innholdet.

Målsetting for prosjektet

Opprette bloggside på nett bestående av likepersoner som deler kvalitetssikret erfaringskompetanse. Vi sikter inn mot 5.000 unike besøkende det første året.

Målgruppe

Mennesker med epilepsi og deres pårørende.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Første element i prosjektet vil være å sette opp den tekniske løsningen for bloggen. Dette vil gjøres på et underdomene til vår nettside, epilepsi.no. Siden skal ha et eget leservennlig oppsett, der bloggerne er presentert og man får god oversikt over de ulike blogginnlegg og temaer. Hovedtanken bak bloggen er at innholdet skal produseres av en gruppe faste frivillige bloggere. Dette vil være personer som egner seg som likepersoner under ulike temaområder, og som selv bestemmer hva de ønsker å fokusere på i sine innlegg. Vi planlegger å rekruttere i overkant av 10 egnede bloggere, og utvelgelsen vil gjøres i tett samarbeid med lokale tillitsvalgte. Når rekrutteringen er ferdig, vil det avholdes et introduksjonskurs i regi av prosjektlederen. I etterkant vil bloggerne få i oppgave å skrive sine første innlegg, parallelt med at prosjektleder skriver presentasjoner av bloggerne. Dette vil danne grunninnholdet for bloggen som vil stå klart når siden lanseres. Når bloggere er kurset, det grunnleggende innholdet er skrevet og den tekniske løsningen er klar, vil bloggsiden lanseres. Lanseringen vil i hovedsak gjøres på nett gjennom egne nettsider, facebook og andre sosiale medier. Vi har som mål å kunne ha nye innlegg minst hver uke.

Fremdriftsplan for prosjektet

August – oktober: Utvelgelse av bloggere August – november: Design og utvikling Desember: Kursing av bloggere Januar – mars: Innholdsproduksjon april: Lansering April – juni: Annonsering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I dette prosjektet skulle vi opprette en bloggside på nett drevet av likepersoner som deler kvalitetssikret erfaringskompetanse. Grunnen til at vi ville gjøre dette, var at vi så at mange med epilepsi og pårørende hadde behov for å høre fra andre med personlig erfaring med sykdommen. Da dette behovet ikke dekkes av offentlige aktører i dag, har enkeltpersoner startet en rekke grupper på facebook og private bloggsider de siste årene. Dette er deling av erfaringskompetanse, som naturligvis ofte er til det gode, men det gis også mye villedende informasjon på en del av disse private sidene. Ved å ha en bloggside hvor vi selv har redaktøransvar, vil vi gjøre det mulig å lese om andres erfaringer, samtidig som vi kan forsikre leseren om at innleggene er gjennomgått, og at de ikke får villedende informasjon. Bloggerne er faste frivillige skribenter tilknyttet Epilepsiforbundet, og gjesteskribenter ved anledning.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målet for prosjektet var å nå 5 000 unike lesere i løpet av første året. Etter ett år, har bloggen hatt 16 550 unike lesere. Det mest populære innlegget handlet om kognitiv svikt, og er lest over 4 400 ganger. I søknaden beskrev vi også en målsetning om at det skulle publiseres nye innlegg hver uke i prosjektperioden. Vi har hatt nye innlegg omtrent annenhver uke, men til gjengjeld startet vi opp med publisering tidligere enn forutsatt. Alt i alt, har det vært 17 innlegg på bloggen i prosjektperioden.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

16500

Prosjektgjennomføring/Metode

Første element i prosjektet var å sette opp den tekniske løsningen for bloggen. Dette ble gjort på et underdomene til vår nettside, epilepsi.no, av vår nettsideleverandør, Imaker. I gjennomføringen ble det gjort noen endringer fra opprinnelig plan. Siden vi raskt fikk tak i 4-5 frivillige som ønsket å begynne å skrive, valgte vi å lansere bloggen tidligere i prosjektforløpet enn planlagt. Rekruttering av nye bloggere skjedde parallelt med at vi jobbet med de første bloggernes innlegg. Som følge av dette, valgte vi også å erstatte opplæringskurset med personlig oppfølging av den enkelte blogger etter hvert som de ble rekruttert. Første innlegg på bloggen kom 27.10.17, og ble lest 814 ganger. I løpet av prosjektperioden ble det rekruttert og lært opp 8 faste bloggere. En niende blogger har kommet til i ettertid, men ennå ikke rukket å få publisert noe innlegg. I opprinnelig fremdriftsplan skulle det kjøpes annonseplass for å fremme bloggen. Dette er ikke gjennomført. På grunn av dette, samt mindre ressurskrevende opplæring av bloggerne enn i den opprinnelige planen, gjenstår det midler i prosjektet, som vil bli tilbakebetalt.

Resultater og resultatvurdering

Med 16.550 unike besøk første året, anser vi bloggen som en suksess når det kommer til spredning. Vel så viktig, er varigheten av oppholdene på artiklene. Gjennomsnittlig besøkstid på de ulike artiklene er mellom 3 og 5,5 minutter. Det viser at folk faktisk tar seg tid til å lese innleggene fra topp til bunn, og er en indikator på at vi har truffet målgruppen godt. Et hovedpoeng med å ha bloggen som en underside av epilepsi.no, var å være tydelige på at bloggen er noe Norsk Epilepsiforbund kan stå inne for redaksjonelt. Det mener vi har fungert i tråd med intensjonen. Prosjektleder har vært aktiv som redaktør, for å sikre at innleggene er mestringsorienterte, korrekte og i tråd med vårt verdigrunnlag.

Oppsummering og videre planer

Norsk Epilepsiforbund har etablert en blogg hvor skribentene er likepersoner og administrasjonen har redaktøransvar. Vi fikk en gruppe på åtte faste bloggere, som har skrevet 17 innlegg i løpet av prosjektperioden. Bloggen er besøkt av over 16.500 personer. Etter prosjektperioden ser vi at det er behov for flere bloggere, og jobber aktivt med rekruttering. Én ny blogger er allerede på plass. Vi ser også at vi må gjøre noen grep for å hindre idétørke, nå som de fleste bloggerne har skrevet noen innlegg. Derfor planlegger vi en inspirasjonssamling for bloggerne til slutten av november.

Prosjektleder

Julie Brundtland Løvseth

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Bloggerne
Organisasjon
Epilepsiforbundet
Beløp Bevilget
2017: kr 170 000
Startdato
31.07.2017
Sluttdato
31.07.2018
Status
Avsluttet