Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Et aktivt friluftsliv fremmer folkehelse, men som ved all aktivitet forekommer også skader. Skader som skjer utenfor vei krever innsats fra redningstjenesten, vi erfarer nå at stadig flere av våre oppdrag omhandler skader som har oppstått i utfordrende terreng. Vår rolle i redningstjenesten er å kunne ivareta personer som er forulykket i fjellterreng. Vi har ikke som mål om å operere i vertikalt terreng slik som de alpine redningsgruppene, men ser at vi må tilpasse oss våre oppdragstyper ved å ha et bedre system for bratt og glatt redning, der de redningstekniske utfordringene er mange.
Målsetting for prosjektet
Målsetningen for prosjektet er å sørge for at alle våre mannskaper er faglig oppdaterte og har standardisert utstyr og metodikk for håndtering av pasienter i bratt og glatt terreng.
Målgruppe
Målgruppen er alle som kan komme til å trenge hjelpe i bratt og krevende terreng. Økt kompetanse for våre frivillige er virkemidlet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Norsk Folkehjelp ønsker med dette prosjektet å etablere metoder for det som i en redningsaksjon kan kalles «taustøtte». Med taustøtte kan vi sikre oss selv i krevende, bratt og glatt terreng, og dermed redusere risiko for pasient og mannskap. God opplæring, riktig utstyr og ikke minst et kontinuerlig fokus er en forutsetning for at de frivillige mannskapene skal kunne håndtere krevende situasjoner så optimalt som mulig. Prosjektet vil sikre at pasienten møter mannskaper som er trygge i håndteringen av komplekse redningsoppdrag ved hjelp av etablerte metoder og riktig utstyr. Vi ønsker å utvikle en tiltakspakke for håndtering av bratte og glatte redningsoppdrag som innebærer både et kompetanseløft og et løft når det gjelder det utstyret det enkelte lokallag har tilgjengelig. Kompetanse og utstyr henger her uløselig sammen, da ferdigheter i bruk av utstyret under til dels krevende forhold vil være essensielt.
Fremdriftsplan for prosjektet
Utviklingen av fagmateriale, kurs og utstyrspakke vil foregå vår 2020 og høst 2020. Andre del av prosjektet starter høst 2021. Dette vil være den viktigste delen av prosjektet hvor opplæring og utstyrskunnskapen når ut til flest mulig av våre mannskaper i de 20 utvalgte lokallagene. Instruktørene skal videreformidle kunnskapen til mannskapene i sitt lokallag, som da kan ta i bruk ferdighetene og utstyret på øvelser og aksjoner
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektet Bratt og glatt redning ble satt i gang som følge av organisasjonens behov for å tilpasse seg trenden i typen søk- og redningsoppdrag vi blir kalt ut på. Statistikken og vår egen erfaring tilsier at flere og flere ferdes i bratt og krevende terreng, noe som utfordrer vår redningskapasitet og ikke minst sikkerhet. En sikkerhetsundersøkelse underbygde det samme hvor mannskapene rapporterte om farefulle oppdrag der de manglet hensiktsmessige redningsmetoder. Prosjektet begynte derfor med å kartlegge hva våre mannskaper kan tenkes å være i stand til å utføre i krevende terreng. Det ble tidlig etablert et begrep, «taustøttet redning» hvor vi skiller mellom det å være fullstendig avhengig av tau og sikringsmidler mot det å støtte seg til tausystemer med den hensikt i å kunne øke sikkerheten og redningskapasiteten. Prosjektets målgruppe kan sies å være de savnede og skadde som allerede har fått dratt nytte av våre nyetablerte Bratte og glatte redningsmetoder.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmålet var å nå 20 lokallag som skal ha gjennomført opplæring og fått standardisert utstyr i sin beredskap for bratt og glatt redningsoppdrag. Effektmålet er nådd til det fulle og vi har i Norsk Folkehjelp valgt å sikre 5 ekstra lokallag med opplæring og utstyr for å møte behovet i organisasjonen. Lokallagene har fått egne instruktører og står nå ansvarlig for å drive intern opplæring videre av egne mannskaper. Mange lokallag er godt igang med dette og øvelser knyttet til bratt og glatt redning er blitt en svært populær aktivitet. Effekten ovenfor den enkelte pasient er vanskelig å måle, men metodene har allerede vært brukt ved flere anledninger i skarpe aksjoner. Beredskap og sikkerhet i form av standardiserte metoder gir langsiktig effekt i form av trygghet under krevende oppdrag både for mannskaper og pasienter.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
200
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble tidlig preget av å være i Covid-19 perioden, i form av å sette en effektiv stopper for de utviklende møteplassene som var arenaene for metodeutviklingen i bratt og glatt redning. Det ble søkt og innvilget forlengelse av prosjektet med et halvt år, og tross pandemiens påvirkning langt utover det halve året har vi klart å holde en god fremdrift. Høsten 2020 var vi gang med å utvikle metodesettet for «taustøttet» redning. Vi startet med en flott workshop i Stavnagerområdet hvor flere ressurspersoner fra de lokale gruppene med erfaring fra redning på Kjerrag bidro sterkt. Prosjektleder samlet også innspill fra Norges Alpine redningsgrupper samt brukte standarder gitt av Norsk Fjellsportforum. Resultatet ble et omfattende metodesett for taustøttet redning som treffer vårt nivå i redningssammenheng. Etter omfattende utstyrstesting ble det satt sammen en komplett pakke med tau, sikringsmidler, hjelm, brodder og isøks. Konseptet er at en sekk med utstyr gir to redningsmannskaper mulighet til å sikre seg selv og bidra til sikring av pasient i bratt og glatt terreng.
Resultater og resultatvurdering
Resultatet av prosjektet er nå at Norsk Folkehjelps mannskaper har fått på plass et rammeverk som tillater de å kunne gjennomføre redningsarbeid trygt og effektivt selv i krevende terreng. Dette er ny kunnskap og et nytt arbeidsfelt som tidligere ikke har vært adressert i organisasjonens utdanningsplaner eller beredskapsplaner. Prosjektet Bratt og glatt redning har gitt de frivillige mannskapene de nødvendige verktøyene for en type redningsinnsats som tidligere har vært utenfor organisasjonens portefølje. Bratte og glatte redningsoppdrag utgjorde et hull i vår beredskap. Vi har nå metoder og utstyret på plass for å svare til disse oppdragene som vi ikke har vært godt nok rustet for tidligere. Til sist er det gjerne den friluftslivsglade turgåeren som råker utfor en ulykke som nyter effekten av prosjektet. Nå vil vi kunne berge personen trygt og effektivt selv i bratt og glatt terreng. Vi vil se effekten av prosjektet i langt tid fremover.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet er etablert som vår opplæring og metoder for bratt og glatt redning. Det vil si det er allerede implementert i våre utdanningsplaner som et fagkurs våre mannskaper kan ta. Organisasjonen ser nå på bratt og glatt redningskapasitet som noe alle våre grupper bør kunne tilby. Redningstjenesten trenger denne kapasiteten som oftere og oftere. Vi ønsker derfor å videreføre prosjektet med mål om få kapasiteten på plass i alle våre vel 70 søk- og redningsgrupper. Videre vil vi revidere og videreutvikle metodesettet og den tilhørende utstyrspakken for å optimalisere konseptet enda mer.