Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi vet at livskvaliteten reduseres for mange som følge av hjerteinfarkt, hjertekrampe (angina pectoris), hjertesvikt, hjerneslag og andre kardiovaskulære sykdommer. Nyere forskning viser at integrering av arbeidsmåten til Lærings- og mestringstjenesten (LMS) i en tradisjonell hjerterehabiliteringsmodell kan øke effekten av tjenestetilbudet. Arbeidsmåten til LMS krever integrering av brukermedvirkning på tjenestenivå og økt helsepedagogisk kompetanse hos brukerrepresentanter og fagpersoner.
Målsetting for prosjektet
Hovedmålet er at brukerne skal oppnå økt livskvalitet og mestring i hverdagen. Dette oppnås gjennom integrering av arbeidsmåten til LMS med etablering av brukermedvirkning på tjenestenivå, økt helsepedagogisk kompetanse hos fagpersoner og brukerrepresentanter og gode helhetlige pasientforløp.
Målgruppe
Hovedmålgruppe er personer med hjertesykdom og deres pårørende/nærpersoner
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
600
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Hovedmålet med prosjektet er at brukerne skal oppnå økt livskvalitet og mestring i hverdagen. Delmål 1 er bedre brukermedvirkning på tjenestenivå Prosjektet skal etablere en arbeidsgruppe for brukermedvirkning på tjenestenivå. Denne arbeidsgruppen skal ta utgangspunkt i arbeidsmåten til LMS og skal praktisere et likeverdig samarbeid mellom aktørene i planleggingen, gjennomføringen og evalueringen av hjerterehabiliteringstilbudet. Delmål 2 er utvikling av helsepedagogiske kurs Prosjektet skal etablere en arbeidsgruppe for utvikling av helsepedagogiske moduler. Denne arbeidsgruppen vil bestå av fagpersoner og brukerrepresentanter som sammen med prosjektleder skal utvikle fire kursmoduler basert på Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse sin ”Veileder – helsepedagogiske kompetanseutviklingsprogram” og nyere forskning innen helsepedagogikk. Delmål 3 er utvikling av bedre helhetlige rehabiliteringsforløp for hjertepasienter Resultatet av arbeidet med brukermedvirkning på tjenestenivå, kartleggingsarbeidet og nettverksbyggingen med samarbeidende kommuner vil være et forbedret rehabiliteringsløp. Arbeidet vil gi mange nyttige ringvirkninger og vil gi økt samhandling på tvers av ulike nivåer og tjenester.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet gjennomføres over 3-år med start vår (V)-18. V-18 er planleggingsfase. Høst (H)-18 tom V-20 er gjennomføringsperiode med utvikling og utprøving av ny helhetlige rehabiliteringsmodell, gjennomføring av helsepedagogiske kurs, etablering av kontakt med kommuner, kartlegging og synliggjøring av tilbudet. H-20 er avslutningsfase med bearbeiding av funnene. Gjennom hele perioden vil erfaring presenteres og synliggjøres nasjonalt.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Hovedmålet i prosjektet Brukeren i sentrum har vært å bidra til økt mestring og livskvalitet i hverdagen hos personer med hjertesykdom og deres pårørende. Delmål 1: Systematisk integrering av brukermedvirkning på tjenestenivå Delmål 2: Øke helsepedagogisk kompetanse Delmål 3: Forbedre pasientforløpet Bakgrunn: 450 000 nordmenn lever i dag med hjerte- og karsykdom og for mange reduseres livskvaliteten som følge av dette. Våre helsemyndigheter stiller krav til brukermedvirkning i helsetjenester. Brukermedvirkning på tjenestenivå i utvikling/videreutvikling av nye tilbud/tjenester er godt forankret og har tydelige føringer i norske lover, stortingsmeldinger og i ulike handlingsplaner. En RCT med hjertepasienter gjennomført av Lyngaard 2017, viste at kvaliteten og effekten av hjerterehabilitering kan øke ved at fagpersoner og brukerrepresentanter samarbeider på en likeverdig måte.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
I delmål 1 har vi evaluert følgende effektmål: – Deltakelse av brukerrepresentanter i alle faser – oppnådd – Likestilt dialog og refleksjon mellom erfarne brukerrepresentanter og fagpersoner – oppnådd – Synliggjøring av erfaringskunnskap som nødvendig kompetanse – oppnådd I delmål 2 har vi evaluert følgende effektmål: – Utvikle HP-moduler 1-4 for fagpersoner og brukerrepresentanter – oppnådd – Gjennomføre kursmodulene 1-4 – oppnådd – Evaluering av kursmodulene 1-4 – oppnådd I delmål 3 har vi evaluert følgende effektmål: – Etablere et samarbeid mellom Røros kommune og andre samarbeidende kommuner – noe oppnådd – Kartlegge oppfølgingstilbud/-tiltak som finnes i samarbeidende kommuner – oppnådd – Synliggjøre eksisterende tilbudene på nettsidene til kommunene, LHL-klinikkene og LHL-lokallag – ikke oppnådd – Avdekke mulige suksessfaktorer og utfordringer i samarbeidet mellom de ulike aktørene – noe oppnådd
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
297
Prosjektgjennomføring/Metode
Brukeren i sentrum har vært et samarbeidprosjekt. Vi har arbeidet systematisk med brukermedvirkning på tjenestenivå etter Samarbeidsmodellen til Lærings- og mestringstjenesten i Norge. Erfarne brukerrepresentanter fra lokallaget LHL Røros har samarbeidet med tverrfaglig helsepersonell ved Unicare Røros, for å videreutvikle hjerterehabiliteringstilbudet. Sammen har de planlagt, gjennomført og evaluert hjerterehabiliteringstilbudet i et likeverdig samarbeid og didaktisk relasjonsmodell har blitt brukt som arbeidsverktøy. Evaluering av prosjektet Brukeren i sentrum har blitt gjennomført med bruk av både kvantitativ og kvalitativ metode. For å evaluere hovedmålet har vi benyttet kvantitativ metode. Deltakerne på hjerterehabilitering har svart anonymt på ulike spørreskjema ved ankomst, avreise og etter 6 måneder. For å evaluere delmålene har vi benyttet kvalitativ metode med fokusgruppeintervjuer.
Resultater og resultatvurdering
Hovedmål: Majoriteten av deltakere har fått økt mestring og mestringstro gjennom deltakelse i vårt prosjekt der brukermedvirkning er systematisk integrert på tjenestenivå. Deltakerne oppnådde en signifikant bedret livskvalitet ved å delta på vårt hjerterehabiliteringstilbud og denne bedringen av livskvaliteten er stabil etter 6 mnd. Målsetting for delmål 1 har blitt oppnådd gjennom bruk av Samarbeidsmodellen, hvor fagpersoner og brukerrepresentanter har planlagt, gjennomført og evaluert hjerterehabiliteringstilbudet i et likeverdig samarbeid. Målsetting for delmål 2 har blitt oppnådd gjennom utvikling, gjennomføring og evaluering av 4 kursmoduler i helsepedagogikk og MI-utdanning for noen fagpersoner i hjerteteamet. Delmål 3: Av de deltakerne som har svart på spørreskjema om oppfølging i hjemkommunen er det 68 % som får dekket sitt behov for oppfølging og 32 % som ikke gjør det. Det vil bli viktig for kommunene å prøve å nå de som ikke får dekket sitt behov for oppfølging.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet Brukeren i sentrum har betydelig overføringsverdi på flere nivåer: – Unicare Røros har startet overføring og implementering av brukermedvirkning på tjenestenivå til de øvrige fagteamene – Andre rehabiliteringsinstitusjoner i regionen og i landet – LHL og andre brukerorganisasjoner – Utdanningsinstitusjonene – Myndigheter ved planarbeid for brukermedvirkning i tjenestene – Stiftelsen Dam