Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Kongsberg Røde kors blitt kjent med mange kvinner som har mangle evne til å ta vare på seg selv og andre i vannaktivitet. Mange unngår vannaktivitet fordi de ikke behersker svømming og livredning. Vi har mange integreringsaktiviteter og gode sosiale arenaer som gjør at vi har fått et tillitsforhold som gjør at vi er en godt egnet forening for å kunne ta initiativ til dette tilbudet. Røde kors vurdering er gjort, vi har frivillige som er villige til å ta seg av gjennomføring og leie inn de ressurser vi ikke kan tilby, det finnes ikke andre aktører som tilbyr det samme tilbudet.
Målsetting for prosjektet
Målsettingen er å bidra til økte svømmeferdigheter, forebygge drukningsulykker og helseproblemer samt skape en arena for sosial integrering blant innvandrere. Prosjektet har som mål å oppnå flere leveår med god helse i befolkningen og redusere helseforskjeller mellom sosiale lag og etniske grupper.
Målgruppe
Kvinner over 16 år ikke er trygge i vann.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
32
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi har ønsker å gjennomføre 2 kurs av 8 kvelder. På hvert kurs kan vi ta mot 16 deltagere. Vi har reservert en svømmehall med høy temperatur, Skinnarberja (ligger sentralt i Kongsberg så de fleste kan gå for å delta), dette er et basseng som holder 34 grader, så det blir komfortable vanntemperatur på kurskvelder. På hver kurskveld vil det være 2 instruktører og 2 assistenter. Vi har en frivillig som er svømmeinstruktør Carol Skalstad, vi leier inn en i tillegg som vi betaler for. Vi bruker hele vårt kontaktnett med frivillige i Kongsberg Røde kors og søker etter frivillige assistenter og instruktører for kurset. Vi har god kontakt med den lokale svømmeskolen og vil leie inn instruktører etter behov vi forventer å rekruttere assistentene fra egne rekker. Vi forventer å oppnå god vanntilvenning, og at 50% av deltagerne lærer å svømme (svømme 25 m) i løpt av kurset. For å øke motivasjon for full deltagelse på kurskveldene så ønsker vi å ta en deltakeravgift som refunderes ved fullført kurs. Vi vil under avslutningen også informere og stimulere til bruk av den kommunale svømmehallen og informere om åpningstider.
Fremdriftsplan for prosjektet
Rekruttering høsten 2019 Svømmekurs våren – sommeren 2020
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen med prosjektet var å bidra til økte svømmeferdigheter, forebygge drukningsulykker og helseproblemer samt skape en arena for sosial integrering blant innvandrere. Prosjektet har som mål å oppnå flere leveår med god helse i befolkningen og redusere helseforskjeller mellom sosiale lag og etniske grupper.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
15 kvinner og 5 menn deltok på svømmekursene. Det var færre deltakere enn vi hadde planlagt med. Det var frafall på 5 menn når kurset startet av uviss grunn. Deltakerne fikk økte svømmeferdigheter som ble bekreftet med en svømmetest siste kurskveld. Vi tror også at våre kurs har forebygget drukningsulykker og helseproblemer.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20
Prosjektgjennomføring/Metode
Det første svømmekurset ble gjennomført høsten 2019 med 15 deltakere. De fikk opplæring i grunnleggende svømmeteknikk, og de lærte etter hvert også om mer avanserte ting som å dukke etter ringer på bunnen av bassenget. Prosjektet var i utgangspunktet for kvinner, men vi så at det også var behov for et kurs for menn. Vi arrangerte derfor et kurs for menn der vi hadde ti påmeldte. Høsten 2020 var det planlagt et tredje svømmekurs for både kvinner og menn. Det ble dessverre avlyst på grunn av korona. Vi rakk likevel å få en del påmeldinger som viser at det er behov for flere kurs for denne gruppa. Det var en prosjektleder og åtte andre frivillige som deltok på dette prosjektet.
Resultater og resultatvurdering
15 kvinner og 5 menn deltok på svømmekursene. Hvert kurs ble avsluttet med utdeling av diplom og premie til deltakerne. De fikk samtidig med seg informasjon om hvordan de kan trene videre og informasjon om åpningstider i de forskjellige svømmehallene.
Oppsummering og videre planer
Gjennom vårt prosjekt ble 20 personer i Kongsberg mer svømmedyktige. I tillegg til bedre svømmeferdigheter bidro kursene til sosial kontakt, bedre fysisk og psykisk helse og økt frivillighet. Vi ser at det er behov for flere svømmekurs for personer med flerkulturell bakgrunn når smittesituasjonen tillater det.