Dårlig hørsel, god seksuell helse!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Seksualitet er en viktig del av livet. Seksuell dysfunksjon, skader, traumer og manglende bekreftelse kan medføre tapt livskvalitet. God helse inkluderer også god seksuell helse. Ifølge Norges nåværende strategiplan for seksuell helse «Snakk om det!» er seksualitet en helsefremmende ressurs i alle livsfaser, og at individets handlingskompetanse for å ivareta god seksuell helse bidrar til god livskvalitet og god helse for den enkelte. Det understrekes også at strategiplanen gjelder for alle fordi minoriteter (som feks døve/hørselshemmede) ofte blir glemt og ikke sett som seksuelle individer.

Målsetting for prosjektet

Gi hørselshemmede barn og unge opplysning, begreper og språk som gir dem et verktøy for å kunne reflektere over egen seksualitet, og bli i bedre stand til å ha god seksuell helse gjennom en informasjonspakke i form av film (tegnspråk, tekst, klar lyd) som distribueres bredt og effektivt.

Målgruppe

Døve/hørselshemmede fra 12 år og oppover, primært barn/ungdom/unge voksne.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet gjennomføres som en filmproduksjon fulgt opp av informasjonsarbeid, men med høy grad av involvering av målgruppen i prosjektet. Det vil bli brukt mye tid på distribusjon og spredning av informasjonspakken. Prosjektet vil ha en ressursgruppe med unge døve/hørselshemmede opprettet i samarbeid med Norges Døveforbunds Ungdom (NDFU). NDFU jobber med å ta imot varslinger fra unge døve og hørselshemmede som har opplevd seksuelle krenkelser og overgrep (se egenerklæring). Konsept- og manusutvikling vil bli gjort av Supervisuell sammen med Stine Kühle-Hansen og ressursgruppen. Det blir dermed representanter fra tre felt; det seksualfaglige, det produksjonsfaglige samt målgruppen selv (brukermedvirkning). Dette er et viktig prinsipp for produksjonen som helhet. Det er tenkt å lage 15 korte filmer; 5 filmer som er for/om barn i alderen 12-16 år. 10 filmer for barn/ungdom fra 16 år. Vi vil ta opp et bredt spekter av temaer – se prosjektbeskrivelse for en konkret oversikt over temaer med forslag til overskrifter. Filmene skal ha tre blide og trygge ungdommer (som er 18 år eller eldre) som programledere.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vår 2020: Manusarbeid, casting, preproduksjon. Referansegruppemøte og brukerperspektiver. Høst 2020: Filminnspilling, prossesevaluering. Vår 2021: Postproduksjon og planlegging av distribusjon/markedsføring, møte med referansegruppe for innspill. Høst 2021: Distribusjon – systematisk spredning via nøkkelorganisasjoner, i samarbeid med nettverk, skoler og ungdomsorganisasjoner. Spredning også via ungdomsledere. Sluttevaluering med ressursgruppa.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunn: Seksualitet er en viktig del av livet, og seksuell dysfunksjon kan medføre tapt livskvalitet. God helse inkluderer også god seksuell helse. Vi vil gi hørselshemmede barn og unge opplysning, begreper og språk som gir dem et verktøy for å kunne reflektere over egen seksualitet, og bli i bedre stand til å ha god seksuell helse. Dette vil vi gjøre gjennom å lage en informasjonspakke med film tilpasset hørselshemmede (tegnspråk, undertekster og tydelig lyd), som er tilpasset dagens samfunn og medievaner, i form av flere kortere informasjonsfilmer som distribueres via nett og samarbeidspartnere. Målsetting: Gi hørselshemmede barn og unge opplysning, begreper og språk som gir dem et verktøy for å kunne reflektere over egen seksualitet, og bli i bedre stand til å ha god seksuell helse gjennom en informasjonspakke i form av film (tegnspråk, tekst, klar lyd) som distribueres bredt og effektivt. Målgruppe: Døve/hørselshemmede fra 12 år og oppover, primært barn/ungdom/unge voksne.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Filmen ble nylig distribuert, så det er vanskelig å vurdere effektmål nå. Prosjektsøknaden ble skrevet i 2019, og er et prosjekt som ble svært hardt rammet av koronapandemien og nedstengingen i 2020. Mye er endret fram til i dag, for eksempel vil Tegn.TV og TV2 Elevkanalen ta seg av distribusjon og videreføring av prosjektet. Dette samarbeidet og disse plattformene hadde vi ikke i 2019. I dag er Tegn.TV en svært mye brukt kanal innen barnehage, skole og opplæring av døve/hørselshemmede, så filmen vil oppnå en god effekt fordi den vil bli brukt direkte i undervisning/opplæring av målgruppen. Men tallet 150.000 som ble satt som antall personer som prosjektet planlegger å nå, ser vi i dag er urealistisk og er vurdert ut fra tidligere erfaringer med aktualitetsprogrammer på tegnspråk på NRK1 og seertall der (denne typen program fins ikke lengre). Likevel har vi mye bedre rekkevidde mot kjernemålgruppen for prosjektet i dag enn i 2019 på søknadstidspunkt, og prosjektet vil få god effekt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet var en informasjonsfilmserie på norsk tegnspråk med nødvendig etterarbeid, inkludert dubbing av tegnspråklige programledere. Koronapandemien stoppet fremdriften i 2020, men prosjektet kom videre høsten 2021. Opptak var planlagt våren 2022, men programlederne som var rekruttert klarte aldri å finne et tidspunkt der alle kunne filme samtidig. Høsten 2022 måtte produksjonslederen trekke seg grunnet studier. Vi måtte finne nye programledere og ny produksjonsleder. Pga personalmangel grunnet sykdom/fravær med pleiepenger, ble prosjektet satt på pause gjennom 2023. Ingen kostnader påløp i denne perioden. Januar 2024 ble manuset oppdatert for å ta igjen samfunnsutviklingen, og juni 2024 ble opptak endelig gjennomført med nye programledere og ny produksjonsleder som også skulle redigere ferdig serien. Men høsten 2024 brakk han armen, og det var bare han som hadde oversikten på klipp. Mer forsinket etterarbeidet. Tidlig 2025 fikk vi omsider fullført etterarbeidet og levert serien til Tegn.TV for publisering. Vi er svært glade for å endelig fullføre dette prosjektet fullt ut, til tross for at det har vært et av de mest utsatte for uventede hindringer, forsinkelser og uhell.

Resultater og resultatvurdering

Resultatet er en filmserie på 15 episoder om seksualitet, med døve/hørselshemmede som kjernemålgruppe. Programlederne, unge døve/hørselshemmede (15–20 år), har norsk tegnspråk som morsmål og representerer et mangfold i kjønn, alder, seksualitet og etnisk bakgrunn. Manusforfatter Stine Cathrine Hasle, en erfaren pedagog og seksualunderviser, har skrevet for flere prisbelønte undervisningsfilmer, inkludert Emmy-vinnende «Kroppen min eier jeg». Hun formidler komplekse temaer på en engasjerende måte, her gjennom naturlige samtaler på tegnspråk mellom ungdommer. Den språklige og formidlingsmessige kvaliteten er høy. Den tegnspråklige dialogen er kanskje noe av det beste som er fremstilt fram til i dag innen norsk tegnspråkproduksjon, når det gjelder å fremstille naturlige samtaler mellom unge døve med tegnspråk som morsmål. Formen på filmen er enkel; det er innholdet og dialogen som bærer serien. Vi er svært fornøyd med resultatet, og denne filmen vil være en god ressurs for målgruppen.

Oppsummering og videre planer

Tegn.TV viderefører prosjektet gjennom å distribuere og vedlikeholde serien slik at den er tilgjengelig i mange år framover, og samarbeider med bl.a. TV2 Elevkanalen om distribusjon til norsk skole. Elevkanalen når fram til store deler av norsk skole, hvor bl.a døve/hørselshemmede elever går integrert i nærskole og kanskje ikke har kontakt med tegnspråkmiljø. Mens Tegn.TV er mye brukt i barnehager og skoler med døve/hørselshemmede og i tegnspråkmiljøet forøvrig, og når fram til målgruppene som er en del av tegnspråkmiljøet i Norge.

Prosjektleder

Finn Arild Thordarson

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Dårlig hørsel, god seksuell helse!
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
Supervisuell (sosial entreprenør som skaper arbeidsplasser for døve)
Beløp Bevilget
2020: kr 495 000, 2021: kr 465 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
30.12.2024
Status
Avsluttet