Den doble sorgen – besteforeldreseminar

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Besteforeldre som mister barnebarn, har ofte en dobbel sorg, de sørger både over sitt døde barnebarn og over sitt barns smerte. Selv om de ofte er sterkt rammet, får de sjelden tilbud om hjelp. Mange besteforeldre gir viktig støtte til sitt rammede barn/familie. Men kommunikasjonen i storfamilien kan være vanskelig. En del besteforeldre sliter seg nesten ut i forsøket på å hjelpe. De trenger å bearbeide egen sorg og ta vare på seg selv. LUB har tilpasset informasjon og tilbyr likepersonstøtte til besteforeldre, men vi når ikke mange nok. Vi ønsker å hjelpe enda flere som har behov for det.

Målsetting for prosjektet

Støtte og styrke besteforeldre som har mistet barnebarn gjennom: • helgeseminar der de får utveksle erfaringer og lærer om sorg, hvordan støtte sine rammede barn og evt. barnebarn og hvordan ta vare på seg selv • formidling av erfaringer gjennom film, tekst og bilder på lub.no

Målgruppe

Besteforeldre som har mistet barnebarn i dødfødsel, under fødselen, eller i småbarnsalder.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi vil arrangere en seminarhelg for etterlatte besteforeldre på Soria Moria Hotell i Oslo. Fagkonsulent i LUB Line Schrader er prosjektleder med ansvar for markedsføring, påmeldinger, formidling, evaluering og rapportering. To besteforeldrekontaktpersoner sitter i prosjektgruppen: Marit Lie Hermanrud og Toril Brakestad. De har hovedansvar for helgens innhold. På seminaret blir det foredrag, gruppesamtaler, rekreasjon, felles måltider og underholdning. Deltakerne skal lære, utveksle erfaringer og ivareta seg selv. Det blir foredrag av Brakestad og sønn om tapet av barnebarn/barn og livet etterpå. Psykolog Oddbjørn Sandvik skal ha foredrag om sorg og familiesamspill. Her får besteforeldrene kunnskap om og verktøy for god kommunikasjon og gjensidig støtte i storfamilien og verktøy for egenomsorg. Hermanrud skal fortelle fra sin erfaring som besteforeldrekontaktperson. Flere besteforeldrekontaktpersoner vil være med å lede gruppesamtaler. Vi vil lage egen besteforeldreside på lub.no der vi publiserer erfaringer gjennom tekst, film og bilder. Viktige milepæler er planlegging, markedsføring og rekruttering av deltakere, gjennomføring av treffet, publisere erfaringsbank, evaluering og rapportering.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan: Planlegge treffet. Planleggingsmøte i prosjektgruppen. Jan – feb: Markedsføring og rekruttering. Mars: Siste planlegging, evt. tilpasninger basert på ønsker fra deltakere og bidragsytere. Sende ut faktura for egenandeler. April: Gjennomføre seminaret. Sende ut evalueringsskjema. Mai – juni: Lage side på lub.no med erfaringer fra seminaret. Lage reportasje fra treffet. Evalueringsmøte i prosjektgruppen Aug: Skrive sluttrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ønsket å støtte etterlatte besteforeldre med et helgeseminar der de kan utveksle erfaringer, lære om sorg, hvordan støtte sine barn og samtidig ta vare på seg selv. Et mål var også å formidle informasjon for sørgende besteforeldre på lub.no. Målgruppen var besteforeldre som har mistet barnebarn i dødfødsel, under fødselen eller i sped- og småbarnsalder. Mange besteforeldre er hardt rammet, men får sjelden tilbud om hjelp. De gir ofte viktig støtte til den rammede familien, men tar ofte ikke hensyn til seg selv. Kommunikasjonen med familien kan være vanskelig. De har behov for å bearbeide egen sorg. LUB har et frivillig sorgstøttetilbud til besteforeldre med likepersoner, besteforeldrekontaktpersoner. Det er til uvurderlig hjelp, men forholdsvis få ber om slik støtte. Kontaktpersonene har lenge ønsket et treff for besteforeldre. Erfaringene med tidligere treff, sist i 2015, var gode, men få deltok. Derfor utførte vi en en spørreundersøkelse i forkant som viste stort ønske om treff.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi sendte ut evalueringsskjema til deltakerne etter treffet. Svarprosenten var høy (ca. 84%). Alle syntes seminarhelgen var «veldig bra» (95%) og «bra» (5%). De ulike programpostene fikk høy skår. Mange krysset av for at de ble kjent med andre, de opplevde å bli sett og forstått, de tar med seg hjem erfaringer og kunnskap som vil hjelpe i forholdet til familien og/eller i egen hverdag, og de har lært noe nytt om sorg. Mange hadde bare positive tilbakemeldinger, mens flere trakk fram at det var både godt og vondt/tøft/krevende. Vi har etter helgen utvidet informasjonen på lub.no til etterlatte besteforeldre, bl.a. med en reportasje fra seminaret. Vi valgte å ikke filme da foredragene var uegnet til dette, men har formidlet personlige erfaringer i ulike medier som når ut til flere. Særlig verdifullt er det at åtte deltakere er blitt likepersoner i LUB etterpå, de opplevde at likepersonstøtten var god og viktig og ønsker hjelpe andre.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

300

Prosjektgjennomføring/Metode

Helgeseminaret ble planlagt og gjennomført av en prosjektgruppe som besto av prosjektleder Line Schrader (fagkonsulent/redaktør i LUB) og to frivillige besteforeldrekontaktpersoner, Marit Lie Hermanrud og Toril Brakestad. Helgen skulle avholdes i januar 2022, utsatt fra 2021 pga koronapandemien. Prosjektgruppen hadde digitale planleggingsmøter. Vi ønsket et godt sosialt og faglig innhold på helgen, og fikk med oss to dyktige sorgeksperter som vi planla det faglige innholdet sammen med i egne møter. Høsten 2021 ble arrangementet publisert på lub.no og invitasjon sendt på e-post til aktuelle interesserte i LUBs nyhetsbrev. Seminaret ble raskt fulltegnet. På grunn av nytt koronautbrudd og strenge smittevernsregler i januar, ble seminaret utsatt til mai. Dessverre meldte noen seg da av, så vi åpnet påmeldingen igjen. Seminaret ble fulltegnet igjen. Seminaret ble endelig avholdt 13.-15. mai 2022 med 48 deltakende besteforeldre, inkludert fire besteforeldrekontaktpersoner og to av deres ektemenn. På programmet var en blanding av faglige og personlige foredrag, gruppesamtaler, gode pauser og tid til rekreasjon og samtaler, felles måltider og underholdning.

Resultater og resultatvurdering

Vi har nådd målene vi satte oss for prosjektet: Vi har gjennomført helgeseminaret for besteforeldre som har mistet barnebarn. Her fikk de utvekslet erfaringer, lærdom sorg og konsekvenser for relasjoner og om hvordan støtte sine rammede barn, svigerbarn, barnebarn samtidig som de bør ta vare på seg selv og bearbeide egen sorg. 48 besteforeldre deltok. Erfaringer fra seminaret har nådd flere gjennom å bli formidlet på nettsiden lub.no, i medlemsblad, nyhetsbrev og Facebook. Vi fikk mange gode tilbakemeldinger underveis og etter helgen. Evalueringen bekreftet fornøyde deltakere, for mange var det både godt og krevende å delta. De fleste hadde ikke tidligere fått støtte til å håndtere egen sorg og en utfordrende familiesituasjon. Åtte deltakere har etter helgen tatt LUBs kurs i frivillig sorgstøttearbeid og tilbyr nå likepersonstøtte til andre besteforeldre. Vi har også utvidet informasjonen på lub.no til etterlatte besteforeldre, som er nådd ut til mange flere enn seminardeltakerne.

Oppsummering og videre planer

Vi har gjennomført et helgeseminar for etterlatte besteforeldre der de har blitt sett i egen sorg, utvekslet erfaringer, fått kunnskap om sorg, egenomsorg og hvordan de kan støtte sin familie. Tilbakemeldingene er svært gode, dette opplevdes nyttig og viktig. Vi har bygd ut informasjonen om og til besteforeldre på lub.no. Åtte av deltakerne er blitt likepersoner i LUB som støtter andre. De er nå med på å videreutvikle LUBs tilbud til besteforeldre der både lokale besteforeldretreff og nytt landsdekkende seminar er foreslått.

Prosjektleder

Line Schrader

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Den doble sorgen – besteforeldreseminar
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2021: kr 218 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet