Den indre reisen – frisk og døv

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Turmulighetene for døve er begrenset. De har færre samtalepartnere for og under turen. Døve er en del av et lite minoritetsspråklig miljø som lett kan bli marginalisert. I tillegg er det ofte en stor usikkerhet knyttet til «hva skjer om?». Dette fører til at man ofte lar være å legge ut på tur. I TV-programmer om fysisk aktivitet er døve og alle tegnspråkbrukere heller ikke synlig. Pga. de kommunikative utfordringene i en hørende verden er døve i større grad eksponert for psykiske lidelser , slik som depresjon , og vil derfor i større grad være i fysisk aktivitet i naturen.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å få flere døve i fysisk aktivitet i naturen både direkte som en del av gruppen, men også indirekte gjennom dokumentasjonen.

Målgruppe

Den primære målgruppen for prosjektet er 14-16 døve og hørselshemmede mellom 16 og 70

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

16

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Fysisk og mental trening på eget språk, Norsk tegnspråk. Kulminerer med topptur. Den viktigste metoden for prosjektet vil være refleksjon over egen praksis som deles med flere. Til dette vil det både gis informasjon, gjøres erfaringer og ikke minst reflekteres det over egen læring. Vi vurderer om det er mulig å involvere en døvblind i prosjektet. Prosjektet er unik i den forstand at norsk tegnspråk utgjør limet i kommunikasjonen mellom prosjektgruppa, ressurspersonene og selve målgruppa. Ved å kommunisere fritt og uhindret med hverandre på sitt naturlige førstespråk, får brukerne en autentisk opplevelse når det kommer til opplysning, motivasjon og refleksjon over ens egne mentale og fysiske velvære. Denne opplevelsen kan ikke substitueres med tradisjonelle turlag i regi av hørende veiledere og turgrupper, da døves personlig engasjement oftest er begrenset til en mekanisk kommunikasjonsform gjennom en tredjeperson, tegnspråktolken. Et slik prosjekt trenger tid til både organisering, gjennomføring og evaluering. Derfor skal prosjektet starte fra januar 2021 men turene skal ikke gjennomføres før i mai 2021.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 2021 – Mars 2021 Prosjektoppstart. Etablering av styringsgruppen og engasjement av prosjektkoordinator. Rekruttering av deltakere. Mars 2021 – Mail 2021 Praktisk organisering av samlingene og dokumentasjonen. Eventuelt hjemmebesøk hos deltakere. Mai 2021 – Mai 2021 Samling 1 Mai 2021 – Juli 2021 Treningsfasen Juli 2021 Juli/August 2021 Samling 2 Aug 2021 – Des 2021 Prosjektet ferdigstilles, evalueres og analyseres. Sluttrapport skrives.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ønsket å få flere døve i fysisk aktivitet i naturen både direkte som en del av gruppen, men også indirekte gjennom dokumentasjonen. Det ble arrangert 4 samlinger: den første på en helg høsten 2021 der fokuset var hvordan man kan komme i bedre fysisk og psykisk form gjennom bli-kjent, foredrag og tur. I den andre samlingen, en helg i senvinteren 2022 møttes vi igjen og fikk vekk den lange og tunge vinterformen og møtte våren med motivasjonen på topp. Deretter møtte deltakerne til tredje samling på Lom med mål om lang fjelltur og lagbygging. Deretter en fjerde og siste samling i Lom der vi gikk helt til topps og testet ut grensene våre. I mellomtiden fikk deltakerne komme i bedre fysisk form og oppdage turmulighetene i nærområdene sine. Den primære målgruppen for prosjektet er 10 døve og hørselshemmede mellom 16 og 70. Den egentlige målgruppen er likevel alle døve og tegnspråklige i Norge. Våre tall viser at det er cirka 5.000 døve i norge og 25.000 tegnspråkbrukere

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Konklusjonen er som følger: Måloppnåelse i forhold til vårt oppsatte resultat og effektmål: Målsettingen om økt fysisk aktivitet gjennom fysiske samlinger med forskjellige turer, diskusjonstemaer og forelesninger har bedret den psykiske helsen hos deltakerne og er uten tvil oppnådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5000

Prosjektgjennomføring/Metode

Den viktigste metoden for prosjektet var refleksjon over egen praksis som ble delt med andre deltakere. Det gjorde vi på hver samling ved «sjekk-inn» der vi var samlet ved starten og alle fortalte f.eks. hvem de var, deres forventinger, håp og utfordringer. På den måten ble isen kjapt brutt og folk fant hverandre. Så hadde vi «sjekk-ut» samlinger ved slutten av hver samling der deltakerne fikk mulighet til å fortelle hvordan de opplevde helgen, hva de oppdaget, erfarte, lærte og tok seg med videre. Prosjektet er unik i den forstand at norsk tegnspråk utgjør limet i kommunikasjonen mellom prosjektgruppa, ressurspersonene og selve målgruppa. Ved at de fikk kommunisere fritt og uhindret med hverandre på sitt naturlige førstespråk, fikk brukerne en autentisk opplevelse når det kommer til opplysning, motivasjon og refleksjon over ens egne og andres mentale og fysiske velvære.

Resultater og resultatvurdering

Litt om hva vi har funnet ut: – Deltakerne ble motiverte av å delta på samlinger – Forelesninger om psykisk helse var nyttig – Behovet for å samtale med fagperson – Deltakerne følte seg ikke alene om helsen sin på grunn av tegnspråket – Deltakerne blir styrket av å møte andre i lignende situasjoner på eget språk – Den fysiske treningen etter endt prosjekt har økt hos deltakerne – Aktivitetsnivået hos alle har økt – Deltakerne peker på turer, natur, tegnspråk og kommunikasjon som nøkkelen – Den psykiske helsen hos deltakerne har blitt forbedret – Deltakerne har tilegnet seg kunnskap og verktøy til å håndtere utfordringer – Vi har funnet ut at behovet for flere slike prosjekter er til stede. – Vi har erfart at psykisk helse er omfattende og gjelder alt fra friske oppegående døve til døve med ulike utfordringer samt døve med andre begrensinger i tillegg. Ingen er like, men alle trenger individuell støtte på ulike nivåer.

Oppsummering og videre planer

Helt konkret, fra 2023 vil Innlandet Tegnspråkforening og Mjøsa Idrettslag ha vedtaksfestet at vi årlig vil arrangere en langhelg med fysisk aktivitet for å fremme den psykiske helsen hos flest mulig hos våre foreninger i Innlandet og omegn. Alle som ønsker å være med skal få delta på lik linje med våre medlemmer. Det er nok av enorme turmuligheter i vårt eldorado av nasjonalparker, fjell, vidder og skog i Innlandet.

Prosjektleder

Marianne Rasmussen Kolvik

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Den indre reisen – frisk og døv
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2021: kr 559 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
01.09.2022
Status
Avsluttet