Fjernstyring gir behandlingen av hjerneslag i verdensklasse

Ambulansepersonell og lokale sykestuer er nøkkelen til langt bedre behandling av hjerneslagpasienter.

Når man rammes av hjerneslag er tiden det tar til man kommer i behandling avgjørende. Og bor man langt fra sykehus når ulykken rammer vil naturlig nok oddsen ikke være på pasientens side.

I et langstrakt og spredt befolket land som Norge er det derfor behov for å tenke nytt, og nå kan stipendiat Jørgen Ibsen, sammen med sitt forskerteam ha funnet nøkkelen. Den består av opplæring av lokalt helsepersonell og fjernstyring av CT-maskin.

Haster å få diagnose

Forskningsprosjektet «Desentralisert behandling av hjerneslag» har nemlig kartlagt effekten av fjernstyring for å forkorte tiden det tar fra hjerneslaget inntreffer til pasienten får moderne proppløsende behandling, kalt trombolyse.

Hvert år rammes cirka 15.000 nordmenn av hjerneslag. 9/10 er hjerneinfarkt forårsaket av en blodpropp i et av hjernens blodkar. Trombolyse har bedret prognosen til disse pasientene betydelig.

Men behandlingen forutsetter en CT-undersøkelse av hjernen for å utelukke hjerneblødning, og behandlingen må iverksettes senest innen 4,5 timer etter debut av slaget.

– Verdensklasse

Hallingdal sjukestue (HSS) er en underavdeling av Ringerike sykehus og ligger på Ål. Sommeren 2016 ble en CT-maskin installert på HSS og avdelingen tilbyr diagnostikk og akuttbehandling av pasienter med hjerneslag. Reiseveien med ambulanse til Ål forkortes med gjennomsnittlig 60 minutter sammenliknet med Ringerike sykehus for beboerne i området, og behandling av hjerneslag vil kunne starte tilsvarende tidligere.

– HSS har alt av utstyr for å gjøre CT-undersøkelsen. Så fort denne er gjort sendes resultatene til Ringerike sykehus, som tolker disse. Teamene er nå så godt drillet i dette arbeidet at «door to needle» tar under ti minutter, forteller Ibsen.

For å sette det i perspektiv: 40 minutter anses som bra og 30 minutter anses som veldig bra.

– Ti minutter er verdensklasse, forteller Ibsen.

Trener opp ambulansepersonell

Riktignok er dette på dagtid, men det er jo ikke sånn at hjerneslag kunne oppstår i «kjernetid». Dermed har man sett på nye måter å korte ned behandlingstiden på. Løsningen ble å lære opp ambulansepersonell som uansett har døgnberedskap. Ambulansepersonellet har fått opplæring og CT-maskinen kan fjernstyres fra Ringerike sykehus.

– Den fjernstyres via videolink, der bildere overføres til Ringerike sykehus for tolkning. Så vidt jeg vet finnes det ingen liknende modell verken nasjonalt eller internasjonalt for diagnostikk og behandling, sier Ibsen.

Målet med prosjektet er å vise at lokale CT-maskiner kan være livreddende, dersom man sørger for gode samarbeid med spesialisthelsetjenesten andre steder for tolkning av resultatene.

– Jeg tror vi klarer å vise at avstand betyr noe, og ved å løse det på denne måten er man jo med på å lage likeverdige helsetjenester for alle, sier hovedveileder i prosjektet, Christian Hall.

Dam-tur

Høsten 2019 skiftet Stiftelsen Dam navn, og i den forbindelse spurte stiftelsen alle medlemsorganisasjonene om de kunne invitere generalsekretær Hans Christian Lillehagen til et av sine favorittprosjekter.

Norsk forening for slagrammede valgte prosjektet «Desentralisert behandling av hjerneslag» ved Ringerike sykehus – der Lillehagen fikk møte stipendiat Jørgen Ibsen, og se en demonstrasjon av hvordan fjernstyringen av CT-maskinen gjøres.

– Det er veldig imponerende å se hva de har fått til, og ikke minst at de gjennom dette forskningsprosjektet dokumenterer effekten. Veldig mange i Norge bor langt unna sykehus med spesialistkompetanse, men ved å tenke nytt kan man bidra til å redde liv, sier Lillehagen.

Her kan du se alle prosjektene som skal besøkes gjennom Dam-tur:


Søknadssammendrag

Populærvitenskapelig prosjektsammendrag

Hvert år rammes ca. 15000 nordmenn av hjerneslag. 9/10 er hjerneinfarkt forårsaket av en blodpropp i et av hjernens blodkar. Moderne proppløsende behandling, trombolyse, har bedret prognosen vesentlig. Behandlingen forutsetter en CT undersøkelse av hjernen for å utelukke hjerneblødning, og behandlingen må iverksettes senest innen 4,5 timer etter debut av slaget. Norge er et land med spredt befolkning over store geografiske avstander og ofte lang reiseveg til sykehus. Mange slagpasienter kommer av denne grunn for sent til diagnostikk og behandling. Dette medfører for mange større senfølger og høyere dødelighet av slaget, resulterende i nedsatt livskvalitet og økte omkostninger for samfunnet. Behandling av hjerneslag har til nå funnet sted i sykehus. Det er gjort mange tiltak for å bedre den intra-hospitale diagnostikken. Mange sykehus tilbyr CT undersøkelse allerede i akuttmottaket og det er opprettet egne trombolyseteam. Flere pasienter tilbys moderne behandling. Vi ønsker å flytte den akutte diagnostikk og trombolytiske behandling nærmere pasientene. Hallingdal sjukestue (HSS) er en underavdeling av Ringerike sykehus og ligger på Ål. Sommeren 2016 ble en CT maskin installert på HSS og avdelingen tilbyr diagnostikk og akuttbehandling av pasienter med hjerneslag. I kommunene rundt Ål bor det 25000 mennesker og antallet mangedobles i turistsesongen. Reiseveien med ambulanse til Ål forkortes med gjennomsnittlig 60 minutter sammenliknet med Ringerike sykehus og behandling av hjerneslag vil kunne starte tilsvarende tidligere. Vi vil vise at denne modellen for behandling er trygg, effektiv og helseøkonomisk gunstig. Vi vil dessuten vise at et perifert CT / trombolysesenter kan drives i samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjeneste. Vi vil prospektivt inkludere pasienter som undersøkes på HSS med CT under mistanke om akutt oppstått hjerneslag de siste 24 timer. Det vil tilsvarende bli inkludert pasienter i en kontrollgruppe fra kommuner med tilsvarende reisevei uten tilgang til distrikts CT. Gruppene blir sammenliknet med tanke på tidsbruk i akuttfasen og senfølger av slaget både funksjonsmessig, kognitivt og med tanke på grad av depresjon. Inklusjonen forventes å foregå over ca. tre år. Pasientene kontrolleres blindet etter tre måneder ved Vikersund Kurbad. Resultatene vil bli forsøkt publisert i nasjonale og internasjonale tidsskrifter og vil omhandle både medisinske resultater og helseøkonomiske aspekter. Dersom de forventede resultater oppnås vil denne modellen for behandling av hjerneslag kunne brukes i andre perifere områder av Norge.

Sluttrapport

Vitenskapelige publikasjoner og innsendte manuskript (siden oppstart)

Hjerteforum

Prosjektleder

Jørgen Ibsen

Hovedveileder

Christian Hall

Detaljer
Program
Forskning (2017)
Prosjektnavn
Desentralisert behandling av hjerneslag
Organisasjon
Norsk Forening For Slagrammede
Org.ledd
Vestre Viken HF
Beløp Bevilget
2018: kr 710 000, 2019: kr 730 000, 2020: kr 755 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.08.2024
Status
Under gjennomføring