Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Gjennom veiledningstjenesten Diabeteslinjen mottar vi mange spørsmål om kurstilbud for pårørende. Etterspørselen er også stor i lokal – og fylkeslag. Av erfaring vet vi at det er en terskel for pårørende å delta på «fysiske» kurs og møteplasser, og vi tror at et nettkurs vil senke denne terskelen da de kan gjennomføre kurset hjemme. Vi ønsker å utvikle et nettkurs for pårørende til personer med diabetes. I dette nettkurset vil for eksempel fotballtreneren, arbeidskollegaen, partneren eller bestemoren få lære hvordan man skal håndtere ulike situasjoner som oppstår i en diabeteshverdag.
Målsetting for prosjektet
Gi økt kunnskap for pårørende rundt personer med diabetes – og dermed også en tryggere og bedre hverdag for alle med diabetes.
Målgruppe
Nettverket rundt personer med diabetes.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
150000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
I 2017 inviterte vi inn ulike brukergrupper bestående av tillitsvalgte, helsepersonell og pårørende. Vi kartla hvilke behov og ønsker det er for fremtidige kurstilbud i Diabetesforbundet. En ytterligere spissing av behovene i innholdet i nettkurset blir til etter innspill fra brukergruppa underveis i utviklingen av kurset. Nettkurset skal ta opp vanlige reaksjonsmønster og atferd hos den enkelte med diabetes og for dens pårørende. Aktuelle spørsmål som vil bli tatt opp er bl.a. hvordan kan jeg være en god pårørende i ulike hverdagssituasjoner, hvordan forholde oss til skam, tabu, motivasjon og myter knyttet til sykdommen. Del 2 av nettkurset vil være et webinar med «åpen linje» inn til ekspertpanelet. Dette for å gjøre tilbudet mer levende og for at kurset skal få mer krydder.
Fremdriftsplan for prosjektet
2018-2019: August: Oppstart prosjektgruppe.August-oktober:Utvikling av e-lærings modul.September-desember:Utvikling av manus,dreiebok og regi film/nettkurs. Desember: Faglig kvalitetssikring. Januar:Filminnspilling forarbeid og gjennomføring. Februar:Redigering, klipping og ferdigstilling av filmer. Mars-april:Ferdigstille nettkurset i sin helhet. Mars-april:Utvikling av nettannonse. Mai:Promotering og lansering. Juni:Oppsummering/etterarbeid
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Det å leve med diabetes er en kompleks sykdom og krever mye av den som har diagnosen. Dette kan gi utfordringer for dem som er i nettverket rundt. Det er derfor viktig at også de som kjenner noen med diabetes får tilstrekkelig kunnskap for å ha trygghet og for å skape trygghet. Prosjektets målsetting er å gi økt kunnskap til de som kjenner noen med diabetes – og dermed en tryggere og bedre hverdag for alle med diabetes. Målgruppen er nettverket til personer med diabetes som står for sin egen behandling av sykdommen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Med prosjektet ønsket man å øke kunnskapen til de som kjenner noen med diabetes slik at de står sterkere rustet som støttespiller til den som har diabetes. Målet var også å skape et produkt som har lang levetid. Alle som gjennomfører nettkurs, blir invitert til å gi sine tilbakemeldinger på kurset via et enkelt spørreskjema. Tilbakemeldingene fra spørreundersøkelsen er svært positive. Det som går igjen i svarene, er at brukerne opplever kurset som informativt og enkelt å forstå. Her er en av tilbakemeldingene: «Viktig kunnskap formidlet på en lett forståelig måte. Dette kurset var kjempebra!!» Med bakgrunn i tilbakemeldingene vi har fått vil jeg si at målet om å øke kunnskapen hos målgruppen slik at de står sterkere rustet og føler seg trygge er nådd.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
6233
Prosjektgjennomføring/Metode
For at prosjektet skulle treffe målgruppa og for at vi skulle nå målene som var satt var det helt nødvendig å starte med å gjøre en del kartlegginger. For å kartlegge behovet til målgruppa ble det brukt to metoder. En spørreundersøkelse ble sendt til målgruppen og en gjennomgang av spørsmål til Diabeteslinjen ble gjort. Parallelt med dette prosjektet dukket det opp et annet «nettkurs-prosjekt» i organisasjonen. Vi så det derfor som hensiktsmessig å samarbeide om å etablere en felles nettkursplattform slik at Diabetesforbundet fremover kan ha en brukervennlig og god plattform for videre nettkursutvikling. Dette gjorde at prosjektet fikk et noe lengre forløp, enn først planlagt. Nettkurset er godt faglig forankret – pedagogisk, helsefaglig og kommunikativt. Pedagogisk medarbeider, diabetessykepleiere og kommunikasjonsrådgivere har både vært med i utarbeidelsen av nettkurset og også kvalitetssikret det. Like viktig har det vært å få inn brukerstemmen. Brukere har vært med fra start til slutt og var helt avgjørende for å kvalitetssikre nettkurset i sluttfasen.
Resultater og resultatvurdering
Vi har hatt god oppslutning rundt kursene og webinaret. 3 717 sidevisninger (Type 1), 2 388 sidevisninger (Type 2) og 128 deltok på webinar. Det betyr at vi har nådd ut til mange som kjenner noen med diabetes. Vi ønsket også å synliggjøre kurset via kommuner, frisklivssentraler og andre organisasjoner. Pga. covid-19 har arbeidskapasiteten vært begrenset, og vi har ikke klart å dekke dette tiltaket tilfredsstillende nok. Så dette er et mål vi må jobbe med i tiden fremover.
Oppsummering og videre planer
Dette har vært et lærerikt og verdiskapende prosjekt for alle involverte. Vi har lært mye om målgruppa og om nettkurs som informasjonsplattform. Dette er et prosjekt som skal og kommer til å leve lenge. Diabetesforbundet satser på nettkurs fremover da vi ser at dette er en fin måte å formidle kunnskap og informasjon på. Kursene i dette prosjektet vil derfor bli løftet og synliggjort av denne satsningen.