Dialyse – hjemme best?

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Både LNT og helsemyndighetene ønsker at flere skal få hjemmedialyse, noe som vil gi helsemessige, velferdsmessige og samfunnsøkonomiske gevinster. Helse- og omsorgsdepartementets mål er 30 % i hjemmedialyse. Pr. 31.12.2016 var andelen 18,9 %. Én av årsakene til den lave andelen kan være mangel på kunnskap hos pasientene om hva hjemmedialyse innebærer. Helsepersonell etterspør en brosjyre som et hjelpemiddel når pasienter skal informeres om dialyseform. Mange av de nyresyke er eldre som ikke er like fortrolig med elektroniske medier som yngre. En brosjyre vil være hensiktsmessig for disse.

Målsetting for prosjektet

Spre informasjon om hjemmedialyse til målgruppen, både gjennom å dele ut brosjyrer til personene i målgruppen og til helsepersonellet som skal informere pasientene om ulike dialyseformer. Langsiktig mål: flere i hjemmedialyse

Målgruppe

Pasienter som får eller skal få dialysebehandling.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1200

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Samle inn fakta om dialyseformene (litteraturstudie) og få innspill fra bruker(e). Utarbeide tekstutkast. Tekstgjennomgang av dialysepasient(er), ev. også av pasienter som skal velge dialyseform, for kvalitetssikring av innholdet. Tekstgjennomgang av nyrelege for medisinsk kvalitetssikring. Layout og trykking av brosjyre. Distribusjon av brosjyren ved hjelp av tillitsvalgte i LNT på landets nyreskoler. (Tillitsvalgte i LNTs fylkeslag deltar allerede på nyreskolene med informasjon om LNT.) Distribusjon av brosjyre til helsepersonell ved nyrepoliklinikker, dialyseavdelinger, lærings- og mestringssentre, gjennom utsendelse fra LNT sentralt. (På dialyseavdelinger hvor LNT har besøkstjeneste, vil besøkere levere brosjyren til avdelingens helsepersonell.) Publisering på LNTs nettsider og Facebook-side. Omtale i medlemsbladet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan.-feb. 2018: ansette prosjektleder (timebasis), etablere prosjektgruppe Feb.-mars 2018: innhente fakta og innspill fra bruker(e) April-mai 2018: skrive tekstutkast Mai-juni 2018: kvalitetssikring ved brukere og nyrelege Juli-aug. 2018: tekstoppretting/korrekturlesing Sep.-okt. 2018: layout, trykking, distribusjon (inkl. nettside og Facebook) Nov.-des. 2018: evaluering, sluttrapport Fortløpene omtale i medlemsblad, hjemmeside, Facebook

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Antallet pasienter som går i dialyse i Norge har økt betydelig de siste årene. Den ferskeste statistikken fra Norsk nyreregister viser at det ved inngangen til 2019 var 1609 pasienter som gikk i dialyse. Det er en økning på 67,6 prosent fra 2005 – da det var 960 dialysepasienter i Norge. Andelen som gjennomfører behandlingen hjemme har ligget rundt 15 prosent de siste 20-25 årene. Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT) har i flere år jobbet for å sikre at flere får tilbud om hjemmedialyse. Det overordnede målet med dette prosjektet var å bidra til at flere pasienter vil vurdere hjemmedialyse. Dette ville vi oppnå gjennom å utarbeide en brosjyre som effektivt gir en innføring i hva hjemmedialyse innebærer, samt hvilke fordeler metoden kan gi. Målgruppen er dialysepasienter og pasienter som etter hvert skal i dialysebehandling, samt helsepersonell som er involvert når dialyseform skal velges.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Brosjyren er allerede bestilt av flere dialyseavdelinger i landet, i tillegg til at den er blitt distribuert av flere av foreningens tillitsvalgte. Et kortsiktig mål er nettopp å spre den rundt på relevante arenaer. Innholdet i brosjyren er kvalitetssikret av Nyremedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, hvilket gjør at vi med trygghet kan si at prosjektet har resultert i en brosjyre med faglig forankret innhold. I tillegg har den blitt sendt «på høring» til erfarne hjemmedialysepasienter og dialyseavdelingen ved Akershus universitetssykehus. Prosjektets langsiktige mål er at brosjyren kan bidra til at en større andel av landets dialysepasienter velger hjemmedialyse. Det er det umulig å påpeke noen direkte årsakssammenheng mellom brosjyrens inntog og antallet pasienter i hjemmedialyse i fremtiden. En økning i andelen pasienter som utfører behandlingen hjemme vil imidlertid kunne bli en indikator på måloppnåelse.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

0

Prosjektgjennomføring/Metode

I startfasen jobbet prosjektleder med å skaffe seg en oversikt over relevant kildegrunnlag. Ettersom brosjyren skal gi en innføring i hjemmedialyse, fant prosjektleder det naturlig å vektlegge noen få, trygge kilder. Brosjyren skal ikke komme med noen ny informasjon, men presentere eksisterende, essensiell informasjon på en effektiv måte. På bakgrunn av dette skrev prosjektleder et fyldig utkast som ble sendt til ansatte ved Nyremedisinsk avdeling ved Ullevål. Etter en rekke omganger fram og tilbake mellom LNT og Nyremedisinsk avdeling, krympet innholdet til en konsentrert brosjyre på 12 sider som forteller det viktigste om hjemmedialyse. Dette innebærer teknisk innføring, metodiske fordeler, elementer å være oppmerksom på, samt informasjon om opplæring og hvilke varianter av hjemmedialyse som finnes. Parallelt med dette arbeidet jobbet prosjektleder med å innhente bilder og illustrasjoner som effektivt viser prinsippene ved hjemmedialyse.

Resultater og resultatvurdering

Innholdet i brosjyren er kvalitetssikret av Nyremedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, hvilket gjør at vi med trygghet kan si at prosjektet har resultert i en brosjyre med faglig forankret innhold. I tillegg har den blitt sendt «på høring» til erfarne hjemmedialysepasienter og dialyseavdelingen ved Akershus universitetssykehus. Sistnevnte er ledende i landet med tanke på andel pasienter i hjemmedialyse. Brosjyren har mottatt gode tilbakemeldinger både fra pasienter og fagfolk. Prosessen har vært lærerik for prosjektleder, som er ansatt i LNT, som nå har tilegnet seg mye kunnskap om hjemmedialyse. Det er nyttig for sekretariatet å ha god oversikt over et tema som har så stor relevans for våre medlemmer.

Oppsummering og videre planer

Prosessen har vært lærerik. Ved stadig å gjøre prioriteringer av hvilket stoff som skulle bli med videre fra hvert utkast, har brosjyrens innhold gått gjennom mange filtre. Det har gjort at det er den viktigste informasjonen som står igjen til slutt. Forhåpentlig vil denne brosjyren inngå som en del av beslutningsunderlaget i valget av dialyseform for en rekke pasienter i fremtiden. Veien videre blir å sørge for at brosjyren når ut til målgruppen. Det vil si landets sykehus og dialyseavdelinger. LNTs medlemmer. LNT informerer om brosjyren i egne kanaler.

Prosjektleder

Jon Anker Lisberg Sarpebakken

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Dialyse – hjemme best?
Organisasjon
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Beløp Bevilget
2018: kr 105 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.06.2019
Status
Avsluttet