Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Oslo kommune ønsker å få på plass et lavterskel klageorgan for rasisme og diskriminering. De inviterte en rekke organisasjoner til en workshop i Rådhuset, og inviterte så Norsk Folkehjelp og Antirasistisk Senter til et erfaringsseminar i Rotterdam i Nederland. Norsk Folkehjelp ønsker i samarbeid med Antirasistisk Senter og Skeiv Verden å bistå Oslo kommune i opprettelsen av et slikt organ, og vil ut fra denne piloten arbeide for at Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken utvikles til et landsdekkende tilbud ala Konfliktrådet.

Målsetting for prosjektet

Målet er at den utsatte får sine rettigheter ivaretatt og føler at en form for rettferdighet er oppnådd. Å oppleve rettferdighet er vesentlig for menneskers fysiske og psykiske helse. En ubearbeidet følelse av urettferdighet vil motsatt kunne forplante seg som både fysisk og psykisk sykdom.

Målgruppe

Alle som mener seg utsatt for rasisme, diskriminering, hatefulle ytringer eller hatkriminalitet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Norsk Folkehjelp, Antirasistisk Senter og Skeiv Verden vil sammen drive pilotprosjektet. Videre vil vi invitere Konfliktrådet, LDO, Diskrimineringsnemnda og Politiet til å delta i en samarbeidsgruppe. I prosjektperioden vil vi gå i dialog med Norges Handikapforbund og andre relevante organisasjoner, og vi vil samarbeide med Oslo kommune der dette er nyttig for prosjektet. Senere også andre kommuner der det er ønskelig å etablere lignende klageorganer. Metoder i prosjektet vil være: • Rådgivning • Sortering av saker til Politiet, LDO, Diskrimineringsnemnda, Konfliktrådet eller Meglingsbenken • Megling på en fysisk benk • Kurs i å gjenkjenne diskriminering; kombinasjon av foredrag og gruppeøvelser • Undersøkelsespatruljer • Føre statistikk Vi vil også arbeide for å få til en landsdekkende ordning ala Konfliktrådet

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1 vil bestå av utvikling av en pilot i Oslo kommune I senere søknader: År 2 videreføring i Oslo og utvidelse til en annen kommune + flere samarbeidsorganisasjoner inn År 3 videreføring og utvidelse til flere kommuner + arbeide for en landsdekkende ordning Se søknad for mer detaljert plan for gjennomføring

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Rasisme og diskriminering er et voksende problem, og ferske studier viser at det er klar sammenheng mellom opplevd diskriminering og psykisk helse. På bakgrunn av dette, og etter initiativ fra Oslo kommune, ble «Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken – DiMe» etablert høsten 2018. Som et lavterskel rettshjelptilbud i rasisme og diskrimineringssaker, og et supplement til det etablerte systemet med Likestillings- og diskrimineringsombud, politi og Konfliktråd, skal DiMe fange opp personer som faller gjennom det etablerte systemet og sikre at de føler seg sett, hørt og tatt på alvor når de melder fra om opplevd rasisme og diskriminering. Målgruppen for DiMe er personer i Oslo som opplever hatefulle ytringer, hatkriminalitet og diskriminering. Vi har et særlig fokus på barn, unge og unge voksne med minoritetsbakgrunn samt personer i risikosonen for sammensatt diskriminering som for eksempel skeive med innvandrerbakgrunn eller innvandrere med nedsatt funksjonsevne ol.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi forventet ikke stort sakstilfang ved oppstart, da det er tidskrevende å opparbeide tillit samt bli kjent blant miljøer og nettverk som et tilbud som kan benyttes. Vi har derfor i startfasen fokusert på utvikling av brosjyrer og materiell samt brukt mye tid på oppsøkende virksomhet. Effektmål om at «den utsatte får sine rettigheter ivaretatt og føler at en form for rettferdighet er oppnådd» erfarer vi at vi har lykkes med hva gjelder henvendelsene som har kommet til DiMe. En av tilbakemeldingene vi fikk, var at «selv om jeg ikke vil vinne en sak om rasisme i retten fordi jeg ikke har bevis for det jeg har opplevd, setter jeg så pris på at dere snakket med meg og trodde på meg. Det var godt.» Slike tilbakemeldinger gir oss tro på at vi med vår bistand og tilstedeværelse kan hjelpe enkeltpersoner med å føle en slags rettferdighet når de har opplevd urett, som vi igjen kan bare anta vil være positivt for den psykiske helsen til den det gjelder.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1200

Prosjektgjennomføring/Metode

I 2019 har vi fokusert på tre grunnleggende innsatsområder for prosjektgjennomføringen. For det første har det vært avgjørende å etablere gode samarbeidsformer mellom de fire partnerorganisasjonene i DiMe, i tillegg til å etablere rutiner og profesjonalitet rundt selve tiltaket. For det andre er markedsføring av DiMes tilbud avgjørende for vår eksistens. Metoden vi har brukt så langt for markedsføring av DiMe, er å utvikle egen design og logo, distribuert informasjonsmateriell, laget Facebook-side, i tillegg til å kontakte og invitere oss til en rekke relevante nettverk og aktører på området. Vi har avholdt kurs til målgruppen og de som jobber tett med målgruppen, om «hvordan gjenkjenne diskriminering» og «hatkriminalitet», samt deltatt på flere arrangementer hvor vi har nådd ut med informasjon om DiMe til et stort antall personer innenfor målgruppen. For det tredje har vi bestrebet oss på å behandle de sakene som kommer inn på en god måte slik at de som henvender seg føler seg ivaretatt og sett. Vi tar oss god tid i møte med personene som henvender seg til oss, og bidratt til reflekterte og samtidig støttende samtaler om vesentlige juridiske aspekter og sider ved saksforholdet.

Resultater og resultatvurdering

Vi er svært fornøyd med arbeidet som er nedlagt i rapporteringsåret. Intenderte aktiviteter ble gjennomført, med noen få unntak, og samarbeidet organisasjonene imellom har tatt god form. Vi har etablert dialog og samarbeid med en rekke aktører som arbeider på tilgrensede områder som det er naturlig å samarbeide med. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at DiMe er et etterlengtet tilbud. Vi mener at opprettelsen av DiMe har hatt og vil ha stor verdi for personene bak mørketallene innenfor rasisme og diskriminering. Vi får mange tilbakemeldinger fra personer som har benyttet våre tjenester at de er svært takknemlige for å ha et sted å henvende seg når de ikke vet om de egentlig har blitt utsatt for urett, eller når de ikke vet hvordan de skal gå videre med en sak. Tilbakemeldingene vi får fra brukerne bekrefter for oss hvor viktig et lavterskeltiltak som DiMe er. I 2019 har vi registrert 60 enkelthenvendelser, 350 kursdeltakere og 800 Facebook-følgere.

Oppsummering og videre planer

DiMe vil fortsette tilbudet i 2020. Frem til nå har vi mottatt prosjektbaserte midler, men jobber mot å etablere DiMe som en fast ordning med tilskudd av driftsmidler. Vi vil på sikt utvikle DiMe som en selvstendig virksomhet og i første omgang planlegger vi å samlokalisere oss i egne lokaler. Dersom økonomien strekker til, planlegger vi også å utvide med to stillinger slik at vi kan styrke den administrative delen av DiMe i tillegg til den oppsøkende delen for økt sakstilfang. Tiltaket er ikke bare nyttig for Oslo kommune, men vil kunne har overføringsverdi til alle byer/kommuner i Norge.

Prosjektleder

Åsa Sellevoll Hebnes

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2019: kr 460 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2019
Status
Avsluttet