Dokumentarfilm om hjerneabscess

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Våren 2023 ble min samboer akutt innlagt på sykehus med det som viste seg å være en hjerneabscess. I løpet av innleggelsen gikk hun igjennom operasjon og 2 måneder lang intravenøs antibiotikabehandling. Det var en skremmende og usikker tid, og vi hadde naturligvis et stort behov for å vite mer om diagnosen. Men det skulle vise seg at det var svært lite informasjon å få. På eget initiativ tok vi kontakt med overlege og professor Bjørnar Hassel som hadde forsket på hjerneabscesser i mange år. Han var svært behjelpelig og forklarte mer om diagnosen, prognosen og rehabiliteringen. Det var avgjørende, både for min samboer som pasient og meg som pårørende, å få mer informasjon for å kunne bearbeide inntrykkene sykdommen hadde satt, og forstå hva vi kunne forvente av hverdagen etter innleggelsen. Og det er nettopp dette som er grunnlaget for mitt ønske om å lage en dokumentarfilm om hjerneabscess. Pasienter og pårørende må få tilgang til den samme informasjonen som vi fikk, slik at alle som rammes av dette i framtiden også kan få noe mer håndfast å forholde seg til under og etter behandling. Målet med en slik dokumentarfilm er å distribuere den på ulike helserelaterte nettsider slik at alle som søker på diagnosen enkelt finner den – og får mer forståelse og trygghet rundt diagnosen.

Aktivitet/tiltak/metode

Gjennomføringen av dette prosjektet skal bestå av 3 faser. 1. Den første vil være innhenting av kunnskap og manus-utvikling. Her blir filmens struktur og innhold kartlagt, og nødvendige fagpersoner og andre bidragsytere kontaktes / inkluderes. 2. Den andre er selve filmproduksjonen, være seg opptak og etterarbeid basert på planleggingsfasen. 3. Den tredje er distribusjon. Her skal alle potensielle distributører kartlegges og kontaktes, og deretter sikre at filmen blir tilgjengelig for målgruppen. Hovedmålgruppen er primært pasienter og pårørende. Sekundær målgruppe er helsepersonell og forskningsmiljøer. Øvrig målgruppe er befolkningen generelt. Prosjektet skal evalueres på følgende vis, 1. Dokumentarfilmens kvaliteter. Her skal fagpersoner gis anledning til å komme med tilbakemeldinger på fagstoffet. I samarbeid med nevrolog og forsker Bjørnar Hassel og Hjernerådet blir det satt sammen en gruppe fagpersoner innen hjerneforskning som får tilgang til å evaluere manus, førsteutkast og ferdig film. I tillegg vil det bli satt sammen en gruppe filmfaglige samarbeidspartnere som får anledning til å gi tilbakemelding på dramaturgi og filmtekniske kvaliteter i de samme fasene. Dette sikrer at filmen både har høy faglig verdi, og at den formidler informasjonen på en engasjerende måte. 2. Distribusjon. Etter at den har vært tilgjengeliggjort i 12 måneder skal tilbakemeldinger fra brukere og visningstall være med å danne et bilde på hvordan funksjon den har hos målgruppen. Data fra dette skal danne grunnlaget for videre strategi for distribusjon. Det vil ikke være deltagere til en studie i dette prosjektet. En sannsynlig utfordring er å sørge for at filmen dukker opp når man foretar søk etter ‘Hjerneabscess’. Her skal Hjernerådet bistå med egne kanaler og samarbeidspartnere slik at filmen distribueres i relevante kanaler som allerede har etablerte kontaktflater på nett. Her skal aktuelle søkeord knyttes opp mot filmen for å sikre at den blir prioritert i søkemotorene.

Antall deltakere

0

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Som pårørende til noen som har blitt rammet av hjerneabscess kan jeg med egen erfaring si at en slik dokumentarfilm ville hatt stor betydning for oss, og annen nær familie, da min samboer var under behandling. Både for å forstå sykdommen bedre, og å bearbeide inntrykkene som setter seg. Diagnosen er ukjent for de fleste. På samme måte som vi gjorde er det svært nærliggende å tro at mange søker etter mer informasjon på Google, YouTube og andre tilgjengelige søkemotorer når diagnosen har blitt stilt. Pr. dags dato har jeg erfart at slike søk fører til relativt lite informasjon. Her vil en slik dokumentarfilm være utrolig nyttig å få tilgang til, fordi den vil kunne formidle svært mye av det som pasienter og pårørende etterstreber å vite på en effektiv, seriøs og forståelig måte. Å se intervjuer hvor leger, kirurger, forskere, tidligere pasienter og pårørende snakke om temaet vil være utrolig engasjerende og informerende på samme tid. Diagnosen og behandlingen er også en stor påkjenning på kroppen for pasienten, slik at det å lese er svært krevende i seg selv. Det er mye lettere for personer i en slik situasjon å få informasjonen gjennom en film enn å måtte konsentrere seg. I tillegg kommer filmen til å være et nyttig verktøy for helsetjenesten for å formidle oppdatert kunnskap på området. Det gjelder både de relevante miljøene, studiersituasjoner og øvrig. Den skal bli tilgjengeliggjort for sykehus, universiteter og skoler slik at den kan direkte brukes i opplæringssituasjoner.

Plan for gjennomføring

Gjennomføringen vil skje i 3 deler, 1. Pre-produksjon. Prosjektleder Johnny Dahle, Hjernerådet og fagansvarlig Bjørnar Hassel vil holde et oppstartsmøte for å skissere ut prosjektet. Her blir både formaliteter og rammer for innholdet satt. Deretter blir manuset utarbeidet den første måneden. Ved låst manus utvikles øvrige produksjonsdokumenter. Dette har også en ramme på en måned. Samtidig som dette vil også ønskede bidragsytere foran og bak kamera kontaktes. I tillegg vil ønskede distributører kontaktes for å holdes informert om prosjektet i god tid før ferdigstilling. Når alle formaliteter er på plass låses pre-produksjon. 2. Produksjon. Første del av produksjon er opptak. Rammen til dette vil også være satt til en måneds tid. Det vil ikke si at det skal gjøres opptak i 30 dager i strekk, men at opptak blir lagt til passende datoer i løpet av denne måneden. Andre del av produksjon er etterarbeid. Dette inkluderer klipp, lydarbeid, fargearbeid, grafisk arbeid, animasjoner, teksting og mastering. Dette deles opp i 2 faser. Den første fasen er et såkalt grovutkast. Her vil den dramaturgiske strukturen settes slik at alle bidragsytere kan se om filmen vil fortelle hva man ønsker. Det settes av en måneds tid til ferdigstilling av grovutkast. Når denne er godkjent i alle ledd låses klippen for finpuss av lyd og bilde. Dette vil også ha en ramme på en måneds tid. Filmproduksjonen anses å være ferdigstilt når dette er gjennomført. 3. Distribusjon. Her vil alle distributører få tilsendt filmen for at den skal tilgjengeliggjøres på de ulike nettsidene. Om dette i praksis er en YouTube-link eller annen videostreaming-tjeneste vil kartlegges senere, men det vil være fokus på at løsningen er langsiktig. Dette arbeidet vil ha en ramme på 2 måneder.

Prosjektleder

Johnny Dahle

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Dokumentarfilm om hjerneabscess
Organisasjon
Hjernerådet
Beløp Bevilget
2024: kr 240 000, 2025: kr 160 000
Startdato
02.09.2024
Sluttdato
28.02.2025
Status
Under gjennomføring