Døv på arbeidsplassen – hva gjør jeg?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Arbeidslivet blir tøffere. Kommunikasjon, eller snarere mangel på sådan, er en spire til mange unødvendige problemer på arbeidsplassen – problemer som vi mener med letthet kunne vært unngått med enkle virkemidler. Men uten kunnskap hos døve og andre involverte er det vanskelig å løse problemene. Sakene vi har sett de senere årene har ofte vært kompliserte og selv erfarne advokater og dommere sliter med å se de egentlige problemstillingene og løsningene. Dette er ofte fordi fagfolk mangler kunnskap om døve og hvilke løsninger som finnes.

Målsetting for prosjektet

At partene i arbeidslivet skal finne løsninger forutsetter de har kunnskap om hvordan de kan løse utfordringene de står ovenfor. Omkostningene er langt mindre dersom vi kan redusere konflikter i forkant fremfor å rydde opp i etterkant.

Målgruppe

Målgruppen er døve i arbeid men også arb.giv., kollegaer og offentlige instanser vil ha nytte av filmen samt fagfolk som jobber med døverelaterte arb.tvister.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

80000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet er casebasert og vil dramatisere de mest vanlige problemstillingene for deretter å introdusere løsningen. Filmen skal gjennomføres på tegnspråk. Vi vil foreta grundige juridiske utredninger for å kvalitetssikre informasjonen som gis. Det vil være behov for tverrfaglig kompetanse i utviklingsfasen for å sikre at informasjonen har høy kvalitet. Dette er nødvendig for å oppnå ambisjonen om at disse filmene bl.a. skal benyttes av offentlige instanser som domstolene og i opplæringsøyemed ved skoler. Vi vil legge stor vekt på å gjøre filmen kjent og tilgjengelig for målgruppen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Research og manus tenkes gjennomført i perioden september til desember. Parallelt vil det også foregå produksjon i perioden november til juni året etter. Til slutt skjer postproduksjon og tilgjengeliggjøring innen før sommerferien 2018. Se produksjonstrinn i prosjektsøknaden.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen for prosjektet er å lage en informasjonsfilmpakke om hvordan det fungerer med døv/hørselshemmet arbeidstaker på en arbeidsplass. Målgruppen er døve/hørselshemmede, arbeidsgivere, hørende kollegaer og offentlige instanser. Filmen har blitt publisert gratis på tegn.tv, og videre planer går ut på at filmen fortsatt skal være til nytte for målgruppen ved for eksempel at filmen blir brukt på kurs eller informasjonsmøter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I og med at filmen har blitt produsert og publisert, har prosjektet oppnådd sitt formål, som er å lage en film. Filmen ble lansert den 23. august 2019, og har siden vært tilgjengelig gratis for alle gjennom http://tegn.tv. Det er for tidlig å kunne si noe om resultatet og betydningen filmen har fått for målgruppen, men aktiviteten på sosiale medier, herunder Facebook, tilsier at vi har nådd en del. Dessuten har filmen allerede blitt brukt som kursmateriale av prosjektgruppen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

8000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi fulgte den opprinnelige framdriftsplanen som bestod i fire trinn. Det første trinnet består av research og utvikling av manus hvor advokat René Stub-Christiansen utarbeidet manuset. Det andre trinnet går ut på produksjon, og her gikk arbeidstiden til planlegging med tanke på design og oppbygning. Dessuten ble det gjennomført opptak samt redigering av opptak. Trinn tre blir kalt for postproduksjon, og her ble ferdigredigert materiale bearbeidet samtidig som det ble foretatt lydarbeid, fargekorrigering, teksting og dubbing. Dette ble gjort av Supervisuell. Imidlertid tok dette trinnet lenger tid å gjennomføre slik at prosjektet ble forsinket med et år. Årsaken til dette er at Supervisuell på samme tidspunkt hadde mye annet å gjøre samt noe sykdom. Det siste og fjerde trinnet, markedsføring og distribusjon, er også gjennomført. Filmen ble lagt ut på http//tegn.tv, og dette ble delt på både Stub-Christiansen Advokatfirma, Supervisuell og Norges Døveforbund sine Facebook-sider i august 2019.

Resultater og resultatvurdering

Det er for tidlig å kunne si noe om resultatet og betydningen filmen har fått for målgruppen, men aktiviteten på Facebook kan si noe om hvordan filmen har blitt spredt i sosiale medier. Som tidligere nevnt har filmen blitt lagt ut på Advokat Stub-Christiansen, Supervisuell og Norges Døveforbund sine Facebook-sider via en lenke til http//tegn.tv, og dette har ført til at til sammen 170 har likt innleggene, 34 som delte innleggene og 8 332 som har sett disse. Vi kan ikke regne med at 8 300 har sett filmen, men dette gir en indikasjon på hvor mange vi har nådd. Prosjektet har allerede blitt nyttig for prosjektgruppen også. Advokat René Stub-Christiansen har arrangert et kurs kalt «Audisme på arbeidsplass» og brukte filmen i denne forbindelse. Stub-Christiansen er nå i dialog med Conrad Svendsen Senter, som er en del av stiftelsen Signo, om å ha kurs hos dem hvor denne filmen er en del av kursmaterialet.

Oppsummering og videre planer

Filmen er primært laget for å nå døve som ønsker informasjon om hvordan de skal håndtere noen utvalgte situasjoner som oppstår på arbeidsplassen. Formålet anses oppnådd ved at filmen er gjennomført i tråd med prosjektbeskrivelsen. Vi har utelukkende fått positive tilbakemeldinger. Filmen vil være tilgjengelig for alle som ønsker å se den og filmen vil også fortsatt være bruk i kurs om audisme og vil fortsatt benyttes som kursmateriell en tid framover.

Prosjektleder

René Stub-Christiansen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Døv på arbeidsplassen – hva gjør jeg?
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
Stub-Christiansen advokatfirma AS
Beløp Bevilget
2017: kr 599 000
Startdato
31.08.2017
Sluttdato
29.06.2019
Status
Avsluttet