Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Dette verktøyet brukes i andre land i Europa og fungerer veldig bra. Men for at dette skal fungere i Norge må teknologien tilpasses og utvikles for å tåle nordnorske forhold som vind, snø og kulde. Den spanske produsenten, i samarbeid med sin samarbeidspartner i Stavanger, ønsker å bruke Norsk Folkehjelp Midt-Troms som utvikler og sluttbruker for dette prosjektet. Valget av oss er basert på vår innovative tankegang i kombinasjon med vår store gjennomføringsevne i lignende prosjekter.
Målsetting for prosjektet
Målet med dette prosjektet er å redde flere liv. Vi mener at vi, og dette prosjektet, har forutsetningene for å gjøre akkurat det. Et annet mål at vi i Norsk Folkehjelp skal fortsette å utvikle redningstjenesten med å implementere ny teknologi i søk etter savnede.
Målgruppe
Målgruppen er personer som, av en eller annen grunn, er savnet og har behov for å bli funnet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet baserer seg på å utvikle et søkeverktøy der en drone flyr over bakken og tar imot signaler fra mobiltelefoner. Dette kan gjøres på to måter, passivt og aktivt. I en passiv modus vil dronen ta inn alle signaler i mobilnettet og plassere disse i et kart. Det er begrensninger med denne modusen i bynære strøk, der det er mange signaler. Dog vil dette fungere bedre i større områder, dvs turområder, skog og mark. Hvis vi er på oppdrag for Politiet, en SAR-operasjon (Search and Rescue) der vi søker etter en savnet person, vil kunne få et såkalt IMSI eller IMEI-nummer (Mer info om dette i vedlagt beskrivelse.) Disse numrene får Politiet hos teleoperatøren, eller fra pårørende, og brukes i dag til å triangulere posisjon via telemaster. Dette viser seg stadig til å være vanskelig i områder med få telemaster. Med disse numrene kan vår drone søke i en aktiv modus, altså søke etter den spesifikke mobiltelefonen, og kan resultere i å finne den savnede personen vi leter etter.
Fremdriftsplan for prosjektet
September 2021 – Innkjøp av utstyr Oktober 2021 – Allerede her starter fasen med å tilpasse alle komponenter til norske forhold. November 2021 – Spesifikk opplæring på det nye utstyret fra produsent. Desember 2021 – Starten på den selvstendige utviklingen der vi jobber opp mot produsent om å tilpasse det som er nødvendig for å operere i norske forhold. Samtidig som vi lærer oss kapasitetene og utfordringene med dette som verktøy.