En god start

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi opplever at mange barn med innvandrerbakgrunn ikke deltar på fritidsaktiviteter. Årsakene til dette kan være mange. Vi vet at barnefattigdom er en vesentlig utfordring på Slettebakken og våre undersøkelser viser at det er en begrenset deltagelse i organiserte aktiviteter blant disse barna. Spesielt ser vi at jenter er underrepresenterte. Vår erfaring er at dette henger sammen med kulturelle forskjeller i oppdragelse av gutter og jenter. Videre kjenner vi til utfordringer knyttet til språklige ferdigheter blant foreldre og manglende kunnskap om tilbud som finnes i nærmiljø.

Målsetting for prosjektet

Å gi barn en god start og å fremme god fysisk og psykisk helse ved å gi dem en arena til å oppleve økt mestring og skape gode sosiale nettverk i nærmiljøet. Vi har fokus på læring, også utenfor skolesammenheng (jamf. Erstad 2017) og skal hjelpe dem å skape et meningsfylt innhold i deres fritid.

Målgruppe

Målgruppen er barn i alderen 6-11 år med innvandrerbakgrunn og andre barn i som står i fare for å oppleve utenforskap i sine nærmiljø.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Ved våre aktivitetbase Femmeren vil vi legge til rette for ulike aktiviteter for barna og samtidig skape en økt opplevelse av livserfaring gjennom å arbeide sammen og målrettet for at barna skal oppleve samhørighet i deres aktiviterer. Vi arbeider derfor både for å hjelpe dem med skolearbeid samtidig som vi legger opp til aktiviteter basert på deres egne ønsker. Aktivitet ved base: – Leksehjelp – Barneklubb, med aktivitet etter barnas ønsker – Musikkstudio – Åpne arrangement som åpner for deltagelse i nærmiljø Videre skal vi arbeide aktivt for at de barna som ønsker det skal kunne delta i organiserte aktiviteter (fotball etc) gjennom tett oppfølging av barna og deres familier og det ønskede aktivitetstilbud. Vi bruker våre Street Motivators til å følge opp dette arbeidet, med fokus på å hjelpe barna inn i nye sosiale nettverk. Videre ønsker vi å involvere foreldre slik at også de opplever å ta del i nærmiljøet og de aktivitetene som befinner seg der.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstart, januar 2020, av aktiviteter ved basen, leksehjelp, barneklubb og åpne arrangement. Gjennomføring av faser A til D skal foregår kontinuerlig med en en halvårs syklus hvor forberedelse og forbedringspotensiale utforskes før oppstart hvert halvår (se utdypende prosjektbeskrivelse). Vi arbeider kontinuerlig med å møte nye barn som ikke allerede deltar på våre aktiviteter eller andre tilbud og tilbyr oppfølging for å finne gode løsninger.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets målsetting er å gi barn en god start og fremme god fysisk og psykisk helse ved å skape en arena for økt mestring samt skape gode sosiale nettverk i nærmiljøet. Vi har fokus på læring, også utenfor skolesammenheng (jamf. Erstad 2017) og skal hjelpe dem å skape et meningsfylt innhold i deres fritid. Målgruppen er barn i alderen 6-11 år med innvandrerbakgrunn og andre barn i som står i fare for å oppleve utenforskap i sine nærmiljø. Vi opplever at mange barn med innvandrerbakgrunn ikke deltar på fritidsaktiviteter. Vi vet at barnefattigdom er en vesentlig utfordring på Slettebakken og våre undersøkelser viser at det er en begrenset deltagelse i organiserte aktiviteter blant disse barna. Spesielt ser vi at jenter er underrepresenterte. Vår erfaring er at dette henger sammen med kulturelle forskjeller i oppdragelse av gutter og jenter. Videre kjenner vi til utfordringer knyttet til språklige ferdigheter blant foreldre og manglende kunnskap om tilbud som finnes i nærmiljø.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Med utgangspunkt i målene som ble satt i søknad for prosjektet har målene blitt oppnådd i den grad mulig med tanke på at det løpende kommer til å være et behov for slike fritidstilbud på Slettebakken. Det bor mange barn her både i målgruppen til dette prosjektet og ellers yngre som i fremtiden vil komme på våre aktiviteter. Barn har deltatt i stor grad i fritidsaktiviteter, flere har begynt i eksisterende idrettstilbud gjennom dette prosjektet og generell helse har økt hos målgruppen. Gjennom prosjektet har vi sett stor utvikling hos barna og sett stort potensiale for fremtiden både for organisasjonen og for lokalsamfunnet. Barn som har deltatt i våre aktiviteter har vist stor utvikling rundt sosiale ferdigheter, trivsel og ellers fysisk helse. Deltakere har strømmet til vårt aktivitetshus for å få gjort lekser i mye større grad en tidlig i prosjektperioden. Det generelle kunnskapsnivået har derfor steget. Gjennom andre aktiviteter har mange nye deltakere blitt rekruttert jevnlig.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

760

Prosjektgjennomføring/Metode

Når det gjelder gjennomføringen av prosjektet har vi fulgt fremdriftsplanen i søknad med endringer omkring pandemien som har herjet begge prosjektårene. Dette vil si at vi har under hele prosjektperioden benyttet oss av våre Street Motivators. Disse har jobbet med rekruttering, aktivitetsgjennomføring og oppfølging gjennom blant annet hjemmebesøk. Endringene her ligger i at Street Motivators har jobbet mye digitalt både for rekruttering og oppfølging. Det første året delte vi opp brukere på aktivitetene for å redusere smittefare. Dette er beskrevet i framdriftsrapport. I 2021 gjorde vi nye vurderinger og forbedringer rundt dette og valgt å starte med et ukentlig påmeldingssystem for å redusere antall deltakere per aktivitet. I tillegg til de faste aktivitetene har vi også gjennomført en god del ferieaktiviteter. I sommerferien 2020 hadde vi fire aktivitetsdager fylt med graffiti, musikk og dans og andre aktiviteter ved Femmeren. Vi har hatt forskjellige samarbeid gjennom prosjektet som har forbedret aktiviteter, rekruttert frivillige og hjulpet oss med å ta avgjørelser under pandemien. Videre har prosjektet gått som beskrevet under «Gjennomføring og fremdriftsplan» i søknaden.

Resultater og resultatvurdering

Som tidligere nevnt har aktivitetene blitt mer og mer populære gjennom 2020 og 2021. Det har vært stor interesse fordelt på ukentlige aktiviteter og ferieaktiviteter. Gjennom aktivitetene har vi sett mange nye vennskap, et økt samhold i nærområdet, en mer aktiv målgruppe og mer positive og skoleflinke barn. Hovedmålet med prosjektet var å bedre psykisk og fysisk helse hos barn på Slettebakken. Dette har blitt oppnådd gjennom aktivitetene vi har arrangert på forskjellige måter. Erfaringsmessig har Way Forward som organisasjon lært mye om hvordan håndtere aktiviteter og planlegge i vanskelige tider med nye utfordringer. Vi skal videre ta med oss erfaringene og benytte oss av påmeldingssystemet i kommende aktiviteter som en del av videreføringen av prosjektet. Mer om dette punktet i vedlagt vedlegg.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet på Slettebakken har gått etter plan og aktiviteter som leksehjelp, barneklubb, musikkstudio og ferieaktiviteter har blitt gjennomført med en jevnt økende interesse. Gjennom prosjektårene har vi sett en stor utvikling hos målgruppen rundt helse, oppførsel, trivsel, samhold og tilknytting til nærområdet. Videreføring av prosjektet står sentralt i organisasjonen ettersom vi har sett så positive resultater og fått så mye erfaring på dette feltet. Vi har søkt støtte til videreføring hos forskjellige fond og hos kommunen.

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
En god start
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2020: kr 500 000, 2021: kr 500 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet