En inkluderende advent

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

NHF jobber for et samfunn for alle, der personer med funksjonsnedsettelser har de samme mulighetene som andre til å leve i tråd med egne ønsker og evner. Et viktig virkemiddel er opplysning til folk om begrensninger funksjonshemmede møter. CRPD slår fast at funksjonshemmede har de sammen menneskerettighetene som alle andre. Dette er ikke tilfelle. Data fra Bufdir viser at funksjonshemmede møter negative holdninger innen arbeidsliv, utdanning og kulturliv. Om lag 50% opplever at de omtales i media eller på internett på en krenkende måte. Nettopp dette er bakgrunnen for dette prosjektet. Vi vil at funksjonshemmede skal være synlige og sterke. Vi skal lede samfunnet mot full likestilling, å gjøre lover og rettigheter til virkelighet, og å være et sterkt fellesskap i kampen for et likestilt samfunn. Vårt viktigste mål med prosjektet er å endre folks holdninger ved å ta eierskap til egen historie. Hele advent skal vi ta folk med på en reise i våre liv der de får innblikk i hverdager som vil sjokkere og utfordre. Vi skal synliggjøre hvordan barrierer bidrar til utestengelse. Så skal vi med utgangspunkt i CRPD koble på historier og vise konkret hvordan rettigheter brytes, men også peke på løsninger. Løsningene skal i fokus, slik at vinklingen blir positiv.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet har som mål å endre folks holdninger knyttet til personer med funksjonsnedsettelser. Vi skal lage korte videosnutter som skal deles i sosiale medier og på nettside som en julekalender. På denne måten vil vi åpne øynene til folk og utfordre folks holdninger. Historiene skal handle om hverdag og hvordan barrierer hindrer folk å leve frie og selvstendige liv. Videoene skal være korte, tydelige, moderne og fengende. Det skal være et nyskapende prosjekt. Målgruppen for prosjektet er først og fremst folk flest. De får gjennom prosjektet se at funksjonshemmede er noe annet enn sin funksjonsnedsettelse, at diskriminering skjer – og at vi sammen kan gjøre noe med det. Sekundære målgrupper er personer med funksjonsnedsettelser, som får et kunnskapsløft og økt bevissthet om sine menneskerettigheter. Og politikere og myndigheter, som blir bevisste på at funksjonshemmede er folk og ikke bare pasienter, brukere og tjenestemottakere. Ang. personvern vil alle deltakerne i filmene bestemme selv hva og hvor mye de vil dele. De vil være involvert i hele prosjektet. Ingen blir filmet uten samtykke. Prosjektgruppen er klar hele prosjektperioden til å løse ev. utfordringer som kan dukke opp underveis. Prosjektleder vil ta et overordnet ansvar for dette. Vi vil i starten gjennomføre en enkel risikovurdering knyttet til mulige hendelser. Vi vil kunne evaluere ved å måle treff på nettsidene og filmene. Vi vil også åpne for direkte tilbakemeldinger til oss, som vi vil følge opp fortløpende. Alt arbeid skal skje i involverende prosesser, og sikre at alt vi kommuniserer treffer og er riktig. Det skal være dialog med målgruppen. Aktuelle tema for filmene kan være: -En som søker jobb etter jobb, men bare får avslag. -Eller det kan være man skal på date, men må bæres inn bakveien på grunn av trapper. -Det kan være en historie om hvordan en tur med toget må planlegges 48 timer i forveien -Eller hvordan man må velge mellom fritidsaktiviteter og dusj i mangel på nok assistansetimer.

Antall deltakere

100000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet trengs fordi det er et viktig holdningsendringsprosjekt. Mange har ikke kunnskap om hvilke utfordringer funksjonshemmede møter i hverdagen, og det er derfor vanskelig å vite hva man kan gjøre for å tilrettelegge på riktig måte. Ved å lage videoer som viser til konkrete utfordringer funksjonshemmede møter, bidrar vi til bevisstgjøring. Videoene kan og bli nyttig for politikere. For i videoene ønsker vi ikke bare å trekke frem utfordringer, men også komme med forslag til løsninger. Den umiddelbare effekten av dette prosjektet vil være at folk får en mulighet til å bli opplyst om et veldig viktig tema. Den ønskede langtidseffekten er at bevisstgjøring og kunnskap skal føre til endringer i folks holdninger, og endringer i de konkrete praktiske utfordringene som presenteres. Gjennom holdningsendring, empowerment og synlighet skal vi bidra til at folk flest blir med oss i kampen for et likestilt samfunn. Vi skal også synliggjøre for politikerne at de må endre politikken som føres slik at den inkluderer flere. Prosjektet skal åpne folks øyer, sørge for at holdninger endres, og at ny politikk vedtas. Vi vil koble filmene opp mot annet arbeid som vi gjør, også etter selve prosjektperioden. På denne måten vil prosjektet leve videre og fortsette å være aktuelt. Prosjektet er en viktig ressurs og vil ha lang levetid. En sekundær målgruppe til prosjektet er personer som lever med funksjonshemming selv. Denne gruppen vil bli mer bevisst på sine rettigheter og blir oppfordret til å stå opp for dem. De vil også bli invitert inn i fellesskap med andre likesinnede. For dem har prosjektet en viktig likepersonsvinkling.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder har det overordnede ansvaret for prosjektet. Prosjektgruppa er klar til å starte når prosjektmidlene er i gang. Amalie og Hannah har allerede takket ja til å gi folk innblikk i sin hverdag. Vi skal ha jevnlige møter i prosjektgruppen for å planlegge temaer som skal løftes og budskap som skal deles. Det er prosjektleder som står ansvarlig for at fremdriften holdes og gjør det praktiske som prosjektgruppen vedtar. August/September: Prosjektgruppen møtes hyppig og legger plan for innhold, budskap, tema i filmene. September/tidlig oktober: Filming. Vi legger opp til at det blir noen intense filmdager hvor vi filmer flere luker på samme tid. November: Redigering av filmingen. Prosjektgruppen planlegger markedsføring i desember og hvordan det skal følges opp dag for dag. Planlegger hvordan det skal publiseres på nettsidene og på facebook dag for dag. Tett samtale med Funkisbanen om hvordan de kan dele videre på SnapChat og andre NHF-regioner Desember: Publisering av adventskalenderen. Vi legger oppp til en litt større markering på 3. Desember som er FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. Vi inviterer til et arrangement hvor vi forteller med om adventskalenderen og hvorfor det er viktig. På arrangementet vil vi også vise de lukene som allerede er publisert, og invitere til diskusjon rundt disse. Januar: Vil vi sende ut en anonym spørreundersøkelse ang adventskalenderen Sent i januar/tidlig februar: Når svarene fra spørreundersøkelsen er samlet vil vi møtes i prosjektgruppen for å evaluere. Dette vil legge grunnlag for et ev. videre prosjekt. Februar. Legge til rette for at alt er det som det skal på nettsidene og ev. Tilpasse slik at alle filmene er tilgjengelig her. Sluttrapportering til Dam.

Prosjektleder

Gudrun Østhassel

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
En inkluderende advent
Organisasjon
Norges Handikapforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 244 000, 2025: kr 50 000
Startdato
15.08.2024
Sluttdato
15.02.2025
Status
Under gjennomføring