Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Årlig får om lag 2 500 nye personer epilepsidiagnosen i Norge. For alle disse er det mange spørsmål som dukker opp. På en spørreundersøkelse som Norsk Epilepsiforbund gjennomførte i 2017, var mer informasjon det de fleste etterlyste. Det kom tydelig frem at informasjonen man får som epilepsipasient er svært varierende. Blant annet oppgav kun et mindretall å ha fått god informasjon om bivirkninger. Selv om det ved noen sykehus er erfarne epilepsisykepleiere, og noen LMSer arrangerer kurs for pasienter med epilepsi, er det langt fra alle som får et slikt tilbud.
Målsetting for prosjektet
Spre informasjon om epilepsi til personer som nylig har fått epilepsidiagnosen og deres pårørende over hele landet, slik at de er bedre rustet til å leve med diagnosen. Det vil også være et mål å skape et samarbeid med Lærings- og mestringssentre og lokalforeninger om streamede kurs.
Målgruppe
Prosjektets målgruppe er mennesker med epilepsi og deres pårørende som har behov for informasjon om epilepsi og det å leve med denne diagnosen.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektleder vil være ansvarlig for å arrangere et heldags nydiagnostisertkurs i Oslo. Kurset vil bestå av to deler. Første del vil inneholde foredrag og brukerinnlegg. Del 2 vil inneholde lokale aktiviteter, bl.a. gruppesamtaler og refleksjoner. Norsk Epilepsiforbund har god kontakt med aktuelle fagpersoner og brukere til innlegg. Siden målet er å spre informasjon over hele landet, vil vi invitere LMSene ved sykehusene til å arrangere lokale samlinger. Det vil streames live fra kursets første del, og settes opp telefonnummer slik at alle som deltar på samlinger kan sende inn spørsmål til felles spørsmålsrunden etter foredragene. Prosjektleder vil sende ut forslag til aktiviteter som gruppearbeid, erfaringsutveksling og lokal informasjon til del 2. Vi vil tilrettelegge for at LMSene og lokalforeningene samarbeider om samlingene. Opptak av foredragene vil også legges ut på vår YouTube-kanal. Kursene vil annonseres i vårt medlemsblad, på vår nettside, samt i sosiale media. LMSene vil annonsere disse til aktuelle pasienter, slik de annonserer sine øvrige kurs for pasientgrupper. Lokalforeningene vil også sende ut invitasjon til sine medlemmer i området.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar: Begynne utviklingen av program, planleggingsmøte med frivillige, Kontakte LMSer og lokalforeninger, Avtale med streamingselskap. Februar – april: Fastsette endelig program, Booke kurslokaler i Oslo, følge opp lokalforeninger og LMS. Mai-Juni: 1. annonsering August – September: Følge opp LMS og lokalforeninger, Annonsering i sosiale medier. Oktober: Kurs og opptak legges ut på YouTube.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Årlig for om lag 2500 nye personer epilepsidiagnosen i Norge. Informasjonen man får fra helsevesenet når man får denne diagnosen er svært varierende. Norsk Epilepsiforbund har derfor gjennomført et streamet kurs om epilepsi for nydiagnostiserte og pårørende. Kurset ble streamet, slik at det kunne nå ut til flest mulig berørte personer over hele landet. Streamen er også lagt ut på våre nettsider, slik at flere har mulighet til å se den også i ettertid.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Det var 30 personer tilstede på kurset som ble avholdt på Litteraturhuset Oslo, i tillegg arrangerte 5 lokallag i Norge felles arrangement som fulgte strømmesendingen. Etter gjennomføringen av kurset 8. april 2018 har streamen blitt sett 428 ganger. Dette betyr at vi totalt har nådd ut til langt flere enn de 200 vi hadde satt oss som mål. Vi anslår ca. 500
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
500
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført som et samarbeid mellom administrasjonen, lokal-laget i Oslo og fagpersoner. Sammen lagde vi et kurs for nydiagnostiserte med epilepsi og deres pårørende. Kurset ble streamet og ble sett live av flere av våre lokale foreninger rundt om i landet. I tillegg ligger streamen tilgjengelig på våre nettsider (Epilepsi.no) slik at hvem som helst, når som helst kan gå inn og se foredragene. Dette kan også benyttes om man ønsker å lage nye arrangementer kurs, og trenger samme type foredrag.
Resultater og resultatvurdering
Resultatene Nydiagnostisert kurset, er at vi har nådd ut til langt flere enn vi først hadde håpet på. At selve kurset fortsatt ligger tilgjengelig på våre nettsider, er med på og gi flest mulig berørte personer informasjonen om epilepsi nasjonalt. Vi hadde et håp om å treffe ca 200 personer med dette. Pr i dag er vi på enkelttreff oppe i 428 og ofte er det flere som ser samtidig på disse kursene.
Oppsummering og videre planer
Oppsumert er vi godt fornøyd med resultatene av prosjektet spesielt fornøyd er vi med streamen og hvor mange mennesker vi faktisk har nådd ut til, og fortsatt kan nå. Å ha slike gode foredrag tilgjengelig på nett vil også gjøre det enklere for andre å dra nytte av kunnskapen selv om man befinner seg steder i landet hvor det kan være vanskelig og samle folk. Streamen vil bli flittig benyttet i fremtiden.