En verden i farge

Søknadssammendrag

Hudsykdommer er diagnoser som trigges av stress og usikkerhet. Å ikke vite om barnehage eller skole er stengt, hvem som vil inngå i din kohort og slik hvem du får sosialisere, er stressfaktorer for barn. For selv de minste barna blir stresset, bekymret og redd. Og, korona er over alt i også deres hverdag.

Barn trenger en måte å avreagere på. Forskning viser at fargelegging, spesielt såkalte mandalas, kan være med å redusere angst, og at fargelegging kan virke som en slags form for meditasjon. Fargelegging som metode benyttes som del av kunstterapi og tanken er at konsentrasjonen om å fargelegge gir lite rom for andre tanker, og at man dermed gir tankene og angsten mindre kognitivt spillerom. Fargelegging kan altså gi et pusterom og skape en kognitiv meditasjon, samtidig som det er med å styrke tegners koordinasjon, tålmodighet og styrke hukommelsen. Dette er spesielt viktig for gruppen med atopisk eksem. 16 april i år stadfester forskning at «Growing evidence indicates that atopic dermatitis in children is associated with disruptions in sleep, attention, and memory.»

PEF-ung skal lage og distribuere fargeleggingsbok. Den skal være en samtalerstarter om hudsykdommer og hvordan man har det, både i hjemmet og der barn er. Illustrasjonene vil også være et verktøy i å stresse ned og gi kognitive pustepauser. Det er veldig nyttig for en gruppe som får økt sykdomsaktivitet ved kognitivt stress. Den skal også kunne benyttes som en hyggelig aktivitet under behandling av barnet.

Tips og triks til hvordan boken kan benyttes utvikles, og på nettsiden kan illustrasjonene også kan lastes ned, og bøker bestilles. Det vil utarbeides en liten film eller lydfil med tipsene og triksene for å inkludere også de som foretrekker stemme fremfor skrift. Dessuten oppnår en liten filmsnutt betraktelig mer oppmerksomhet, både dynamisk og betalt enn kun tekts.

Prosjektleder/forsker

Maren Awici-Rasmiussen

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
En verden i farge
Organisasjon
Psoriasis- og eksemforbundet
Beløp Bevilget
Kr 139.000
Startdato
29.04.2021