Etablering av gatemegling i Kristiansand

Høsten 2019 skiftet Stiftelsen Dam navn, og i den forbindelse spurte stiftelsen alle medlemsorganisasjonene om de kunne invitere generalsekretær Hans Christian Lillehagen til et av sine favorittprosjekter.

Norges Røde Kors valgte prosjektet «Etablering av gatemegling i Kristiansand».

Her kan du se alle prosjektene som skal besøkes gjennom Dam-tur:


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Politiet i Kristiansand omtaler ungdomsmiljøet som røft, og hvor vold, narkotikabruk- og salg spiller en sentral rolle. Antall unge lovbrytere økte i løpet av 2017, og hjelpeapparatet uttrykker en spesiell bekymring for minoritetsungdom som føler seg på siden av samfunnet, og som tyr til vold og kriminalitet. Etter Oslo har Kristiansand høyest rapportert ungdomskriminalitet. Kristiansand Røde Kors har flere aktiviteter hvor vi møter ungdom i målgruppen, men ser at det er et behov for å styrke både organisasjonens og kommunens innsats på det voldsforebyggende feltet.

Målsetting for prosjektet

Å gi ungdom i Kristiansand redskaper og ferdigheter innen ikke-voldskommunikasjon, konflikthåndtering og megling. I Kristiansand ønsker Røde Kors og kommunen å teste ut om gatemeglingsmetodikken kan bidra til å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme blant unge.

Målgruppe

Ungdom mellom 13-25 år, og spesielt ungdom som; er i kontakt med konfliktrådet, politi, står i fare for, eller har droppet ut av skolen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Grunntanken i Gatemegling er at ungdom selv er best egnet og best plassert til å løse konflikter på lavt nivå før de eskalerer til mer omfattende gruppemotsetninger, vold og kriminalitet. Opplæring er sentralt i Gatemegling. Både de unge og voksne kurses i konfliktarbeid. Utdanningen er modulbasert. For ungdom går utdanningen over ett års tid siden et vesentlig element i opplæringen nettopp er bevisstgjøringsprosesser som gir rom for endring. Verkstedene for ungdom ledes av trygge voksne frivillige, gjerne i samarbeid med ungdomsinstruktører. For de voksne gis et mer komprimert tilbud. I tillegg til det forebyggende arbeidet med opplæring av ungdom, jobber Gatemegling gjenopprettende gjennom å tilby meglingsprosesser i større konflikter der ungdom er involvert, og som de selv ikke evner å løse. I Kristiansand har vi vært i kontakt med kommunen ved Politi, Fritidsetatene, utekontaktene, mobbeombud, konfliktrådet, og alle stiller seg bak aktiviteten og ønsker et samarbeid hvis vi får midler til aktiviteten. Det er et ønske at det tas utgangspunkt i en utvalgt videregående skole, hvor det er mange ungdommer i vår målgruppe. I tillegg til å rekruttere fra andre kanaler som politi, utekontakt, og konfliktråd, samt Røde Kors.

Fremdriftsplan for prosjektet

2018; ansettelse av tilrettelegger, rekruttering av frivillige, kursing av frivillige instruktører, rekruttering av deltakere, etablering av styringsgruppe og utvelgelse av en spesifikk skole. I 2019 og 2020 vil frivillige kurses og rekrutteres. Det vil gjennomføres 6-8 årlige konfliktverksteder. Utvidelse til to nye kommuner i 2020. I 2019 vil det også startes en underveisevaluering, og sluttevaluering i 2020.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Røde Kors Kristiansand har fra før flere aktiviteter hvor vi møter ulike grupper sårbare ungdommer. Samtidig, når vi er i kontakt med mange ulike ungdomsgrupper, ser vi at det er et behov for å styrke det konfliktforebyggende arbeidet, både blant ungdommene, men også frivillige. Gatemegling er derfor et viktig supplement til våre eksisterende aktiviteter. Hovedmålsettingen for Gatemegling i Kristiansand er å gi ungdom redskaper og ferdigheter innen ikkevoldskommunikasjon, konflikthåndtering og megling. I Kristiansand ønsker kommunen å benytte Gatemegling som en konkret metodikk for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme blant unge. Målgruppen er unge i alderen 15 til 25 år. Primærmålgruppen i Gatemegling er dem som er ekstra risikoutsatt og er i miljøer hvor de opplever mye vold og konflikt. Vi har også en sekundærmålgruppe som favner all ungdom, ettersom det å oppleve konflikter er en naturlig del av ungdomstiden for mange.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Tilbakemeldinger fra ungdom som har deltatt på konfliktverksted viser at Gatemegling treffer etter hensikt. Flere ungdom som har deltatt på konfliktverksted har i etterkant fortalt at de får bruk for Gatemeglingsmetodikken i eget liv, og at de også er mer bevisste på egne reaksjoner. Tilbakemeldinger fra samarbeidspartnere viser også at Gatemegling er et ønsket konfliktforebyggende tiltak i Kristiansand, og vi har fått flere tilbakemeldinger om at det er bra at aktiviteten nå øker igjen etter Covid-19. Det at Gatemeglere har deltatt i kommunens feltteam under pandemien har også blitt verdsatt. Ungdom som har vært igjennom konfliktverksted har: Bekreftet at de har fått bruk for metodikken i møte med konflikt på byen. Det er også ungdom som har fått mildere straff i straffesaker som har vært i retten. SLT- Koordinator meddelte på tverrsektoriell leder gruppe i 2019 at Gatemegling var ett av de beste kriminalforebyggende tiltakene i Kristiansand på daværende tidspunkt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Gatemegling er et forebyggende kurs- og konflikthåndteringsverktøy, hvor ungdom får utviklet sine ferdigheter til å håndtere konflikter på et lavt nivå. Der hvor en konflikt allerede eksisterer kan Gatemegling bidra til å løse konflikten ved hjelp av megling og forsonende prosesser. Kursing og rekruttering av deltakere foregår i tett samarbeid med politi, konfliktråd og kommunale aktører i barne- og ungdomsarbeid. Grunnet Covid-19 og smittevernsrestriksjoner har vi holdt færre verksteder enn opprinnelig planlagt. Verksted i Gatemegling krever fysisk kontakt og det oppleves utfordrende å holde 1 meters avstand. Som et alternativ til den ordinære Gatemeglingsaktiviteten har koordinator og frivillige i Covid-19 perioden deltatt i kommunens feltteam for å kunne være tett på miljøet og for å kunne bruke Gatemeglingsmetodikken i en annen form, dette kommer vi til å fortsette med. Koordinator har også holdt kontakten med flere ungdom gjennom å game sammen med dem og da også chatte om livet og utfordringer under pandemien. Det har også vært god dialog med samarbeidspartnere gjennom Corona pandemien, og det har blitt utdannet to nye instruktører.

Resultater og resultatvurdering

Totalt har vi utdannet 16 instruktører og vi har to instruktører som skal utdannes høsten 2021. De frivillige har ulik bakgrunn, men med det til felles at de ønsker å utgjøre en forskjell for ungdom. Mange av disse har også faglig bakgrunn innenfor barne- og ungdomsarbeid. Vi har hatt mange rekrutteringsverksteder for ungdom som en del av det å rekruttere dem til å delta på konfliktverksted. Vi har gjennomført 7 konfliktverksted i prosjektperioden, de fleste i 2019. I tillegg har vi holdt både miniverksteder og foredrag for mange ulike aktører som jobber med ungdom slik at de skal få en bedre kjennskap til og forståelse for hva Gatemegling er og hvorfor dette kan være et godt verktøy for ungdom i målgruppen.

Oppsummering og videre planer

Gatemegling har siden 2018 blitt godt etablert i Kristiansand. Vi har fått gode og trygge frivillige som er blitt erfarne i å holde verksted. Det er et mål om at aktiviteten nå skal gå over i en driftsfase. Vi fortsetter med å holde konfliktverksted i ungdomstjenesten sine lokaler, hvor ungdom føler seg trygge. Våren 2022 åpner vi Fellesverk, et ungdomshus for unge mellom 13 og 25 år, som blant annet skal inneholde Gatemegling. Her vil vi både holde Gatemeglingsverksted og ha åpen møteplass som vi vil oppfordre deltakere på Gatemegling til å bruke, også i etterkant av deltakelse på verksted.

Prosjektleder

Marte Franck

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Etablering av gatemegling i Kristiansand
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2018: kr 75 000, 2019: kr 150 000, 2020: kr 150 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
30.06.2021
Status
Under gjennomføring