Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Døve og hørselshemmede har gjennom alle tider opplevd å bli frarådet å velge sin drømmeutdanning eller jobb – fordi de ikke kan høre. I dagens samfunn utdannes det døve journalister samfunnsvitere, jurister, filosofer og økonomer.Gode rollemodeller og forbilder er noe alle trenger. Dessverre er det alt for få døve/hørselshemmede som i dag er integrert i vanlige skoler som har tilgang til slike rollemodeller og forbilder fordi de har fått svekket sin kontakt med et miljø hvor dette fins.
Målsetting for prosjektet
Overordnet mål Målet er å oppmuntre ungdommen, skape selvtillit og gi et perspektiv som forteller at det er mange muligheter i verden. Prosjektmål Lage 15 portretter av døve/hørselshemmede forbilder, og en kortfilm som gir et historisk perspektiv av utviklingen. Spre gjennom sosial media.
Målgruppe
Primærmålgruppe: Døve/hørselshemmede barn og unge opp til 30 år. Sekundærmålgruppe: De som jobber med døve/hørselshemmede elever/studenter.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
50000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi utfører et utredningsarbeid for å finne fram de som passer som forbildene. Vi intervjuer elevene på knutepunktskolene for å finne ut hvordan vi kan treffe målgruppen best som mulig. Samt skal vi gjennomføre spørreundersøkelse før/etter prosjektet på videregående skole for å måle effekten. Utarbeide flere små manus. I løpet av den periode kommer vi til å avtale med personene som skal figurere som forbildene. Vi kommer til å samarbeide med knutepunktskolene for å treffe målgruppen best som mulig. Eksterne filmproduksjon og webdesigner for å ha høy kvalitet på nettsiden. Vi tenker for oss at når folk kommer inn i nettsiden så ser de kortfilm av eldre døve som forteller hvordan det var før, under er det flere filmklipp på cirka 3 minutter av ulike forbilder. Målgruppen kan da navigere seg fram til det forbildet som de synes er interessant. Til sammen skal det være 15 forbilder. På siden vil vi også ha link til knutepunktskolene, NDFU, ungdomsklubbene under NDFU og flere etater som prosjektgruppen finner det nødvendig å ta med. Mesteparten av nettsiden skal være av film og tegnspråk, men alle tegnspråkklipper skal være tekstet. Det skal være noe skriftlig informasjon på nettsiden der det er nødvendig.
Fremdriftsplan for prosjektet
August-oktober 2017: Utredningsarbeid Ordne med praksis ting rundt filmproduksjon Forundersøkelse av døve/hørselshemmede elevene for å måle effekt November-desember 2017: Filmproduksjon Intervjue forbildene Januar-februar 2018: Etterarbeid etter film Klipping Mars-april 2018: Lage en passende nettside til filmklippene Mai 2018: Etterundersøkelse av de samme elevene som i 1.fase for å måle effekt Rapportering, regnskap og revisjon
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunnen for prosjektet er at døve og hørselshemmede gjennom alle tider har opplevd å bli frarådet å velge sin drømmeutdanning eller jobb – fordi de ikke kan høre. I dagens samfunn utdannes det døve journalister samfunnsvitere, jurister, filosofer og økonomer. Gode rollemodeller og forbilder er noe alle trenger. Dessverre er det i dag alt for få døve/hørselshemmede barn/unge som har tilgang til slike rollemodeller og forbilder, spesielt utenfor de største byene i Norge. Grunnen til det er at mange døve/hørselshemmede barn i dag er ingegrert i nærskolen, og ofte er de eneste døve/hørselshemmede i sitt nærmiljø. Dette svekker deres kontakt med et miljø hvor man treffer flere døve voksne rollemodeller på en naturlig måte. Målet er å oppmuntre døve/hørselshemmede barn og unge opp til 30 år. Skape selvtillit og gi et perspektiv som forteller at det er mange muligheter i verden. Sekundærmålgruppe for prosjektet er de som jobber med døve/hørselshemmede elever/studenter.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har laget en filmserie som viser at døve har mange muligheter, at man kan ta ulik utdanning, ha ulike yrker og at døve/hørselshemmede også kan ha store ambisjoner. Dette har vi publisert på nettkanalen http://tegn.tv som er en kjent publiseringsplattform for bl.a. lærere og tegnspråktolker, foreldre til døve barn og andre som er i kontakt med døve/hørselshemmede barn og unge. I tillegg formidler NDF dette gjennom sine kanaler og i Døves Tidsskrift. Med dette har vi oppnådd prosjektets resultatmålsetning. Effektmålet; som er å oppmuntre døve/hørselshemmede unge og gi dem selvtillit, er noe som oppnås når filmserien blir sett av målgruppen. Denne effekten er noe vi ikke kan måle direkte eller kvantitativt, men vi kan se tilbakemeldingene i sosiale medier og se hvordan barn og unge reagerer på filmene. Vi er ganske sikker på at filmene har de
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
5000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet startet opprinnelig i 2017, men pga uforutsette omstendigheter overtok Supervisuell ansvar for gjennomføring fra mai 2019. Prosjektet var primært filmproduksjon og formidling. De siste opptakene ble gjort februar 2020, delvis utenlands. Mars 2020 inntrådte korona-lockdown i Norge, noe som ga oss store utfordringer og hele prosjektet ble i praksis satt på pause i nesten ett år. Filmene ble ferdigstilt høsten 2021, og publisert på tegn.tv siste uken i oktober 2021. Vi valgte å fokusere på hovedmålsetningen i prosjektet, og brukte alle de gjenværende ressursene på dette da Supervisuell overtok prosjektledelsen i 2019. Vi har valgt å ikke lage en egen nettside til prosjektet, men heller publisere dette på tegn.tv. Dette er bare en fordel. Da prosjektet ble søkt om før 2017, fantes ikke tegn.tv. Nå er tegn.tv etablert som en nettkanal og det gjør at prosjektet blir mer synlig enn om det ble publisert på en egen side. Vi valgte også bort kortfilmen – da mye av formålet med denne filmen ble dekket i et annet Dam prosjekt som også er publisert på tegn.tv høsten 2021 – «Kunnskap, vårt felles ansvar». Samlet sett anser vi det overordnede prosjektmålet som fullt oppnådd.
Resultater og resultatvurdering
Resultatet er en filmserie med intervju av 14 døve/hørselshemmede med variert bakgrunn, utdanning og yrke. Vi hadde opprinnelig nærmere 20 personer på en liste som ble utarbeidet av NDF og gitt til Supervisuell ved overtakelse i 2019. Noen takket nei til intervju, men vi er fornøyd med 14 personer siden det opprinnelige prosjektet hadde mål om å intervjue 15 personer. Vi valgte også å gå bort fra den opprinnelige ideen om å lage enkeltportretter av hver person, og heller lage en serie med 4 episoder hvor alle er med i kortere klipp. Dette gir en serie som vi vurderer som mer severdig og spennende, og det åpnet også for muligheten til å formidle dette på en mer naturlig måte. Vi kalte serien «Tegnspråkfolk» og publiserer det som en serie som viser mangfold bak døve. Vi velger bevisst å ikke bruke begrep som «forbilde» direkte, siden det kan bli oppfattet som litt belærende eller elitistisk. Vi er fornøyde med resultatet. Serien viser barn/unge døve/hørselshemmede forbilder!
Oppsummering og videre planer
Supervisuell og NDF vil foreslå for NRK å lage en versjon av serien med hørende publikum som målgruppe. Dette gjøres som en videreføring av prosjektet med egne midler. Serien vil bli værende på tegn.tv i mange år framover, og vi vil oppfordre lærere og andre som møter barn og unge døve/hørselshemmede å vise serien i klasserommet, slik at de kan se at døve/hørselshemmede har mange valgmuligheter!