Fagdag om og for utsatte gutter og menn

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Senvirkninger etter seksuelle overgrep er ofte usynlige for omverdenen. Gutter og menn som er utsatt, kan lett bli misforstått. Fremdeles møter de kunnskapsløshet og diskriminering når de står fram med sin overgrepshistorie, og det kan oppleves som nye overgrep å ikke bli trodd. Spesielt sterkt står forestillingene om at kvinner ikke forgriper seg på barn, og at menn ikke kan voldtas. Klinisk erfaring blant behandlere er at få gutter og menn blir spurt om de har opplevd seksuelle overgrep, og få har fortalt andre om slike overgrep. Tabuer er bakgrunnen for vår fagdag eller dialogkonferanse.

Målsetting for prosjektet

Bak planlegging står personer som selv har vært utsatt for overgrep. Lokalet tar 100 personer. Innholdet fra fagdagen blir filmet for å nå ut. I Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2014–2017” anser Regjeringen “det som viktig å engasjere menn i arbeidet”. Foreleserne er menn og utsatte menn.

Målgruppe

Gutter og menn som er rammet av seksuelle overgrep og de gutter og menn som kan bli rammet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi tok utgangspunkt i brukermedvirkning og tilgjengelig forskning om hva som gir læringseffekt da vi planla programmet og gjennomføringen av dagen. Fagdagen har et “tungt” tema, men vi gjør den dialogbasert og legger inn refleksjonsøvelser etter innleggene, samt musikkinnslag. Vi utsatte inviterer til tverrfaglighet og mer involvering. Tiltaket er ment å bidra til å understreke behovet for brukermedvirkning. Vi planlegger en trygg og inkluderende ramme for brukerstemmer (utsatte menn), fagutveksling og dialog, der alle case vil være anonymisert, med unntak av de to utsatte som er etablerte foredragsholdere. Dette er med tanke på videreformidling av foredragene (film) i ettertid. Oversikten over rekkevidden av foredragene får vi etter at fagdagen er gjennomført (filmer deles med pasientforeninger, Incestsentre, Youtube, Twitter osv). I juli oppretter vi en event-side på Facebook som interesserte kan logge seg på, i tilknytning til LMSOs Facebook-side. I tillegg sender vi ut invitasjoner og pressemeldinger via e-poster til nøkkelpersoner, nettverk og redaksjoner. En uke før fagdagen vil vi ta kontakt med NRK TV – Distriktsnyheter Midtnytt. Prosjektgruppen har allerede vært på NRK P2 “Verdibørsen” og snakket om temaet – overgrep.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. kvartal: Etablere prosjektgruppe. Program og tentative avtaler med foredragsholdere. Samtykkeskjemaer for opptak. Sende søknad om midler. 2. kvartal: Bearbeide budsjett etter HVA vi får av midler. Kontrakter med lokalet, catering og o.l.. Lage røde tråd i program og refleksjonsspørsmål. 3. kvartal: Gjennomføre dagen og opptakene. Spørreskjema, redigere opptak, sende ut filmer. 4. kvartal: Evaluering og rapport til LMSO sentralt og Extra.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

MÅL: å øke oppmerksomhet og informasjon om overgrep mot gutter og menn og senvirkninger etter overgrep; bidra til tverrfaglig samarbeid og engasjement fra offentlig og frivillig sektor; bidra til kompetanseheving om seksuelle overgrep blant yrkesgrupper som møter gutter og menn; inspirere til debatt- og blogginnlegg, artikler, mer forskning og økt ønske om mer kompetanse. MÅLGRUPPER: 1) overgrepsutsatte menn og deres nettverk 2) helsefaglige, undervisere og andre yrkesgrupper som møter gutter og menn. BAKGRUNN: Gutter og menn som møter kunnskapsløshet og diskriminering når de forteller om overgrep, kan oppleve det som nye overgrep å ikke bli trodd. Klinisk erfaring blant behandlere innen fengselsvesen, rusomsorg og psykisk helsevern, er at få menn blir spurt om de har opplevd seksuelle overgrep, og få har fortalt andre om slike overgrep. Flere nestorer i feltet påpeker at menn generelt ikke ønsker å definere seg som utsatt for seksuelle krenkelser eller “uønsket seksuell oppmerksomhet”

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

OMTALE-EFFEKT (word of mouth): Vi hadde åpnet for spørsmål fra salen etter hver forelesning, og deltakerne bidro engasjert. Mange har sannsynligvis snakket med andre om innholdet i fagdagen. OPPTAK OG DØVETOLKING: Fire av foreleserne hadde forskningskunnskap om temaet, to hadde egenerfaring. Redigerte opptak av fem foredrag, med innfelt døvetolkning, er åpent tilgjengelige på LMSOs konto på Vimeo, en reklamefri tjeneste for videodeling. Denne informasjonen blir blant annet brukt i LMSOs fortløpende informasjonsarbeid, nå og i framtiden. AVISINTERVJUER med forelesere. DELING PÅ SOSIALE MEDIER: lenker til videoene ble delt på sosiale medier, og de skal fortsatt deles. Vi skal nå se gjennom videoene, notere litt om det som blir sagt for å vekke interesse, legge ut lenker til hver forelesning på nytt, på Facebook og Twitter, og innby til dialog. UNDERVISNING: Videoene skal brukes i opplæring av LMSOs erfaringsformidlere, og gjøres tilgjengelig for andre undervisere i utdanningssystemet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppen arbeidet etter fremdriftsplan på Google Doc for prosjektårets oppgaver med rolle- og ansvarsfordeling. Det forutsetter litt digital kompetanse, men det gav felles innsyn i fremdriften. Vi gjennomførte også evalueringer av fagdagen. De skjedde både digitalt via Google skjema sendt tilhørerne etter fagdagen og i prosjektgruppen internt. I forkant fikk vi laget en to minutters appell på film. Den brukte vi til å promotere fagdagen. Vi opprettet en arrangementside på Facebook, i tilknytning til LMSOs Facebook-side, og sendte i tillegg ut invitasjoner og pressemeldinger via e-poster til nøkkelpersoner, nettverk og redaksjoner. Utgangspunktet vårt var brukermedvirkning og tilgjengelig forskning om hva som gir læringseffekt. Fagdagen hadde et “tungt” tema, men vi gjorde den dialogbasert, med rom for spørsmål etter hvert innlegg, og vi la inn musikkinnslag. Vi inviterte til tverrfaglighet og planla en trygg og inkluderende ramme for brukerstemmer og fagutveksling, der case var anonymisert. Unntak var de to foreleserne med egenerfaring, som allerede er åpne og etablerte foredragsholdere. Prosjektgruppen har vært på NRK P2 “Verdibørsen” og snakket om overgrep.

Resultater og resultatvurdering

Vårt mål var at fagdagen skulle være en dialogkonferanse og gi en reell kompetanseheving begge veier. Vi håpet å fjerne myter om overgrep mot gutter og menn med dette tiltaket; fagdag og opptak foredrag. Tilbakemeldingene på prosjektet har vært svært positive både fra utsatte menn og fagfolk. Mange har uttrykt glede over at temaet ble viet en egen dag fra 10 – 17, og at de kan dele opptak av foredrag med sine nettverk. Kombinasjonen brukerstemmer og fagfolks forskning gav et mangfold av perspektiver fra begge målgrupper. Vi vurderer at dette prosjektet har ført til mindre diskriminering og bagatellisering og flere kunnskapsbaserte dialoger. Det er allikevel stort behov for å fortsette arbeidet med å fjerne myter og uvitenhet og utfordre tabuer. Holdningsarbeid tar tid. Rapporter fagdagen bygger på, forteller om mørketall. De kan derimot reduseres raskere hvis vi systematisk og målrettet deler ny kunnskap i trygge rom og via digitale løsninger.

Oppsummering og videre planer

Gjennomføringen av denne nasjonale fagdagen gikk som planlagt. Digitalisering av foredragene gjør at prosjektets mål om å dele ny kunnskap vil nå ut til mange etter fullført fagdag. De vil brukes i vårt og andres informasjonsarbeid videre slik at utsatte gutter og menn kan møte mer empati, kunnskap og kompetanse i Norge. Prosjektet har bidradd til, og bidrar fortsatt til, at utsatte gutter og menn lettere kan finne frem til hjelpetjenestene og at fagfolk bedre kan lytte til dem. LMSO vil fortsette å bygge bro mellom fagfolk og utsatte uansett kjønn.

Prosjektleder

Stine Cathrine Kühle-Hansen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Fagdag om og for utsatte gutter og menn
Organisasjon
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Beløp Bevilget
2017: kr 210 000
Startdato
31.07.2017
Sluttdato
30.11.2017
Status
Avsluttet