Ferie- og fritidsaktiviteter for barn av straffedømte

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I 2020 fikk vi stimuleringsmidler gjennom DAM for å gjøre noe ekstra for barn av straffedømte i en vanskelig tid. Vi ser at behovet fortsatt er der. Pandemien er ikke over og enda mindre ringvirkningen hos familiene med permitteringer og tap av inntekt. Dette kan være en kritisk og sårbar fase for de som har vært vant til å ty til rus eller kriminalitet som løsning. Ved å være tett på familiene og gi de støtte i denne tiden, er en viktig del av tilbakeføringsarbeidet. Det er også forebyggende arbeid mtp barna. Vi opplever at barna uttrykker et kritisk behov for trygge og fordomsfrie arenaer.

Målsetting for prosjektet

NES Oslo vil bidra til at barna får alderstilpassede fritidsaktiviteter. Barna skal føle seg sett og ivaretatt, samtidig som vi kan være foreldrestøttende. Vi vil skape trygge sosiale relasjoner og felles opplevelser sammen med familiene, der både barn og voksne samtidig utvider sine nettverk.

Målgruppe

Vår målgruppe er barn av straffedømte og deres foreldre.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

400

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Med bakgrunn i ovennevnte har NES Oslo som mål å bidra til at barn av straffedømte får alderstilpassede fritidsaktiviteter samt motvirke isolasjon av familiene. Ikke alle foreldrene har barna på heltid og det er helger og ferier vi ser et særlig behov. Det er viktig for oss at barna føler seg sett og ivaretatt, samtidig som vi kan være foreldrestøttende i denne særlig krevende tiden. Vi vil skape trygge sosiale relasjoner og felles opplevelser sammen med familiene, der både barn og voksne samtidig utvider sine nettverk. Vi vil ha en ansattkoordinator i 50% stilling, resten skal drives av spesialkursede frivillige som etter planen skal overta mer og mer ansvar for Familiegruppa. Vi søker konkret prosjektstøtte til koordinator sin lønn, samt til aktiviteter gjennom hele prosjektperioden. Vi søker også støtte fra Vestre og Barnehjelpslegatet for å kunne finansiere selve aktivitetene. Vi vil starte prosjektet med en turne rundt i overgangsboliger, relevante samarbeidspartnere og fengsler, der vi informerer om tilbudet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 2022: Ansettelsesprosess. Januar – februar 2022: Spissrekruttering/kursing av frivillige. Organisere prosjektgruppa. Planlegging av aktivitetskalender-ansvarsfordeling. Trekke inn samarbeidspartnere. Utarbeide informasjonsmateriale. Februar 2022: Informasjonsspredning. Februar – desember 2023: Utføring av aktiviteter. August 2022: Midtveisevaluering – semistrukturelle intervju. Oktober/nov 2023: Semistrukturelle intervju og fokusgrupper

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Familiegruppa i Nettverk etter soning ble startet opp i 2019 som følge av et økende behov hos målgruppa. Gjennom koronapandemien ble behovet ytterligere forsterket og vi videreutviklet tiltaket gjennom prosjektet «smitteverntilpassede ferie- og fritidsaktiviteter for barn av straffedømte». «Ferie- og fritidsaktiviteter for barn av straffedømte» bygger videre på erfaringene våre og ble startet opp januar 2022. Prosjektperioden pågikk frem til utgangen av 2023. Prosjektet tok sikte på å bistå deltakerne med å oppnå livsmestring gjennom sosial inkludering. Det er viktig for oss at barna føler seg sett og ivaretatt, samtidig som vi kan være foreldrestøttende i en tid som kan være krevende for familiene. Vi ønsket å skape trygge sosiale relasjoner og felles opplevelser sammen med familiene, der både barn og voksne samtidig utvider sine nettverk. Vår målgruppe i prosjektet har vært barn av straffedømte og deres foreldre.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

De siste to årene har vi nådd over 500 unike barn, vi har styrket frivilliges kompetanse, og vi har gjennomført meningsfulle dagsturer, overnattingsturer, verksteder i høytider, delt ut julegaver, gjennomført matutkjøring til sårbare familier, og vår utlånshytte på Vettakollen har hatt i snitt 500 overnattingsdøgn i året. Sitat deltaker på overnattingstur på Vettakollen: “Dette er første gang etter jeg ble løslatt (på mange år) hvor tre generasjoner tilbragte en langhelg sammen – et fantastisk opphold” Sitat deltaker på tur til Eidene: “Jeg gleder meg til å fortelle klassen om denne turen når jeg kommer tilbake på skolen!”

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Deltakere har blitt rekruttert gjennom intervjuer i fengsel og i samarbeid med Kriminalomsorgens barneansvarlige. Frivillige i familiegruppa har gjennomført temakurs for Nettverk etter soning, samt “tør du lytte”, alle frivillige fremlegger politiattest. Ansatt-representant har vært med som faglig støtte for de frivillige på overnattingsturer, og opplevelsesturer som krever mye logistikk. Til våre sommeraktiviteter kartla vi hvilke deltakere som ikke hadde sommerplaner ved å sende ut spørreskjema. Deltakerne ble deretter prioritert til de kostbare overnattingsturene etter behov. For dagsturer og mindre kostbare aktiviteter fikk alle deltakere det samme tilbudet, det samme gjelder for overnatting på Vettakollen. Vi har nådd ut til våre deltakere gjennom sms-påmelding, og vi har sendt ut evaluering av aktivitetene i etterkant som forms-skjemaer. På denne måten har vi hatt god dialog med målgruppen underveis, og familiene har også fått anledning til å komme med innspill til aktiviteter og turer.

Resultater og resultatvurdering

Vi har gjennom prosjektperioden nådd over 500 unike barn, og til sammen over 1000 personer/familiemedlemmer berørt av prosjektet. Familiegruppa gjennomførte i perioden 2022-2023 familieturer til bl.a. Tusenfryd, Langedrag, Fulehuk fyr, Kajakkpadling i Oslofjorden, Eidene feriesenter, Miniøya, Østfoldbadet og Rush trampolinepark, skitur til Storefjell, skitur til Tryvann, Påske-, Halloween og juletreverksted, i tillegg til en rekke større og mindre aktiviteter i nærområdet. Vettakollen familiesenter hadde 498 overnattingsdøgn i 2023, hvorav mesteparten i sommerhalvåret. Fordelt på totalt 23 aktiviteter har familiegruppa hatt 719 deltakelser og nådd 268 unike barn i bare 2023.

Oppsummering og videre planer

Vi er spesielt fornøyde med at vi gjennom prosjektet har klart å bygge opp et aktivitetstilbud for sårbare familier etter pandemien. Familiegruppa har gjennom de siste to årene blitt et permanent tiltak, og familiearbeidet har fått en egen dedikert stilling. Vi har nådd måltallene vi satte oss for dette prosjektet, og vel så det. Vi er svært motiverte for å utvikle dette arbeidet og vi søker derfor DAM utvikling om midler i til å videreutvikle prosjektet gjennom Oslo Røde Kors sin neste strategiperiode, frem mot 2027.

Prosjektleder

Kristoffer Høidal

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Ferie- og fritidsaktiviteter for barn av straffedømte
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2022: kr 700 000, 2023: kr 700 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet