Film om aktiv støtte

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I norske kommuner bor og lever mange mennesker med utviklingshemming og andre funksjonsvariasjoner. Mange bor i kommunale tilrettelagte boliger og trenger mye støtte og bistand fra kommunens tjenesteytere, noen bor i egne boliger og får bistand i hjemmet, mens andre bor hjemme hos foreldre. Det at disse personene er i behov av bistand gir dem en økt sårbarhet for å bli passive tilskuere i eget liv. For å gi denne gruppen et bedre liv og inspirere til endring i måten tjenesteytere jobber på, ønsker NFU å lage flere filmer med brukerhistorier som viser hvordan livet for denne gruppen kan bli mye bedre ved bruk av rammeverket Positiv Atferdsstøtte (PAS) og konkret gjennom å vise metoden Aktiv Støtte (AS) i praktisk bruk. AS handler om å tilby tilstrekkelig, men ikke for mye bistand og støtte til personer med ulike bistandsbehov. AS setter også fokus på engasjement og aktiv deltakelse i relasjoner, aktiviteter og i samfunnet. AS forebygger også passivitet og lært hjelpe-avhengighet. Gjennom filmene ønsker NFU å bidra til at denne gruppen menneskers styrker og ressurser blir utnyttet, slik at de opplever en økt grad av selvstendighet og mestring og økt aktiv deltakelse i eget liv, som igjen gir økt livskvalitet.

Aktivitet/tiltak/metode

I prosjektet ønsker NFU å lage portrettfilmer som viser personer med utviklingshemning sin opplevelse av hvordan deres hverdag blir bedre når tjenesteyterne jobber etter prinsippene i PAS og bruker Aktiv støtte som verktøy. Filmene vil produseres parallelt med et Bufdir-finansiert filmprosjekt rettet mot helsepersonell og andre tjenesteytere. Vi skal i Bufdir-prosjektet ut til kommuner som har brukt aktiv støtte med suksess i flere år. Aktiv støtte er en metode som handler om hvordan vi er og tenker i møte med den som er i behov av bistand slik at de som yter tjenester balanserer graden av støtte riktig. Personene skal få nødvendig støtte og bistand, samtidig som den enkeltes potensiale for aktiv deltakelse ikke skal overses eller undervurderes. I portrettene møter vi personer med ulik grad av utviklingshemming i scener fra dagliglivet der samspillet med en tjenesteyter som jobber etter PAS tankegangen blir filmet. Eksempler: 1.Lise sitter i rullestol, men kan bevege armer og hender i en viss grad. Sammen med en assistent lager de vaffelrøre. Filmen viser hvordan Lise koser seg når hun får bidra med det hun kan i denne prosessen. 2.Per blir med på vask av en bil. Per er typen som starter og slutter etter kort tid i en aktivitet. Han blir derfor med på kun deler av vaskejobben. 3.Sverre vanner planter i hjemmet sitt. Tjenesteyteren passer på å la Sverre få gjøre jobben i sitt tempo, og på sin måte. 4.Sammen med Kari går tjenesteyteren gjennom handlelisten for å bli enig om hva som er lurt å handle inn til neste uke. Målgruppen er primært personer med utviklingshemming som bor i egen bolig eller i foreldrehjemmet, dernest pårørende, nettverk og tjenesteytere i kommunen. Prosjektet vil evalueres av deltagerne og prosjektgruppa. Antall seere er målbart, og vi vil ha oversikt over hvor filmene brukes. Personvern og etiske vurderinger vil sterkt vektlegges i prosjektet. Det lages samtykkeerklæringer med alle deltagerne etter reglene knyttet til GDPR.

Antall deltakere

1000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Hovedmålet med filmprosjektet er å forbedre livskvaliteten og fremme likestilling og aktiv deltakelse i samfunnet for personer med utviklingshemming. Ved å lære om og praktisere aktiv støtte som tilnærming i tjenesteyting, vil disse personene ha bedre muligheter for medbestemmelse og selvstendighet i egen hverdag. Aktiv støtte vektlegger engasjement og deltakelse slik at personer med suksess kan ta del i meningsfulle aktiviteter og relasjoner hjemme og ute i samfunnet. Å være til stede i en aktivitet er ikke likt med at personen er engasjert, men med nok hjelp kan alle delta og oppleve å ha kontroll og uavhengighet i sine liv. Denne tilnærmingen bidrar også til å oppfylle menneskerettighetene som er understreket i CRPD og øker sjansen for likestilling for personer med utviklingshemming. Bruken av aktiv støtte bidrar også til forebygging og reduksjon av utfordrende atferd gjennom å endre noen av de forholdene som bidrar til at slik atferd utvikles og opprettholdes. Gjennom å forbedre personer med utviklingshemming sin livskvalitet og trivsel, vil det også påvirke tjenesteyternes hverdag positivt, enten det er foresatte eller kommunalt ansatte. Til nå brukes rammeverket PAS og Aktiv støtte av minst 30 norske kommuner, og NFU og nasjonalt PAS nettverk har som mål å spre dette til stadig flere kommuner. Filmene som skal produseres vil ha hovedfokus på diagnosegruppen personer med utviklingshemming og/eller fysiske funksjonsnedsettelser. Andre diagnosegrupper som personer med demens, blinde, Parkinson sykdom, ulike muskel- og skjelettsykdommer, cerebral parese m. fl. vil også kunne nyttiggjøre seg disse filmene ved at helsepersonell innen mange ulike helsetjenester tilegner seg kompetanse og ferdigheter innen aktiv støtte.

Plan for gjennomføring

Oktober 2024: Første møte med filmbyrået Sanden Media for å legge manus for ulike situasjoner som skal filmes. Høst 2024: Rekruttering av «skuespillere» til filmene, både personer med utviklingshemming, tjenesteytere og pårørende. Vinter 2024/Vår 2025: Filming av ulike scener til filmene – filmopptak på ulike lokasjoner og i ulike områder av landet. Vår/sommer 2025: Klipping og redigering av filmene, planlegge lansering. Høst 2025: Lansering av filmene og tilgjengeliggjøring. Desember 2025: Rapport til DAM ferdigstilles Plan for lansering: – NFU promoterer filmene på Facebook, nyhetsbrev, medlemsblad og på seminarer. Info om filmene spres i nyhetsbrev, gjennom fagnettverk, via podcast og nettradio – VID Vitenskapelige Høgskole tar i bruk filmene i undervisningen om PAS I tillegg vil PAS nettverket spre filmene gjennom sitt svært store nettverk og nedslagsfelt: – e-post register med vel 1000 e-postadresser til helsepersonell fra kommuner, helseforetak og private helse- og omsorgstjenester rundt om i landet. – egen fane på hjemmesidene til stiftelsen SOR – nettsidene til NAKU – Årlige PAS webinar og Nasjonal PAS-konferanse – Facebook gruppen – PAS for alle med 4700 medlemmer – videre kontakter i akademia, VID, OsloMet, HVL, UIA, USN – Fagskoleutdanninger på fagområdet vil kunne benytte filmene fritt -Vernepleierpodden vil produsere innslag om filmprosjektet

Prosjektleder

Livar Hølland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Film om aktiv støtte
Organisasjon
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Beløp Bevilget
2024: kr 150 000, 2025: kr 250 000
Startdato
14.10.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring