Film om Hepatitt C

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De siste årene har sykdommen også fått økt oppmerksomhet her hjemme. I slutten av 2018 lanserte regjeringen også en revidert nasjonal strategi mot hepatitter. Målet er at forekomsten av hepatitt C i befolkningen skal reduseres med 90 prosent innen 2023 sammenlignet med 2018, og ingen i Norge skal dø eller bli alvorlig syk av hepatitt C. Dette er et ambisiøst mål, og proLAR Nett ønsker å bidra til at dette målet blir nådd. Det at det fortsatt er mange som er udiagnostiserte, og i verste fall ikke er klar over at de er smittet, er et problem – både for den enkelte og for samfunnet forøvrig.

Målsetting for prosjektet

Prosjektets hovedmål er å skape økt oppmerksomhet om hepatitt C. Den rusavhengige skal gjennom filmene få verdifull informasjon om sykdommen og den nye behandlingen som nå er tilgjengelig. De skal bli inspirert til å å teste seg og bli påminnet at livskvaliteten vil bli bedre med en virusfri kropp.

Målgruppe

Målgruppen er mennesker som er smittet eller står i fare for å bli smittet av sykdommen, i all hovedsak mennesker som injiserer eller har injisert rusmidler.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

22000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi er i kontakt med mennesker i risiko for å utvikle hepatitt C på flere ulike måter. Det er i disse møtene vi har behov for oppdatert informasjonsmateriell, og film er vårt absolutte foretrukne medium. En film kan appellere både til fornuft og følelser ved å kombinere oppdatert faktabasert informasjon med såkalte sannhetsvitner, som kan inspirere gjennom sine egne erfaringer. Hovedfilmen vil ha en lengde på omlag 5-7 minutter. Det faglige innholdet suppleres med intervju med helsepersonell fra Hepatittbussen og Dr. Olav Dalgard fra Akershus Universitetssykehus. Dr. Dalgard er blant de fremste legene i Norge på hepatitt C. Han vil også sitte i arbeidsgruppen og kvalitetssikre innholdet i filmene. Den andre filmen vil være en kortere utgave av film 1, og derfor fungere bedre på sosiale medier. Vi har allerede inngått et samarbeid med Leidar Norway, som har over 18 år erfaring med slik filmproduksjon. Vi har utviklet dette prosjektet i samarbeid med dem. proLAR NETT tilbyr «bruker til bruker» kurs om hepatitt C ved lavterskel institusjoner og holder flere foredrag om temaet. Filmene vil bli en naturlig del av disse tilbudene. Filmene vil også benyttes av proLAR Netts Hepatittbuss, som tilbyr testing av hepatitt c.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet gjennomføres i løpet av perioden 1. august 2019 – 1 april 2020. En arbeidsgruppe vil bidra med brukerperspektiv og faglige kompetanse, og jobbe tett med filmselskapet. Filmene vil også bli testet på en referansegruppe. De vil kunne foreslå nødvendige endringer. Filmene vil i tillegg bli distribuert vår nettside www.prolar.no, vår facebookside og hepc.no – som gir konkret og faktabasert informasjon om hepatitt C.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Behov for økt oppmerksomhet rundt en alvorlig virussykdom. Rusavhengige utgjør majoritet av de smittede. Behov for informasjon og behandlings optimisme.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Alle mål ble nådd. Filmen er spred i sosiale medier og brukes i opplæringsøyemed.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi benyttet Leidar film til innspilling og opptak.

Resultater og resultatvurdering

Resultat ble en fin film om alvorlighet og brukerinvolvering som er unik i Norge. Med filmen skapte vi stor oppmerksomhet og fikk Helseministeren også til å delta i filmen.

Oppsummering og videre planer

Filmen skal fortsette å brukes i fagdager ved rusinstitusjoner og som veiledning for de som arbeider skadereduserende ift hepatitt C i Norge. Det ble laget en kortfilm (1 min) og en lengre film på ca 7 minutter.

Prosjektleder

Ronny Bjørnestad

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Film om Hepatitt C
Organisasjon
proLAR Nett – Nasjonalt forbund for folk i LAR
Org.ledd
Leidar film
Beløp Bevilget
2019: kr 291 000
Startdato
01.08.2019
Sluttdato
01.04.2020
Status
Under gjennomføring