Filmatisert læringskurs for hode- og halskreftpasienter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Munn- og halskreftpasienter har større risiko for å isolere seg etter behandling, sammenlignet med andre grupper. Dette er fordi mye identitet knyttes til ansiktet, munn og språk, og når disse blir endret kan det være krevende for mange å forholde seg til det. Vi vet at det derfor er mange i vår målgruppe som vi ikke når, fordi de kvier seg for å dra ut, og denne informasjonsserien vil dermed være en ekstra god ressurs for denne gruppen, i tillegg til de øvrige munn- og halskreftpasientene.

Målsetting for prosjektet

Vårt mål er å lage 10 gode, seervennlige, interessante, informative og nyttige informasjonsfilmer, som vil være en ressurs for hode- og halskreftpasienter i mange år fremover. Gjennom disse filmene kan de svar på mye av de spørsmålene de lurer på, samt få en følelse av å ikke være alene.

Målgruppe

Målgruppen er de 800 menneskene som årlig behandles for hode- og halskreft, samt de over 7000 som har vært gjennom denne sykdommen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

I prosjektbeskrivelsen står det utfyllende informasjon om dette. Vi skal lage ti episoder med følgende overskrifter: 1) Orale bivirkninger, hvordan unngå dem og hva gjør jeg hvis de oppstår? 2) Opprettholdelse av en så optimal munnhelse som mulig etter behandling – hvorfor og hvordan. 3) Angst knyttet til mat og sosiale settinger – håndtering og mestring. 4) Hvordan sikre et godt kosthold som hode- og halskreftoverlever? 5) Hyperbar oksygenbehandling – hva er det, og hva hjelper det for? 6) Seksualitet, samliv og kommunikasjon. 7) Logopedi – hva, hvorfor og hva man oppnår. 8) Hvilke langtidsseneffekter bør man være oppmerksom på som munn- og halskreftoverlever? 9) Rettigheter og refusjonsordninger. 10) Hvordan ivareta seg selv som pårørende for en med munn- og halskreft? Hver episode vil inneholde informasjon fra en fagperson, som rekrutteres fra vårt omfattende nettverk, samt informasjon fra en tidligere pasient. Innspilling med fagperson gjøres i en studiosetting, med en intervjuer; innspilling med pasienten gjøres i en mer hverdagslig setting, også med en intervjuer. Etter redigering og klipping av innspillingene, vil disse legges samlet på en nettside. Denne nettsiden markedsføres ut til alle aktuelle parter.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektgruppen vil møtes på høsten for å avklare bidragsytere. Disse kontaktes samtidig som man går ut med et innspillsskjema for å få tilbakemelding fra brukergruppen. Samtidig begynner man også rekruttering av pasienter til innspillingene. Innen årsslutt har prosjektgruppen avklart innhold for hver episode og på starten av nyåret begynner innspilling. Markedsføring settes i gang, med en lanseringsdato. Filmene klargjøres og lanseres i mai.

Prosjektleder

Janicke Frostad-Mathisen

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Filmatisert læringskurs for hode- og halskreftpasienter
Organisasjon
Munn- og halskreftforeningen
Beløp Bevilget
2022: kr 727 000
Startdato
01.08.2022
Sluttdato
30.06.2024
Status
Under gjennomføring