Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Overgangsfaser gjennom livsløpet kan være utfordrende, ikke minst overgangen fra ungdom til selvstendig voksenliv. Dette gjelder alle ungdommer, men spesielt ungdommer som lever med en funksjonsnedsettelse. Forskning på Beitostølen Helsesportsenter (BHSS) har vist at å samle ungdom med funksjonshemming i overgangsfasen til voksenlivet til målrettede intensive rehabiliteringsopphold i grupper, kan ha betydning for opplevelse av mestring og fellesskap med overføringsverdi til hverdagslivet på ulike livsarenaer i hjemmemiljøet (Miklos et al 2021 a, b). Den genererte kunnskapen fra dette prosjektet, søkes nå implementert i klinisk praksis. Resultater fra forskningsprosjektet til Miklos er videreført i utviklingsprosjektet «Finn ditt spor», finansiert av BUFdir (2019-2022). I dette utviklingsprosjektet har BHSS arbeidet med oppfølgingsforløp tilpasset unges livssituasjon og utfordringer i overgangen til voksenlivet. Datainnsamlingen har gitt oss erfaringer og innsikter om målgruppen unge voksne når det gjelder hemmende og fremmende faktorer for aktivitet og deltakelse i overgangsfasen til voksenlivet. Vi ønsker å presentere viktige funn i en rapport til kommunale samarbeidspartnere, frivillighetssektoren, idretten, NAV, spesialisthelsetjenesten og de regionale helseforetakene.
Aktivitet/tiltak/metode
BHSS jobber etter strategien, FoU – tur – retur. Det vil si at spørsmålene oppstår i praksis, de blir satt under lupen, og så skal den nye kunnskapen tilbake til praksis. Formålet med denne søknaden er dokumentasjon, tilgjengeliggjøring og formidling av erfaringer, innsikter og tiltak som er gjennomført i utviklingsprosjektet «Finn ditt spor», og hvordan disse er blitt implementert på BHSS i form av digital oppfølging etter opphold på BHSS og i samhandling med kommunale samarbeidspartnere. En del deltakere var på to opphold. Vi ønsker å dokumentere dette gjennom å utarbeide en detaljert prosjektrapport. Denne rapporten vil bli brukt i videre implementeringsarbeid, samt i kompetanseformidling til nye samarbeidspartnere og andre tjenesteytere på tvers av faglige og administrative grenser. Målet er å bidra til en mer helhetlig og koordinert oppfølging i overgangsfasen fra ungdom til voksen. I prosjektrapporten vil vi presentere resultater fra kvalitative og kvantitative data, og de viktigste funnene ved hjelp av deskriptiv statistikk og utvalgte sitater fra intervjuene som ble gjennomført. Vi vil også oppsummere prosjektets viktigste funn og angi noen forslag til tiltak som BHSS og samarbeidspartnere bør implementere eller arbeide videre med. Prosjektmidlene vil gå til: 1) En gjennomgang og enkle analyser av resultatene fra spørreskjema, besvart av 82 deltakere 2) Utvalg av intervjudata fra 15 deltakere, intervjuet to ganger, ett gruppeintervju med 8 deltakere, for å utdype resultatene fra spørreskjemaundersøkelsen, samt individuelle intervjuer med 4 deltakere over 30 år om deres erfaringer med livsfaseovergangen fra barn til voksen. 3) Skrive en detaljert prosjektrapport om erfaringer og innsikter fra prosjektet 3) Tilgjengeliggjøre og formidle til aktuelle tjenesteytere i spesialisthelsetjenesten, kommunale tjenester, NAV, BUFdir, frivillige aktører, kompetansetjenester som RKE og sentrale styringslinjer for spesialisthelsetjenesten (Helse Sør-Øst)
Antall deltakere
0
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
«Finn ditt spor-prosjektet» har resultert i et rikt tilfang av både kvantitative og kvalitative data som utfyller hverandre. Deskriptiv dokumentasjon av viktige erfaringer og innsikter gjennom prosjektperioden i en detaljert prosjektrapport vil kunne ha stor nytte for andre rehabiliteringsinstitusjoner og for samhandling mellom spesialisthelsetjeneste og kommunale tjenesteytere om lignende brukergrupper. Prosjektet har samlet verdifulle erfaringer og innsikter om målgruppen unge voksne 17-30 år når det gjelder opplevde hemmende og fremmende faktorer for aktivitet og deltakelse i livsfaseovergangen fra barn til voksen, samt prøvd ut ulike modeller for styrking av de fremmende faktorene. Grundig dokumentasjon, tilgjengeliggjøring og formidling av våre erfaringer og innsikter vil kunne ha stor betydning for målgruppen, gjennom at deres erfaringer vil kunne gi inspirasjon og kunnskap til andre ut over gjennomføringen av dette prosjektet. Erfaringene med implementering av velfungerende arbeidsmodeller, ikke minst for samhandling mellom tjenestenivåer og administrative skillelinjer vil kunne gi nytteverdi både for tjenesteytere innen spesialisthelsetjenesten, kommunale tjenester, samt for samarbeid med frivillige organisasjoner som brukerorganisasjoner og idretten.
Plan for gjennomføring
Tidsplan og aktiviteter 2023 /2024 Dokumentasjon, formidling og tilgjengeliggjøring av erfaringer, innsikter og tiltak med prosjektrapport som omfatter: – Analyse og resultater av intervjuer med unge voksne og besvarte spørreskjemaer – Bruk av kontoopphold/oppfølgingsopphold og hovedkontakt – Bruk av teknologisk oppfølgingsløsning – Flowzone, implementering i vanlig drift – Bruk av gruppeopphold for unge voksne fra samme lokale område – Samhandling med kommunale tjenesteytere og aktører – Samhandling med frivillige organisasjoner, Norges Idrettsforbund – Rapport publisert innen 01.10.24
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Prosjektet «Finn ditt spor» har hatt som mål å styrke overgangen fra re-/habiliteringsopphold til eget lokalmiljø, og skape et bedre grunnlag for økt aktivitet og deltakelse på områder som handler om tilpasset fysisk aktivitet, fritid, arbeid og utdanning. For å få til en god oppfølging i kommunen etter avsluttet re-/habiliteringsopphold på BHSS, er vi avhengig av å etablere kontakt og samarbeid med lokale fagpersoner. Erfaringene viser at dette er vanskelig å få til for unge voksne, hvor flere har hatt regelmessig oppfølging i habiliteringstjenesten fram til de er 18 år. For unge voksne er det utydelige og mangelfulle koordinerings- og ansvarsforhold, samt ulik praksis fra kommune til kommune. Denne rapporten gir en oppsummering av prosjektgjennomføringen, samt erfaringer, resultater og kunnskap om målgruppen unge voksne 17-30 år knyttet til hva som er hemmende og fremmende faktorer for aktivitet og deltakelse. Foruten en oppsummering av resultater, gis det en oversikt over prosjektets sentrale mål, gjennomføring og tiltak, samt hva som nå er implementert i den daglige driften på BHSS. Det ble samlet inn både kvalitative og kvantitative data. 15 brukere gjennomførte 2 individuelle intervjuer, ved avreise og ved avsluttet forløp. Et delvis standardisert spørreskjema ble besvart ved ankomst og avreise, og omhandlet erfaringer med aktivitet og deltakelse i overgangen til voksenlivet og behovet for og faktisk oppfølging i hjemkommunen.
Gjennomføring
Mål og tiltak i prosjektet var: 1.Samhandling med lokale tjenesteytere og aktører. 2.Prøve ut teknologiske oppfølgingsløsninger. 3.Rehabiliteringsopphold med fokus på den totale livssituasjonen. 4.Prøve ut gruppeopphold for unge fra samme lokale område. 5. Målstyrte kontoopphold for unge som har behov for tettere oppfølging over tid. Fire av fem mål er evaluert gjennom individuelle intervju, spørreskjema og høy grad av brukermedvirkning. Mål 4 lyktes vi ikke med å få gjennomført og evaluert. Da det er utydelig hvem som har koordineringsansvaret når de unge er over 18 år, er det en utfordring hvem som skal fungere som bindeledd mellom BHSS og kommunen. Vi gjorde flere forsøk med å nå ut til fagpersoner og unge voksne, men med varierende erfaringer. BHSS ønsker å fortsette og følge opp de kontaktene som allerede er etablert i kommunene, med mål om å få til en lokalmiljøgrupper for unge voksne på sikt. Samarbeidspartnere har vært BHSS, Norges Handikapforbund og Brukerrådet ved BHSS. . Representantene har fulgt prosessen i prosjektet, gjennom informasjon og rapporteringer. Samarbeid med NHF gjennom brukerrepresentant, rapportering, samtaler og erfaringsutvekslinger
Resultater og virkninger
I oppfølgingsplanen som opprettes ved avreise, beskrives mål og tiltak, samt kontakt med lokale fagpersoner. Dette gjøres av brukeren selv, og/eller med bistand fra kontaktperson, lege, sosionom eller andre på BHSS. Samhandling med lokale aktører rundt brukeren, er godt innarbeidet i alle fagteam. Appen Flowzone gir enkel og rask kontakt med brukere, og det er en sikker arena for utveksling av beskjeder og opplysninger. Det gir muligheter for å sjekke ut om oppfølgingsmål og tiltak er kommet i gang, hva som eventuelt hemmer oppfølgingen. 15 brukere ble tildelt kontoopphold, og de ble fulgt opp hjemme med Flowzone i perioden mellom 1. og 2. opphold. Gjennom individuelle intervjuer, rapporterer brukere at det er et enkelt digitalt verktøy å ta i bruk. Ledsagers/pårørendes delaktighet i oppfølgingsarbeidet er viktig spesielt når det gjelder brukere med mer sammensatte og komplekse behov. Samtalen gjennom Flowzone framheves som veldig motiverende i oppfølgingen. Brukerne framhever betydningen av et godt gruppemiljø for opplevelse av trygghet, læring og mestring. Kunnskapen formidles i artikler og på ulike nasjonale og regionale konferanser, hvor brukerorganisasjoner er tilstede.